Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Hidas kasvu on uusi normaali

Ensin hyvät uutiset

Työllisyys on kasvanut. Kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu sarja osoittaa työllisten määrän kasvaneen 16 000 ihmisellä. Etenkin dollarin vahvistuminen ja euron heikkeneminen ovat antaneet peesihyötyä vientiteollisuudelle.

Sitten huonommat uutiset

Nousuveden virta voi kääntyä toiseenkin suuntaan hyvin nopeasti. Sitten ollaan taas pattitilanteessa, jos isoja rakenneuudistuksia ei kyetä tekemään. Uudistusten aika on nyt, kun taloudessa näyttää menevän hieman paremmin ja talouden pitkän aikavälin kuva synkkä, jos uudistuksia ei kyetä tekemään.

Jatkossa näemme hyvin todennäköisesti yhä selkeämmin tilanteen, jossa työllisyysaste vahvistuu, mutta työllisten määrä ei kasva. Tämä johtuu työikäisen väestön hupenemisesta. Tämä puolestaan asettaa isoja haasteita huoltosuhteelle. Toinen huomionarvoinen seikka on se, että työttömyyslukujen alentuminen voi kertoa myös siitä, että ihmisiä jää yhä enemmän työvoiman ulkopuolelle.

Tästä ilmiöstä huomautti muun muassa Elinkeinoelämän valtuuskunnan Kadonneet työmiehet –analyysi, jonka mukaan työikäisessä miesväestössä on 79 000 pysyvästi työelämän ulkopuolella olevaa henkilöä.

On epärehellistä syyttää tai kehua jotain tiettyä hallitusta maailmantalouden trendeistä. Samaan aikaan täytyy olla aina tyytyväinen, jos työllisyydessä ja taloudessa on positiivisia merkkejä.

Vuodesta 2008 aina näihin päiviin asti jatkunut matalasuhdanne on taittumassa, mutta samaan hengenvetoon on todettava, että hidas kasvu on uusi normaali eikä mitään pitkää nousukiitoa ole näköpiirissä.

Tästä hyvänä esimerkkinä ovat muun muassa Handelsbankenin arviot, joiden mukaan maailmanlaajuinen nousu alkaa jo hiipua. Ensi vuonna globaali suhdanne alkaa heikentyä. Voikin perustellusti sanoa, että Suomi sai otteen kansainvälisestä nousukiidosta, mutta maaliviivan tuntumassa.

Rohkaisen hallitusta muun muassa verojärjestelmän kokonaisuudistukseen, energiaremonttiin, perustuloon, maankäytön, liikenteen ja asumisen yhä parempaan yhteensovittamiseen, ansio- ja sosiaaliturvan uudistamiseen, paikalliseen sopimiseen työntekijät osallistavalla tavalla sekä fiksuihin julkisiin hankintoihin. Mitä enemmän teemme näitä uudistuksia yhdessä parlamentaarisesti, sitä paremmin ne kestävät aikaa ja tulevat pantua täytäntöön. 

Olen julkaissut tänään Agenda 2019 -puheenjohtajaohjelman. Pyrin kuvaamaan siinä, miten tulevaisuuden isoja haasteita tulisi kohdata. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä määrä globaalitsuhdanteet ja maailmantalouden trendit?

Juhani Vehmaskangas

Syntyvyyttä ei pidä lisätä. Ei edes Suomessa, vaan pyrkiä (keskimääräisen) syntyvyyden vähentämiseen kaikkialla. En toki kannata kiinan taannoista yhden lapsen politiikkaa, mutta kahden lapsen maksimi olisi ihan perusteltu ja hyvä.

Vuoden 2016 lopulla asiantuntijat olivat sitä mieltä, että kesällä 2017 euro ja dollari ovat pariteetissa. Likillä käytiin mutta sen jälkeen euro on vahvistunut, ollen tällä hetkellä liki 1,20 dollaria eurolla. Ja euro vahvenee edelleen.

Yksi iso ongelma on palkaton työ, kuten taannoisessa blogikirjoituksessa kerroin, mutta... niin, mutta!

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tuosta huoltosuhteesta höpäjäminen ottaa jo hermoon... Nykyaikaisella klapikoneella saa n. 30 kertaa enemmän klapeja tunnissa, kuin ennes vanhaan kirveellä ja kaksi henkeä paimentaa ja lypsää 300-päisen karjan siinä, missä ennesvanhaan kolme... oliko joku jtain muutakin vailla... vai halutaanko siellä vihreissä vielä pröystäilläkin?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Palautetaan kuitenkin mieleen, miten henkilö määritellään työlliseksi:

"Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen, tai on ollut tilapäisesti poissa työstä. Tutkimusviikolla työstä pois ollut henkilö lasketaan työlliseksi, jos poissaolon syy on äitiys- tai isyysvapaa tai oma sairaus tai jos poissaolo on kestänyt alle 3 kuukautta. Työlliset voivat olla palkansaajia, yrittäjiä tai samassa kotitaloudessa asuvan perheenjäsenen yrityksessä palkatta työskenteleviä."

Aika heiveröisesti tämä kuvaa oikeaa työssäoloa! Työttömyysaste oli taas kasvanut sillä työttömiä oli tullut lisää suunnilleen saman verran kuin työllisiäkin. Tämä näennäinen ristiriita selittyy sillä, että työttömyysasteen laskelmasta puuttuvat juuri ne kadonneet työmiehet ja osa heistä on nyt ilmeisesti palautettu työttömiksi työnhakijoiksi. Vertailukelvottomuuteen vaikuttaa myös se, että työllisyysaste ja työttömyysaste määritellään eri ikäryhmille.

Mako Mokkinen

Hyvä kirjoitus hyviä argumentteja tällaista kaipaan vihreiltä enemmän kuin populistisia heittoja. Ehdoton suosikki vihreitten ruoriin.
Mutta muutama ajatus ja kysymys:

Toimiiko parlamentaarinen
päätöksenteko? jäi kuva että esimerkiksi Sotea ei saatu eteenpäin?

Onko nykyisessä sotessa mitään hyvää? Jos vaikka jätetään valinnanvapaus pois?

eikös ole niin että ihmisen pitää tuottaa yritykselle enemmän kuin kustantaa. Jos näin ei ole on vaihtoehdot kai
nämä ihmset ei tee työtä?
Tekevät tuettuna?
Kansalaispalkka?

Mitenkä suomen maatalous? Auttaako vihreitten arvoja mihinkään jos suomessa maatalous ajetaan alas

Ja minua ei yhtään haittaa vaikka politiikka muuttuisi enemmän ratkaisukeskeisiin keskusteluihin kuin siihen että kuka osaa verbaalisesti parhaiten lytättyä toisen osapuolen tekemiset ja ideat.
Tosiaasia on että tässä 10 vuoden aikana jokainen suomen puolue on käynyt hallituksessa kokeilemassa ja eipä ne tulokset hirveen hyviä ole ollut. Tämä hallitus on saanut ainakin ratkaisuja aikaan tosin osin huonoja ja jopa erittäin huonoja mutta eikö siellä muutama hyväkin ole mukana.

http://www.iltalehti.fi/talous/201706012200177671_...

http://www.iltalehti.fi/talous/201706012200177671_...

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Muuten ihan hyvä, mutta ilmastonmuutoksen/ympäristönsuojelun torjunnassa te ette ole koskaan olleet vahvoilla. Helsinkiinkin tulee juuri pari teidän tilaamaa pellettikattilaa ja lisääkin on suunnitelmissa.
Tuuli-ja aurinkovoima höttönne tekee vesivoimasta erittäin tarpeellisen, joten jokaisen tippavoimalan poistaminen on vuosien väännön takana.

Ja niittinä vielä asialle on 9twh/a vähäpäästöisen sähkön kampittaminen joka keinolla, mitä lobbauspopulistikupärän alta löytyykään.

Toivottavasti edes Sinä ymmärtäisit kysyä asiantuntijoilta syy-seuraussuhteita. Käyttäisitte viitteen asiantuntijoita tms.
Lopettaisitte ideologisen tyhmyyden ja siirtyisitte tieteeseen.

Toimituksen poiminnat