*

Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Sote- ja maakuntauudistus

Suomalaisten enemmistö tyrmää maakuntauudistuksen

Iltalehti on Taloustutkimuksella selvittänut maakuntauudistuksen tarpeellisuutta kansalaisten näkökulmasta.

Kyselyn mukaan enemmistö kansalaisista pitää maakuntauudistusta tarpeettomana.

Taloustutkimus Oy haastatteli  tällä viikolla Iltalehden toimeksiannosta suomalaisia maakuntauudistuksen ja sote-uudistuksen tarpeellisuudesta.

"Mitä ankarampaa kilpailu on sitä parempi se on asiakkaille ja veronmaksajille."

Ylen tämänpäiväinen Talousprofessorit evästävät hallitusta: Palvelusetelit valinnanvapauden ytimeen on tärkeä kirjoitus, sillä se kuvaa alle puoleen sivuun sen, miten valinnanvapaus kannattaa toteuttaa tulevassa sote-mallissa:

"Ehdotamme mallia, jossa hoidoista päättävä henkilökunta, kuten lääkärit ja sairaanhoitajat, pidettäisiin julkisen sektorin palveluksessa eli jatkossa maakunnan palkkalistoilla.

Asiakas menisi siis valittamaan vaivojaan virkamiesvastuulla toimivalle lääkärille.

Miksi perustuslakivaliokunta ei puuttunut maakuntalakiesitykseen ?

 

Maakuntien lukumäärän  runsautta  on ihmetelty  siitä alkaen, kun marraskuussa 2015 pääministeri Juha Sipilän uhkauksen ilmapiirissä hallitus sopi sote- ja maakuntauudistuksen jatkovalmistelusta.

Pääministeri Sipilä tiedotti yksin sote-uudistuksen jatkoaikataulusta

Monen huomiota on kiinnittänyt, että pääministeri Sipilä tiedotti yksin tänään  (Tilaisuuden tallenne ) sote- ja maakuntauudistuksen jatkoaikataulusta. Aikaisemmin ovat muutkin  hallituspuolueet olleet paikalla.

Maakuntavaalit siirtyvät?

Näinhän nyt sitten näyttää käyvän? MTV Uutiset kertoi hetki sitten, että STT:n tietojen mukaan maakuntavaalit olisivat siirtymässä tammikuulta 2018 hamaan tulevaisuuteen? Hallitus on tänään pohtinut sote ja maakuntauudistuksen aikatauluja.

Viime päivinä on uumoiltu vaalien lykkäämistä. Nyt se näyttää tapahtuvan. Itse olen ollut sitä mieltä siitä lähtien, kun Keskusta hallituskriisin uhalla kytki soteuudistukseen maakuntavuudistuksen, ettei uudistus toteudu ainakaan hallituksen sille asettamassa aikataulussa.

Sote- ja maakuntauudistus tarvitsee U-käännöksen

Sote- ja maakuntauudistus on menossa väärään suuntaan eikä vain perustuslakivaliokunnan lausunnon vuoksi. Hallitus on ajamassa uudistusta kiireessä eteenpäin ilman, että tarvittavia rakenteita eli maakuntia ja niiden rahoitusta ollaan ehditty luoda tai edes suunnitella loppuun. Tämä on kuin rakentaisi tornin ylintä kerrosta ennen perustan ja rungon valmistumista.

Kokoomuksen Jan Vapaavuori jopa väläytteli sote-uudistuksen irrottamista maakuntauudistuksesta ja jälkimmäisen unohtamista.

Puhutaan mistä puhutaan, mutta valinnanvapaudesta kuitenkin

 

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on tänään antanut lausuntonsa maakuntien perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistamisesta.

Perustuslakivaliokunta pitää tärkeänä, että sote -palveluiden järjestämisvastuu siirrettäisiin yksittäisiä kuntia suurempien toimijoiden hoidettavaksi. Valiokunta suhtautuu myönteisesti  asiakkaiden valinnanmahdollisuuksien laajentamiseen.

Suomalaiset ansaitsevat hyvän sote-uudistuksen

Hallitus on nyt tuonut eduskunnan käsittelyyn sosiaali- ja terveyspalveluiden ns. ”valinnanvapausmallin”, eli lakiesityksen, jolla Suomeen tehdään ennennäkemätön julkisten palveluiden pakkoyhtiöittäminen ja yksityistäminen. Tämä osuus maakunta- ja sote-uudistuksesta on kelvoton, eikä hallitus ole kuunnellut asiantuntijoita lain valmistelussa. Annettujen lausuntojen lukeminen on kylmäävää: hallituksen malli on tyrmätty monelta taholta.

Maakuntavaltuustojen paikkoja jaettiin ennen aikojaan

YLE katsoi eilen  asiakseen julkistaa näyttävästi nollatutkimus –uutisen maakuntavaltuustojen paikkajaosta käytyjen  kuntavaalien perusteella

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä