Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Sipilä avasi Trumpin pelikirjan

Se, että sote-uudistus kaatuu ja puolueen kannatus mataa kuukausi ennen vaaleja selittänee, miksi pääministeri päätti turvautua Trumpin pelikirjaan. 

Ensin keksitään jokin perätön väite aktivoimaan jokin haluttu kohderyhmä. Tässä tapauksessa keskustan tukijalka eli metsänomistajat. 

Sen jälkeen ei edes yritetä korjata virheellisiä väittämiä. Näin virheellisistä väittämistä muodostuu valheellisia väittämiä. Nuo väittämät jäävät elämään ihmisten mieliin. Tämä on tarkoitus. 

Kaikkiin pyrkimyksiin penätä vastauksia pääministeriltä reagoidaan mielikuvista ponnistavilla vastakysymyksillä. Näin on saatu luotua olkinukke. Mihinkään vastakysymyksiin ei edes yritetä vastata vaan ne ohitetaan uusilla älyttömillä väitteillä, jotka nojaavat mielikuviin. Tyyliin, mitkä tehtaat suljetaan. Sen jälkeen viestitään, miten kato käy, kun tehtaat on laitettu kiinni kuvitteellisten mielipiteiden haltijoiden toimesta.

Strategiaan sisältyy odotusarvo siitä, että tekaistun väitteen liikkeellelaittajaa moititaan ja häntä vaaditaan tilille sanomisistaan. Näin hän saa huomiota haluamalleen asialle ja luo konfliktin, jossa itse näyttäytyy kuvitteellista, mutta ihmisten mieliin iskotettua, uhkakuvaa vastaan kamppailevana toimijana. 

Sipilä tietää varsin hyvin, että hän voi pitää radiohiljaisuutta hetken aikaa ja kun sote-uudistus kohta romahtaa, keskustelu siirtyy metsistä soteen. Näin häneltä ei enää penätä vastauksia virheellisiin väittämiin, mutta mielikuvat jäävät elämään halutun kohderyhmän mieliin. 

Kun sote kaatuu, aletaan syyttää oppositiota itse tehdyistä virheistä. Pääministeri Sipilä aiheutti aivan itse soten ongelmat, kun uhkasi kävellä presidentin luokse, jos kokoomus ei suostu 18 maakunnan ratkaisuun. Pattitilanteessa hän joutui nielemään kokoomuksen vaateen siitä, että Suomeen rakennetaan mahdollisimman laajaan valinnanvapauteen perustuva malli, josta ei ollut olemassa kuin tahtotila päätöksentekohetkellä. Tähän juureen koko lehmänkauppa on leivottu ja siihen koko uudistus kaatui. 

Pääministerillä on yhä mahdollisuus korjata virheelliset väittämät metsäkeskustelun osalta, muussa tapauksessa ne näyttävät valheilta. Vihreiden kannan metsäkeskusteluun olen kuvannut täällä. (En ole ylpeä myöskään omasta kiukkuisuudestani). 

Pääministerillä on yhä mahdollisuus ottaa johtajuus sote-uudistuksen osalta ja pelastaa se, mitä pelastettavissa on. Vihreiden kannan sote-uudistuksen etenemiseen olen kuvannut täällä

Loppuun on sanottava vielä kaksi asiaa ja yksi toive. 

Ensinnäkään en olisi halunnut kirjoittaa tätä tekstiä. Olisi ollut paljon hedelmällisempää keskustella vaikkapa siitä, millä toimin hiilinieluja voidaan kasvattaa ja miten metsänomistajille voidaan maksaa metsän kasvattamisesta ja hiilen sidonnasta. Politiikka on menossa kuitenkin niin härskiksi, että en kokenut voivani seurata vain vierestä sanomatta mitään. 

Toiseksi huomautan, että samalla tapaa kuin kukaan ei ole kieltämässä kaikkia metsähakkuita, kukaan ei ole myöskään kieltämässä kenenkään oikeutta syödä lihaa, ajaa autoa tai asua maaseudulla. Tätä litaniaa voisi jatkaa hyvinkin pitkään. 

