Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Mummot

Kela verottaa mummon rahastosäästöt lapsenlapselle

Heti herättyään kun joutuu lukemaan tällaista, alkaa verenpaine nousta. Kuusivuotiaalle lapsenlapselleen 40 euroa kuukaudessa rahastoon säästänyt isoäiti sai kuulla, että Kela edellyttää lapsensa perheen realisoivan lapsenlapsen säästöt, kun perheen tilanne muuttui toimeentuloa vaativaksi. Taustalla oli ajatus, että lapsi saisi käyttää rahat vaikkapa opiskeluun täytettyään 18 vuotta. Kela siis käytännössä perii veroa 100% sijoitetusta säästöstä. 100%. Se on korkea veroaste se.

Varamummot- ja papat esikouluun

Varamummit ja –papat esikouluun

Vanhat keinot ovat usein parempia kuin pussilliset uusia. Miksi emme hyödyntäisi eri-ikäisten kohtaamisia esikoulussa ja vanhustenhoidossa? Nyky-yhteiskunnassa eri-ikäiset on sijoitettu eri paikkoihin. Esikoululaiset ovat keskenänsä, seniorit omissa aktivointiryhmissään ja sitä rataa. Kuulin taannoin pohjois-ruotsalaisessa kunnassa tehdystä onnistuneesta kokeilusta, jossa eri-ikäiset viettivät hedelmällistä yhteistä ja molempia osapuolia tyydyttävää oikeaa ”laatuaikaa”.

Mummo -nimittely loukkaa naisia!

Mummojen kokoinen epäkorrekti viestintä on täyttänyt nämä sivut. Sanna Vauranoja uusimpana mummoilun nimissä pyrkii edesauttamaan vanhojen kansalaisten hyvää huolenpitoa, ymmärtämättä, miten otsikointinsa halventaa naispuolisen ihmisen.

Mummot eivät ole homogeeninen joukkio, joiden nimiin yleistetään. Mummot ovat aikuisia, jotka eivät kaikkinensa edusta vanhuksia.

Olisi korkea aika lopettaa mummojen halveksiva nimittely - jos on tarve puhua ikäihmisten huolenpidosta, puhuttakoon heistä, jotka eivät välttämättä ole mummoja. Ikä ei tee naisesta mummoa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä