Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Hallituksen joululahja työttömille

Huomenna eduskunnassa hyväksytään tai hylätään hallituksen esitys työttömyysturvan heikentämisestä.

Hallituksen asennetta kuvaa hyvin se, että työttömyysturvan heikentämistä kutsutaan aktiivimalliksi.

Jos työtön ihminen ei kolmen kuukauden aikana ole ollut palkkatöissä, harjoittanut yritystoimintaa tai osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin, hänen työttömyysturvaa leikataan 4,65 prosentilla.

Aktiivisuudelle on myös asetettu määrälliset ehdot. Palkkatöitä täytyy tehdä 18 tuntia viikossa, yritystoiminnasta täytyy ansaita 240 euroa tai työllistymistä edistävien palveluihin osallistua 5 päivän ajan tarkastelujakson sisällä.

Jos ehdot täyttyvät, työtön lasketaan aktiiviseksi eikä häntä rangaista työttömyydestä.

Hallituksen ainoa porkkana on rangaistuksen välttäminen.

Rangaistusta on vaikea välttää, jos työtä ei ole yksinkertaisesti saatavilla. Ihmiset asettuvat tässä eriarvoiseen asemaan asuinpaikkansa ja ikänsä perusteella. Helsingissä on helpompi löytää lyhytkestoista työtä kuin Karstulassa. Nuoren ja koulutetun ihmisen on helpompi saada lyhytkestoista työtä kuin pitkään työttömänä olleen keski-ikäisen ja siitä vanhemman ihmisen.

Riippumatta siitä, missä ihminen asuu, rangaistuksen uhalla ihmisten ohjaaminen mihin tahansa työsuhteeseen luo uusia ongelmia. Työttömällä ei ole varaa valita tai valittaa, on otettava kaikki ehdot ja kohtelu vastaan. Työtön on auttamatta heikossa neuvotteluasemassa.

Kaikista ei ole yrittäjiksi ja pakkoyrittäminen luo helposti enemmän ongelmia kuin ratkaisee niitä.  Vaikka ihmisellä olisi yrittäjätaustaa, pelko etuuksien menettämisestä yrittäjästatuksella lannistaa heti alkuunsa.

Työllistymistä edistävät palvelut kuulostavat perustellulta niiden ihmisten korviin, jotka eivät ole osallistuneet työ- ja elinkeinotoimistojen kursseille. Kursseille osallistuminen voi auttaa työnhaussa ja urasuunnitelmien pohtimisessa ja sen kautta voi löytää vastauksia moniin kysymyksiin. Uudestaan ja uudestaan kursseille osallistuminen alkaa kuitenkin pitkän päälle olla lähinnä nöyryyttävää. Lisäksi kaikkialla kursseja ei välttämättä ole aina saatavilla. Etenkin hallituksen esityksen jälkeen, kun niiden kysyntä väistämättä kasvaa.

Isolle osalle työttömistä ainoa keino välttää rangaistus on tehdä palkatonta työtä työkokeilun tai kuntouttavan työtoiminnan nimikkeellä.

Hallituksen malli edustaa työttömyystilastojen siivousta. Hallitus puhuu jatkuvasti siitä, miten paljon työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut, vähemmän siitä kuinka moni työtön on työllistynyt. Työllisten ihmisen määrä seuraaminen on parempi mittari työllisyyden kehityksen seuraamiselle kuin työttömien pakkokurssittaminen.

Hallituksen joululahja työttömille on puhdas keppi ja sillä pelottelu. Aktiivimalli astuu voimaan 1.1.2018 ja sen myötä hallitus toivottaa työttömille hyvää uutta vuotta.

En voi hyväksyä hallituksen esitystä ja äänestän sitä vastaan. Koska pelkkä asioiden vastustaminen ei vie eteenpäin, pitää olla jokin vaihtoehtoinen toimintamalli.

Ehdotan hallitukselle, että se hylkää aktiivimallin ja suunnittelee tulorekisteriin pohjautuvan työllistymistä edistävän tukijärjestelmän. Tulorekisteri mahdollistaa tukimäärien ja veroprosenttien asettamisen reaaliaikaisesti maksuhetkellä. Vihreät osallistuvat tähän työhön avoimin mielin.

Näen tulorekisterin käytössä mahdollisuuksia yhdistää tiedot tukien suuruudesta, verojen määrästä sekä tehdyistä työpäivistä ja luoda tältä pohjalta aidosti kannustavan, toivoa antavan ja uutta luovan tukijärjestelmän.

Porkkana toimii keppiä paremmin ja kansallinen tulorekisteri tarjoaisi mahdollisuuden kannustaa aktiivisuuteen sen sijaan, että työttömiä ihmisiä pakotetaan kepillä uhaten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Eiköhän tässä tilanteessa ole ihan suotavaa käyttää kaikki kepit ja porkkanat mitä löytyy. Etenkin nuorille. Jos sitä rahaa saa parikymppisenä himaan tekemättä mitään, siinä saatetaan pilata koko elämä. Ehkä vähän eriasia jollekin kuusikymppiselle, tuskin sitä kannattaa ruveta juoksuttamaan ympäriinsä.

Vastikkeeton raha nuorelle on seksuaalista häirintää. Käytän nyt tuota termiä kun muu tuskin kiinnostaa ketään.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

#1
Ymmärrän tämänkin näkökulman, mutten kyllä hyväksy näitä palkattomia työkokeiluja. Ensinäkin ei ole oikeudenmukaista, että yhdessä myymälässä työntekijä A saa työstään (TES mukaista) palkkaa, mutta toisessa työkokeilija B saa enemmän tai vähemmän samasta työstä työttömyyskorvausta ja mahdollisesti pienen kulukorvauksen. Toisekseen palkattomien kokeilujen yleistyminen voi vähentää työnantajien kiinnostusta palkata väkeä etenkään määräaikaisiin toimiin, kun "ilmaisia" tekijöitäkin on saatavilla. Tämä voi niin ikään aiheuttaa vääristymiä kilpailuun.

Pekka Pylkkönen

Työkokeilujen ym osalta olisi varmaan pari helppoa keinoa jolla hyväksyttävyyttä saataisiin ylöspäin. Ensiksi se että työtuntien määrä ei saisi ylittää sitä millä ansaitsisi normaalissa työsuhteessa etuuksien verran palkkaa. Eli esimerkiksi myyjän minimipalkka on noin 10.50€ tunnille, joten vaikka tonnin etuuksilla työtunteja ei saisi kertyä yli 95 kuukaudessa.

Toiseksi sitten se että työnantajalle maksutonta työtä ei teetetä yksityisellä. Ainoastaan julkisella. Tällöin se hyötymin kohdistuu nimenomaan veronmaksajiin jotka vastaavat viuluista.

Mutta edelleen. Nuorille ei pitäisi missään nimessä jakaa vastikkeetonta rahaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #9

Joululahja työttömille meni eduskunnassa läpi. Hyvä te 200 "kansan"-edustajaa.

Nyt alkoi syntyä "säästöjä" oikein urakalla ja työllisyys kasvaa:

-Kela on laskenut, että aktiivimallin käyttöönotosta ja asiakaspalvelusta selvitään 15 henkilötyövuoden lisäyksellä.
TS

JK.Palkat maksaa veronmaksajat noille ja työttömillekkin..

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

No. Työlliset joutuvat vielä raatamaan aika paljon enemmän kuin työttömät. Myös suhteessa saatiin rahamäärään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #15

Mitäs ne irtisanotut maksoi työssä ollessaan kun ei tarvinnut tukia?
Omaa vain muiden Kela-etuuksia,maataloustukia?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Esitys ei tee eroa nuoren tai vanhan välillä vaan kuten perustuslakivaliokunta totesi: Nyt arvioitavassa hallituksen esityksessä on sitä vastoin sen perusteluidenkin mukaan kyse "kaavamaisesta laskusäännöksestä" vailla yksilöllistä harkintaa."