Ja toiveeni on, että koska Suomi on tilanteessa, jossa se ei kestä uutta taantumaa, rakenneuudistukset ovat tekemättä, talouden laskusuhdanteen pilven reunalta satelee jo pisaroita ja ilmastonmuutos etenee, puolueilla riittäisi mielikuvitusuhkien sijaan ihan oikeitakin ongelmia ratkaistavaksi. Keskitytään asiallisesti ja asiantuntevasti niihin. Kaikilla puolueilla on paljon sanottavaa näihin kysymyksiin. Tiedän sen. 

Jos tästä kaikesta huolimatta tietoisesti myrkytämme yhteiskunnallisen keskustelun, on syytä tiedostaa että jätämme näin toimiessamme hyvin likaisen perinnön. Tätä ei toivottavasti halua kukaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Keskustalla ei ole traditioita mistään kunniakkaasta parlamentarismista sillai erityisesti muutenkaan.
Sipilän verbaliikka on koko ajan ollut epäselvää ja kieroa. (Kyllä sen nyt ymmärtää jos lapsia harrastuksista- tyylistä)
Sipilä ei miellä syvästi sitä kuinka poliittista puhetta pitää suojella ja sen toimivuutta vaalia demokratian elinehtona.
Se mikä Sipilässä vaikutti aluksi mutkatonta käytännöllisyyttä ilmaisevalta osoittautui maffiamaiseksi, me lahkopojat tehdään just niinkuin halutaan, ei tässä tarvitse diskuteerata eikä huomioda mitään.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Ajattelin myös tuota Trumpin ja Sipilän samanlaista "pelikirjaa", kun luin juttua Trumpin maraton puheen sisällöstä Jossa hän, "perustuslakitalebanien" tapaan haukkui erikoistutkija Robert Muellerin ja sanoi että yrittävät kaataa minut hevonpaskalla.
Varoitti myös sosialismista esimerkillä, että demokraattien ympäristöpaketti lopettaa Amerikoista lentoliikenteen ja energiatuotannon...(!?!). (Vrt. Sipilä)

Muokkaus/päivitys:

- Elokuvaohjaaja, taiteen akateemikko Aki Kaurismäkikin "palautti" akateemikon tittelinsä-ja asemansa presidentin kansliaan, mm.noiden Sipilän "metsänhoitopuheiden" ja vihervasemmistolla pelottelujen takia.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kirjeessään presidentti Sauli Niinistölle Aki Kaurismäki on ilmoittanut luopuvansa Taiteen akateemikon arvonimestään vastalauseena Suomen nykyisen hallituksen tuhoisalle metsä-ja kaivospolitiikalle.
- Hallitus onkymmenien asiantuntijoiden varoituksista huolimatta nostanut Suomen nykyiset metsähakkuut kestämättömälle tasolle, joka toteutuessaan pienentää metsien hiilinielut KUUDESOSAAN nykyisestä...
...Samainen hallitus -kuten edeltäjänsäkin -kieltäytyy myös uudistamasta kaivoslakia, joka sallii minkä tahansa ulkomaisen kaivosjätin tehdä valtauksen mihin tahansa Suomen maaperällä ja luvan saatuaan hyödyntää kaivamiaan malmeja ilman minkäänlaista verotusta Suomen valtion taholta...
...Maa on myynnissä vähiten tarjoavalle, Kaurismäki paukauttaa.

- Mm. näin Aki Kaurismäki kirjeessään presidentti Niinistölle. (Karkkilalainen 20.2.2019)

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Sananlaskun mukaan valheella on lyhyet jäljet. Sen voimmekin todeta usein arkielämässä. Kuitenkin tähän voi aiheellisesti lisätä, että emävalheella on pitkät jäljet. Siitä on historian saatossa lukuisia esimerkkejä. Yksi räikeimmistä on "tieteellinen" rotuoppi, joka antoi näennäisen oikeutuksen vuosisatoja jatkuneelle kolonialismille ja orjuudelle. Tämän emävalheen otteesta ei olla vieläkään vapauduttu, ja erilaisin muunnelmin sitä hyödyntävät populistit ympäri Euroopan. Kuten Touko oikein toteaa, Sipilä on jo pitkään käyttänyt emävalhetta työkalunaan, selvästikin esimerkiksi Putinin ja Trumpin esimerkkiä noudattaen ja toivoen itselleen samanlaista menestystä kuin näillä herroilla on ollut. Se menestys on onneksi jäänyt tulematta.

Toimituksen poiminnat