Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Ruotsin kielen opiskelusta tehtävä valinnaista

On erittäin tärkeää vaalia kahden virallisen kielen rikkautta, mutta kysymys kuuluukin, miten tuota rikkautta todella vaalitaan? Koko Suomea koskeva kaksikielisyys on keinotekoinen ja perustuu suomenkielisille asetettuhin ruotsin taidon vaatimuksiin. Luonnollinen kaksikielisyys rajoittuu Suomessa Uudenmaan, Turunmaan ja Pohjanmaan rannikkoseuduille.

 

Pakollinen ruotsin kielen opiskelu estää valitsemasta muita tarpeellisia kieliä, koska oppijan resurssit ovat rajalliset. Motivaation puute, oppimisvaikeudet ja kelkasta putoamisen tunne synnyttävät tarpeetonta ruotsalaisuuden ja ruotsin kielen vastustusta.

 

Valinnaisuuden myötä ruotsin kielen opiskelijoita olisi jonkin verran nykyistä vähemmän, mutta opetuksen ja opiskelun taso paranisi. Valinnaisuus motivoisi opiskelijoita yleensäkin kielten opiskeluun ja mahdollistaisi suomalaisten kielitaidon parantumisen monissa maailmankielissä. Yleinen suhtautuminen ruotsin kieleen ja ruotsalaisuuteen yleensä normalisoituisi ja parantaisi niin kielen kuin kulttuurin arvostusta.

 

Valinnaisuuden ja monipuolisen kielitarjonnan myötä asennoituminen vieraisiin kieliin paranisi ja oman valinnan mahdollisuus tukisi elinikäistä oppimista myös kielten osalta. Lisäksi paljon tukea vaativien oppilaiden kohdalla valinnaisuus mahdollistaa resurssien kohdentamisen avaintaitoihin. Nyt teemme päätöksiä, jotka vaikuttavat vuosikymmenten päähän.

 

On sanomattakin selvää, että esimerkiksi kielipoliittiset vaatimukset valtion viroissa, joilla pakollista ruotsin kielen opetusta myös perustellaan, tulevat muuttumaan ja yhteiskunnan muutoksen myötä. Pakollinen ruotsin kielen opetus on ristiriidassa kansainvälistymistavoitteiden ja yhä monikulttuurisemman yhteiskunnan toimivuuden kanssa.

 

Rakenteet on tehty vastaamaan aikaansa. Politiikan tehtävänä on arvioida järki- ja argumenttiperusteisesti rakenteiden vastaavuus tulevaisuuden haasteisiin koko yhteiskunnan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Touko Aalto

Vihreiden puoluehallituksen jäsen

Maakunta- ja kaupunginvaltuutettu

Eduskuntavaaliehdokas, Jyväskylä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Mitä mieltä Anni ja Ode ovat?

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Anni on eri mieltä, Odesta en tiedä.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Eläköidyttyään Osmo Soininvaara uskaltautui kannattamaan valinnan vapautta kieliopinnoissa. Miksi vasta eläkkeelle siirryttyään?

Lisää aiheesta:

http://ryyti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/41280-sivist...

Heidi Hautala vastustaa valinnan vapautta kieliopinnoissa.

Tuija Brax os. Karvonen vastustaa valinnan vapautta kieliopinnoissa.

Satu Hassi vastustaa valinnan vapautta kieliopinnoissa.

Janina Andersson vastustaa valinnan vapautta kieliopinnoissa.

...miksi Vihreät naiset erityisesti on niin ahdamsmielisiä`

Hautalalta ja Anderssonilta olen kysynyt ihan henk.koht.
Hassi ja Brax on ollut mediaseurannassa.

Musta lista pakkoruotsittajista:

http://pakkoruotsi.net/musta_lista.php

Yritetään parantaa äänestäjien kuluttajan suojaa aikaisemmasta.
(vaikea tehtävä)

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Samankaltainen lista voidaan tehdä mistä tahansa asiasta minkä tahansa puolueen suhteen. Koko vihreä eduskuntaryhmä kannattaa pakollista ruotsin kielen opiskelua, enemmän tai vähemmän. Maakunnallisesti vihreät ovat pääosin eri mieltä eduskuntaryhmän kanssa.

Itse olen kirjoittanut aiheesta monta kertaa, pitänyt puheita puoluekokouksessa sekä puoluevaltuuskunnassa ja puoluehallituksessa.

Erimielisyyksien selvittämiseksi meillä on vaalit.

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Touko Aalto, miksi juuri vihreisiin on kasaantunut erityisen paljon pakkoruotsia suosivia? Miksi vihreät, SDP:tä ja RKP:tä lukuun ottamatta, mainostavat aina itseään kaksikielisenä puolueena, Vihreät - De Gröna? - Eivät kai vain takapiruina ole ruotsinkielisten säätiöitten vaalirahat?

Koska pakkoruotsille ei ole olemassa yhtään ainoaa järkevää perustetta, ainoana syynä sen suosimiseen joudun pitämään jonkinmuotoista lahjontaa, kun kansanedustajien tietämättömyys ei tunnu ihan riittävältä perusteelta.

Toimituksen poiminnat