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sairaspäivärahan voi myös poistaa kokonaan. Kun ei ole kerta työssä.

Sairaspäiväraha ja työttömyysturva/tukihan on kumpikin tarkoitettu korvaamaan säännöllisen palkkatulon loputtua tilalle turvaamaan elantoa.
Siis kansan sosiaaliturvassa,eri elämäntilanteiden aikana.

Sosiaalinen Tuki/etuus turvaa nyt esim.työssä olevan ja kansanedustajienkin elantoa.Näköjään tulot ei riitä elämiseen?
12x vuodessa Nordean seinään ,kaikki mihin kullonkin on Kelasta oikeutettu saamaan .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vastiikeeton kansan sosiaaliturva,syntyperäiselle suomalaiselle vietiin jo -94.
Kepu,kok,rkp,krst.

Sitä jatkoi kepu,kok,rkp ja vihreät -08-10
Tukea leikataan 40% jos ei jatka opiskeluja (vaikka paikat on vuosia ollut liian vähän jotta halukkaat pääsisivät jatkamaan opintoja ) -07-11 Kunta ja koulu-uudistus/julkisenpuolen säästöt. Jota karsii nyt Graan-Laasonen kok.

-Tai ei tee ilmaiseksi työtä yrityksille tai verottomille ykeishyödyllisille järjestöille.
Esim. "Köyhille" SRK,SPR jotka kyllä perii maksuja palveluistaan ja saa valtiolta tukea verovaroista. (Vastaanottokeskuksia,vuokra-asuntoja ym.)

Hyvää oppia tuleville nuorille yrittäjille kuinka voi orjatyötä käyttää eikä eduskunnan lait koske järjestöjä eikä yrityksiä.
Sosiaaliturva laki
Perustuslaki
Yhdenvertaisuuslaki.
Työehtosopimukset esim.palkkojen alakohtaiset alimmat palkat jonka alle ei saa maksaa.
Siis työttömiä. Mutta josPizzayrittäjä tekee samoin se on rikos ja tuomio tulee.
Laithan on tehnyt eduskunta 200 kansanedustajaa.

Poistakaa Työttömyys-TURVA sana kun pidätetään joka palkasta työttömyysvakuutusmaksu työttömyyden varalle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Huomenna äänestettävä aktiivimalli voi toteutuessaan toistaa vähäosaisille viime vuonna Kela-muutoksesta aiheutuneen katastrofin. Hallituksen ehdotus on jälleen kerran huonosti valmisteltu ja sisältää aivan liian paljon epävarmuuksia eivätkä sen vaikutukset ole kohtuullisesti ennustettavia eikä niihin olla riittävästi varauduttu.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On aivan itsestäänselvää, että jokainen tämän lain puolesta äänestävä on asettanut itsensä "ihmistapojen ulkopuolelle", kuten Rokka sanoi Karjulasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielestäni Pekka Pylkkösen pointti työttömän iästä on kuitenkin validi argumentti.
20-vuotiasta vanhempiensa hoivissa asuvaa helsinkiläistä voi kyllä patistaa aktiivisuuteen nyt ehdotetuilla keinoilla, mutta ei 60-vuotiasta maaseudulla tiettömien taipaleiden takana asustelevaa työtöntä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Voi vain sanoa: Vaaleissa tavataan .600 000 työtöntä on iso potti puolueiden äänimäärästä pois.

N.50 000 lapsiperhettä työttömissä. Joko olisi aika alkaa maksaa edes lapsilisät,kotihoidontuet ja klapsiperheen muut tuet edm? ollut pois jo 23 vuotta-94-17
Miksi rangaistaa lapsia? Onko nekin 0-17v työttömiä?
Tuloja saavien lapset 0-17 "työssäkäyviä" ja tienaa itse lapsilisänsä?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Rangaistusta on vaikea välttää, jos työtä ei ole yksinkertaisesti saatavilla. Ihmiset asettuvat tässä eriarvoiseen asemaan asuinpaikkansa ja ikänsä perusteella. Helsingissä on helpompi löytää lyhytkestoista työtä kuin Karstulassa. Nuoren ja koulutetun ihmisen on helpompi saada lyhytkestoista työtä kuin pitkään työttömänä olleen keski-ikäisen ja siitä vanhemman ihmisen".

