Hallituksen joululahja työttömille

Huomenna eduskunnassa hyväksytään tai hylätään hallituksen esitys työttömyysturvan heikentämisestä.

Hallituksen asennetta kuvaa hyvin se, että työttömyysturvan heikentämistä kutsutaan aktiivimalliksi.

Jos työtön ihminen ei kolmen kuukauden aikana ole ollut palkkatöissä, harjoittanut yritystoimintaa tai osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin, hänen työttömyysturvaa leikataan 4,65 prosentilla.

Aktiivisuudelle on myös asetettu määrälliset ehdot. Palkkatöitä täytyy tehdä 18 tuntia viikossa, yritystoiminnasta täytyy ansaita 240 euroa tai työllistymistä edistävien palveluihin osallistua 5 päivän ajan tarkastelujakson sisällä.

Jos ehdot täyttyvät, työtön lasketaan aktiiviseksi eikä häntä rangaista työttömyydestä.

Hallituksen ainoa porkkana on rangaistuksen välttäminen.

Rangaistusta on vaikea välttää, jos työtä ei ole yksinkertaisesti saatavilla. Ihmiset asettuvat tässä eriarvoiseen asemaan asuinpaikkansa ja ikänsä perusteella. Helsingissä on helpompi löytää lyhytkestoista työtä kuin Karstulassa. Nuoren ja koulutetun ihmisen on helpompi saada lyhytkestoista työtä kuin pitkään työttömänä olleen keski-ikäisen ja siitä vanhemman ihmisen.

Riippumatta siitä, missä ihminen asuu, rangaistuksen uhalla ihmisten ohjaaminen mihin tahansa työsuhteeseen luo uusia ongelmia. Työttömällä ei ole varaa valita tai valittaa, on otettava kaikki ehdot ja kohtelu vastaan. Työtön on auttamatta heikossa neuvotteluasemassa.

Kaikista ei ole yrittäjiksi ja pakkoyrittäminen luo helposti enemmän ongelmia kuin ratkaisee niitä.  Vaikka ihmisellä olisi yrittäjätaustaa, pelko etuuksien menettämisestä yrittäjästatuksella lannistaa heti alkuunsa.

Työllistymistä edistävät palvelut kuulostavat perustellulta niiden ihmisten korviin, jotka eivät ole osallistuneet työ- ja elinkeinotoimistojen kursseille. Kursseille osallistuminen voi auttaa työnhaussa ja urasuunnitelmien pohtimisessa ja sen kautta voi löytää vastauksia moniin kysymyksiin. Uudestaan ja uudestaan kursseille osallistuminen alkaa kuitenkin pitkän päälle olla lähinnä nöyryyttävää. Lisäksi kaikkialla kursseja ei välttämättä ole aina saatavilla. Etenkin hallituksen esityksen jälkeen, kun niiden kysyntä väistämättä kasvaa.

Isolle osalle työttömistä ainoa keino välttää rangaistus on tehdä palkatonta työtä työkokeilun tai kuntouttavan työtoiminnan nimikkeellä.

Hallituksen malli edustaa työttömyystilastojen siivousta. Hallitus puhuu jatkuvasti siitä, miten paljon työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut, vähemmän siitä kuinka moni työtön on työllistynyt. Työllisten ihmisen määrä seuraaminen on parempi mittari työllisyyden kehityksen seuraamiselle kuin työttömien pakkokurssittaminen.

Hallituksen joululahja työttömille on puhdas keppi ja sillä pelottelu. Aktiivimalli astuu voimaan 1.1.2018 ja sen myötä hallitus toivottaa työttömille hyvää uutta vuotta.

En voi hyväksyä hallituksen esitystä ja äänestän sitä vastaan. Koska pelkkä asioiden vastustaminen ei vie eteenpäin, pitää olla jokin vaihtoehtoinen toimintamalli.

Ehdotan hallitukselle, että se hylkää aktiivimallin ja suunnittelee tulorekisteriin pohjautuvan työllistymistä edistävän tukijärjestelmän. Tulorekisteri mahdollistaa tukimäärien ja veroprosenttien asettamisen reaaliaikaisesti maksuhetkellä. Vihreät osallistuvat tähän työhön avoimin mielin.

Näen tulorekisterin käytössä mahdollisuuksia yhdistää tiedot tukien suuruudesta, verojen määrästä sekä tehdyistä työpäivistä ja luoda tältä pohjalta aidosti kannustavan, toivoa antavan ja uutta luovan tukijärjestelmän.

Porkkana toimii keppiä paremmin ja kansallinen tulorekisteri tarjoaisi mahdollisuuden kannustaa aktiivisuuteen sen sijaan, että työttömiä ihmisiä pakotetaan kepillä uhaten.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu