Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Olut

Viinit ruokakauppaan

Suomalaista alkoholipolitiikkaa on tehty vuosikausia tiukan sääntelyn ja rajoitusten hengessä. Tuomiopäivän ennustajat ovat määränneet tahdin, kun luottamus suomalaisten omaan harkintakykyyn on ollut vähäistä. Kieltolakiakin kokeiltiin vuosina 1919–1932, mutta laihoin tuloksin.

Alkoholi on työikäisten miesten yleisin kuolinsyy. Alkoholi aiheuttaa paljon haittoja ja surua. Alkoholi voi viedä henkilökohtaiseen helvettiin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö alkoholipolitiikkaa tulisi järkevöittää. Pikemminkin päinvastoin.

Terveysvinkki vapunviettoon

Jossakin iässä ennen niin salskeat nuoret miehet huomaavat, että napaan ei voi vetää enää mitä tahansa ilman että se näkyy. Omalla kohdallani se aikoinaan tapahtui noin kahdenkymmenen kuuden vuoden iässä - isäni oli jo vuoden verran kuittaillut siitä että poika pulskistuu, mutta havahduin siihen itse vasta nähdessäni valokuvan jossa minulle oli pyytämättä ja yllättäen kasvanut uusi leuka.

Olutta juodaan myös makujen ja elämysten takia

Lehtiä lukiessa ja television uutisia katsoessa tulee raivostuttava kuva, että alkoholijuomien ja erityisesti oluiden ainut merkittävä seikka on alkoholipitoisuus. Näin oli ennen alkoholilain muutosta mutta näemmä myös sen jälkeen. Yhtäkään kertaa en ole uutista nähnyt, jossa kerrottaisiin juomavalikoiman nyt parantuvan tai kiljulonkeroiden siirtyvän historiaan. Korkeintaan kauppias ehtii haastattelussa mainostaa, että nyt tulee hyllyyn myös paikallisia oluita.

Olutäänestys: Hallituskysymys peitti alleen vapaat kädet

 


 

Olutäänestys: vihreät keskustaa konservatiivisempia.

Kummanko oluen ostaisit?

Hallituksen esitys alkoholilaiksi on eduskunnassa. Lain käsittelystä poikkeuksellisen tekee se, että hallituspuolueiden kansanedustajille on annettu vapaat kädet sen suhteen, sallitaanko jatkossa myös 4,8 - 5,5 -prosenttisten alkoholituotteiden myynti päivittäistavarakaupoissa vai ei. Asia on puhtaasti yksittäisten kansanedustajien käsissä, jos myös opposition edustajilla on vapaat kädet.

 

Suomi The Guardianin etusivulla

Kas, olemme päässeet brittilehti The Guardianin nettijulkaisun etusivulle. Emmekä lainkaan omasta ansiostamme. - Totta puhuen, mietin hetken kuuluisiko tämä aihe Vapaavuoroon, mutta otetaan nyt tänne. 

 

Kuten valveutuneet kotimaan uutisten seuraajat jo ehkä tietävät, päätti Jukolan viestiin osallistunut brittiseurue pistäytyä Venäjällä, urheilunsa päätteeksi. Eihän se naapurimaa ole kaukana Joensuusta, totta kai kannattaa juoda muutama olut rajavyöhykkeellä ja peräti rajan takanakin. En linkitä tähän kotimaan uutisia, mutta tässä ulkomailta: 

Alkoholilain kokonaisuudistus etenee

Hallitusryhmät ovat sopineet siitä, että alkoholilain kokonaisuudistus tuodaan eduskunnan käsittelyyn eduskuntaan siinä muodossa, jonka hallitus sopi jo runsas vuosi sitten. Sen myötä kaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisalkoholipitoisuus nousee 5,5%:in ja valmistustaparajoituksista luovutaan.

Alun perin tämän lain piti olla voimassa jo tämän vuoden alussa. Nyt hallitus pyrkii saamaan lain voimaan vuoden 2018 alusta.

https://yle.fi/uutiset/3-9681755

Oluen pitkä tie kaupan hyllyille

1919 astui Suomessa voimaan kieltolaki. Sen mukaan kaikkien yli 2 tilavuusprosenttia sisältävien alkoholijuomien valmistaminen, varastointi ja myynti oli kielletty. Tämä laki oli voimassa aina vuoteen 1932. Sen jälkeen valtion monopoliasemassa olevat viinakaupat kaupungeissa "hoitivat" alkoholin laillisen jakelun Suomessa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kieltolaki

Sovintoesitys alkoholilainsäädännön uudistamiseksi

Ylen muutama tunti sitten tulleen uutisen mukaan suurin osa sosiaali-ja terveysvaliokunnan jäsenistä on sitä mieltä, että viiniä, vahvoja oluita tai limuviinoja ei tule tuoda ruokakauppaan.

Asiasta väännetään kättä hallituksessa. Kokoomus ja perussuomalaiset ovat valmiita höllennyksiin ja keskusta ei.

Minusta molemmat osapuolet ovat sekä oikeassa että väärässä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä