Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Jutta Urpilainen ja tasavero

Kaikki mielipiteet syntyvät tietyssä ajassa, paikassa ja kulloisenkin tiedon varassa (etenkin vaalien alla). On ilahduttavaa huomata, että kun aika, paikka ja tieto muuttuvat, niin myös mielipiteetkin muuttuvat. Takinkääntöpuheet ovat usein huomattavasti epäloogisempia kuin kriitikin kohteen toimet. Kuinka järkevää on pysyä sellaisen kannan takana, joka on osoittautunut ajan ja uuden tiedon valossa kelvottomaksi? Politiikassa näkee usein tilanteita, jossa puolueet rakastavat enemmän keinoja kuin tavoitteita. Onneksi aika ajoin nähdään ja kuullaan myös perusteltua takinsuhinaa, jolla varmistetaan, että keinot tukevat tavoitetta.

 

Valtiovarainmisteri muutti tänään oman ja puolueensa mielipiteen tasaveroista. Mielipiteen, joka oli demareiden yksi suurimmista vaaliaseista.

Jutta Urpilainen linjasi tänään valtion budjetin lähetekeskustelussa seuraavaa:

"Haitta- ja ympäristöverojen verojen määrään voi jokainen vaikuttaa myös itse. Hallitusohjelma ei siis perustu tasaveroihin. Tasaveroa kansalainen ei voi omilla toimillaan kiertää."

Urpilainen kirjoitti tasaveroista muun muassa blogissaan 8.2.2011:

"Jakaaksemme laman taakkaa oikeudenmukaisemmin tulee entistä suurempi osa verotuksesta hoitaa veronmaksukyky huomioiden. Ei tasaverolla, jossa köyhä ja rikas maksavat saman veroprosentin. Ne, joilla tuloja on, osallistukoot isommalla osuudella talouden tervehdyttämistalkoisiin."

http://www.sdp.fi/politiikka/artikkeli/2976/urpilainen-tuloerojen-kasvusta-verot-maksukyvyn-mukaan

 

SDP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Pia Viitanen kirjoitti vaalien alla 2.4.2011 blogissaan seuraavaa:

"Vaaleista tulee verovaalit, joissa jakolinja muodostuu tasaveron kiristämistä vastustavien ja kannattavien puolueiden välille. Hallitus on kuluneella kaudella vieraillut tavallisen veronmaksajan lompakolla ahkerasti nostamalla elämisen ja asumisen kustannuksia arvonlisä- ja energiaverojen myötä. Kokoomus ja Keskusta ovat ilmaisseet edelleenkin haluavansa jatkaa tätä tasaverokehitystä. Kokoomus tavoittelee peräti kahden prosentin korotuksia arvonlisäveroon."

http://www.sdp.fi/politiikka/artikkeli/3765/viitanen-tasaverolinja-jakaa-puolueet-vaaleissa

 

SDP:n kansanedustaja Jouni Backman antoi retorisen panoksen tähän demarien yhteisvaateeseen sanomalla blogissaan 16.4.2011 seuraavaa:

"Sunnuntaina äänestäjät pääsevät ottamaan kantaa verotuksen linjavalintoihin. Ääni sosialidemokraateille tarkoittaa stoppia tasaveroille. SDP ei kannata arvonlisäveron ja muiden tasaverojen kiristämistä, koska nämä iskevät voimakkaimmin juuri kaikkein pienituloisimpien kuluttajien kukkaroon."

http://www.sdp.fi/politiikka/artikkeli/3869/backman-stoppi-tasaverokehitykselle

 

Fakta on se, että ympäristö- ja haittaverot ovat tasaveroja, siitä ei päästä yli eikä ympäri. Tästä hyvänä esimerkkinä on polttoainevero. Jotkin tasaverot voivat olla kuitenkin varsin perusteltuja kulutuksen ohjauksen sekä valtion verotulojen vuoksi. Olennaista on aina katsoa kokonaisuutta ja varmistaa riittävä veropohja, jolla voimme taata kaikille hyvinvointipalvelut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Nykyisestä demareiden politiikasta kieltämättä tulee vaikutelma, ettei heille ole tärkeintä se miten asiat ovat vaan millaisilta ne saadaan näyttämään. Jos tällaiset mustan valkoiseksi puhumisyritykset jatkuvat en voi muuta kuin ennustaa, että demareiden alamäki jatkuu.

Pekka Heliste

Suomessa on jo tasavero, siis toteutuneessa eli todellisessa verotuksessa

Julkisuudessa esitetään vain teoreettista verotusta

Veronalainen tulo vero %

1 - 4 999 5,8
5 000 - 9 999 8,0
10 000 - 14 999 13,5
15 000 - 19 999 16,9
20 000 - 24 999 17,7
25 000 - 34 999 20,9
35 000 - 54 999 25,8
55 000 - 74 999 30,0
75 000 - 99 999 32,6
100 000 - 149 999 33,6
150 000 - 299 999 33,4
300 000 29,0

K Veikko

“Tasaveroa kansalainen ei voi omilla toimillaan kiertää”

Tässä ministeri puhuu veronkiertämisestä, ja vieläpä kansakunnan kaapin päältä, sosiaalisesti hyväksyttävänä ilmiönä.

Käyttäjän pekkasaarinen kuva
Pekka Saarinen

Urpilainen yrittää äänestäjän samanaikaista pettämistä ja sumuttamista. Demarijohdon moraali taitaa sittenkin olla sieltä matelijapäästä? http://patriootti.blogspot.com/2011/10/petos-sumut...

Lalli Laaksonen

Tasavero on todellisuudessa regressiivinen vero. Kun vertaamme sitä/ niitä veronmaksajan tuloihin ja omaisuuksiin, niin tasasuuruisen veronluonteiset maksut ja verot ovat itse asiassa prosentteina sitä pienempiä, mitä suuremmat tulot ja omaisuudet ovat.

On jo aika ottaa uudelleen omaisuus ja perinnöt progressiivisesti ja nykyistä voimakkaammin verotettaviksi. Onhan todistettu, että niiden verottamisen alentaminen ja poistaminen eivät johtaneet eivätkä johda taloudelliseen toimeliaisuuteen. Omaisuus on kasvanut eniten niillä, jotka ovat loppujen lopuksi hyötyneet petkuhuiputuksen vuosikymmenistä. Jos niitä ei edes perintötilanteessa leikata, niin kansan jakaminen rikkaisiin ja köyhiin sen kun kiihtyy, lopuksi tuhoisalle tasolle.

Alimpia tuloja on voitava verottaa vähemmän, jotta ihminen ylipäänsä elää työllään. 5.000 eurosta ylöpsin on verotusta kiristettävä. 7.500 euroa ylittävältä osalta on palkan maksajan maksettava ylimääräinen 50% vero ja 12.000 eurosta alkaen 100%. Näin siis taantuman alusta alkaen. Valtalailla on palkat voitava leikata yläpäästä aina 7.500 euron tasalle. Säästöt on käytettävä organisaation kehittämiseen, työllistämiseen tms.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Sosialidemokraattien tasa- arvokäsityksestä on jäljellä enää tasavero ja sama juttu taitaa ola teilläkin.

Nämä polttoaine- ja muut tasaverot rokottavat eniten työssäkäyvää maaseudun väestöä. Katselin uutisista tuota eduskunnan istuntoa ja on helppo arvata perussuomalaisten kannatuksen nousevan taas parilla prosentilla.

Ruvetkaa vielä voimalla vaatimaan sen nollaenergiatalo- direktiivin toteutusta ja saadaan tuhansia hometaloja uusistakin rakennuksista. Ulkomainen pimeä työvoima "korjata" retostaa tuhannella miljoonalla hyviä taloja, joita me suomalaiset rakentajat sitten yritämme vielä pelastaa samalla summalla.

Toimituksen poiminnat