Voisiko Vihreät siis tehdä aloitteen kaupunkien ulkopuolella asuvien ihmisten puolesta, ettei näitä maalla tai metsissä asuvia ihmisiä kohdeltaisi eri arvoisesti?

Vaikka Vihreät ihan julkisesti ajavat maalta kaupunkeihin keskittämisen politiikkaa, niin tällainen puheenjohtajan populistinen sanoma on irvokasta kaksilla rattailla ajamista.

Esitystä odoteltaessa.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Tuollainen keppiä ja porkkanaa -malli josta on puhuttu viime aikoina voisi oikein toteuttuna olla oikein sopiva ratkaisu keskeisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin: keppiä hallituspoliitikoille sekä kaikille niille idiooteille, jotka tukevat Sipilän historiallisen kyvyttömän ja historiallisella tavalla toheloivan hallituksen toimintaa, ja porkkanaa kaikille muille.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun työttömyys-TURVAA leikkaamalla avautuu yrityksiltä työpaikkoja?
Niin miksei -15 leikattu heti kättelyssä kaikkien työttömien tukia kerrasta 80%?
Enää ei olisi 600 000 työtöntä ja kaikilla olisi töitä.
Palkoista verot valtiolle velkojen maksuun.

Työttömyyden poistaminen on noin helppoa. Ei makseta työttömyyskorvauksia niin yritys ottaa säälistä työttömän palkalliseen työhön.

Vai miksi ne yritykset alunperinkään sanoi irti jos ne palkkaakin takaisin kun tuet leikataan?
Järjenkäyttö on sallittua vaalienkin jälkeen kun pääsee Argadianmäelle.
"Työväenpuolueena" ei kannata nyt esiintyä yhdenkään puolueen ,saati työttömien puolestapuhujana..Edes oppositiosta.
-07-17 jokainen eduskuntapuolue on ollut kyykyttämässä työttömiä tuona aikana.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Jos Toukon ajatus reaaliaikaisesta tukien maksatuksesta tehdään taiten ja samalla esimerkiksi pätkätöiltä poistetaan karenssit, on kyseessä todellinen WIN-WIN-WIN-tilanne. Työtön saa töitä, kokemusta ja fyrkkaa, firma saa otettua ison tilauksen vastaan ja fyrkkaa ja valtio saa säästöjä ja fyrkkaa.

Bonuksena tulee vielä se, että kaikkien ei tarvitse muuttaa samalle niemennokalle, kun viikon, parin työrupeaman voi käydä tekemässä kotoansa ilman pelkoa viikkojen paperi- ja karenssirumbasta.

Hyvä ehdotus.

Riitta Ruuskanen

Tukien maksatusaikataulun taattu jatkuvuus olisi suurin hyöty poistamaan näitä kannustinloukkuja. Kassavirta se on meillä työttömilläkin, eli vuokra yms. on maksettava tiettynä päivänä, eikä voi odottaa tukien uudelleenlaskentaa kuukausittain. Useimmiten tähän viivästykseen ei ole syynä Kela tai työttömyskassat, vaan palkanmaksajalta saatavan palkkatodistuksen viivästyminen. Joten lämpimästi kannatan realiaikaisuuteen perustuvaa rekisteriä, mikäli siihen liitetään todellinen nopea informaatio- ja käsittelyketju!

Nopea ja ketterä korjaus työttömän kassavirtatilanteeseen olisi myös järjettömän byrokratiakukkasen poistaminen. Miksi vaaditaan erillistä työnantajan antamaa palkkatodistusta? Palkkalaskelma esim. verkkopankista tulostettuna ei aina riitä.

Pieni huomautus tähän tekstiin vielä, aktiivimalli ei edellytä 18 tuntia työtä viikossa, vaan 18 tuntia työtä 65 päivän tarkastelujakson aikana.

Toimituksen poiminnat