Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Haudattu ja kuopattu hallintarekisteri

Vaikka monen ministerin suulla on useaan kertaan todettu, että hallintarekisteri on kuopattu ja haudattu, talousvaliokunta antoi siitä viime viikolla mietinnön ja eduskunta käsittelee asiaa tänään.

Sopivasti juuri kuntavaalien jälkeen hallitus toi vuoden seisseen esityksen hallintarekisteristä. Esitystä ajetaan kuin käärmettä pyssyyn, aina uudestaan ja uudestaan.

Hallituksen esitys ei suoraan mahdollista hallintarekisterin käyttöä Suomessa. Se mahdollistaa omaisuuden piilottamisen hallintarekisteröinnin kautta suomalaisille sijoittajille ulkomaisissa arvopaperikeskuksissa.

Hallituksen esitys tarkoittaa hyvin todennäköisesti mutkan kautta sitä, että hallintarekisteröinti tulee käyttöön myös Suomessa.

Ensin joku taho, kuten Finanssialan Keskusliitto valittaa EU-tuomioistuimeen siitä, että Suomi sallii hallintarekisteröinnin suomalaisille sijoittajille ulkomaisissa arvopaperikeskuksissa, mutta ei suomalaisille Suomessa.

Tämän jälkeen EU-tuomioistuin joutuu ratkaisemaan, voiko suomalaisia sijoittajia kohdella eriarvoisesti. EU-tuomioistuin tuomitsee, että hallintarekisteröinti tulee sallia suomalaisille myös Suomessa. Ja näin, hallintarekisteri on Suomessa.

Ongelma hallituksen esityksessä on se, että Suomi menettää sen myötä erikseen EU-asetukseen neuvotellun poikkeuksen, jonka turvin olemme voineet estää kansallisella lainsäädännöllä hallintarekisteröinnin sekä Suomessa että ulkomailla. Poikkeus on voimassa niin kauan kuin vallitseva oikeustila säilyy. Uuden lain myötä EU-asetus ei enää suojaa Suomen omaa suoraa ja avointa omistusjärjestelmää.

Tilalle tulee järjestelmä, josta käy ilmi lähinnä pankin nimi. Omistusten läpinäkyvyys heikkenee. Tämä tekee helpoksi omaisuuden kätkemisen julkisuudelta ja verottajalta.

On hämmentävää, että esitys, jota niin poliisi, verohallinto ja valtiovarainministeriön oma vero-osasto ovat vastustaneet, tuodaan tiskin alta talousvaliokuntaan kuntavaalien jälkeen, siihen laitetaan vain lausumat päälle ja tuodaan sitten eduskunnan käsittelyyn.

Miksi suomalaista suoraa, läpinäkyvää ja avointa omistusta ei kirjattu lakiin?

Esitys on ollut jäähyllä vuoden, sinä aikana olisi voitu saada hyvää tarkoittavien lausumien tavoitteet kirjattua sisään itse lakiin. Nyt ne ovat vain toivomusponsia.

Miksi talousvaliokunnassa ei voitu ottaa aikalisää vaan esitys runtataan läpi tällä tavoin?

Kokonaiskuvan osalta on myös huomionarvoista, että koko muu EU on kulkemassa kohti Suomen mallia ja samaan aikaan Suomi on pakittamassa taaksepäin. Miksi emme pyri tekemään Suomen mallista koko EU:n mallia? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Hauskinta tässä on se, että hrl on aivan ok, mutta hyvä populismin kohde.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=101551...

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Tämä sama keskustelu on menossa Anna Sarkkisen puheenvuorossa "Hallintarekisteri on hylättävä". Laitan kuitenkin kommenttini vielä uudestaan:

Tänä päivänä lähes kuka tahansa suomalainen voi avata pankkitilin ulkomaiseen verkkopankkiin edes käymättä paikan päällä. Tämä on käsittääkseni täysin laillista eikä tilistä tarvitse ilmoittaa verottajalle muuten kuin mahdollisten veronalaisten korkotuottojen osalta.

Miksi osakeomistajat on nyt leimattu veronkiertäjiksi ja heidän osaltaan ei riitä sama, omaan ilmoitukseen perustuva, menettely kuin muidenkin tulojen osalta ?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Laitetaan nyt sitten tännekin.. Koittakaa nyt sisäistää, että muutos koskee kaikkia osakeyhtiöitä eikä vain pörssissä listattuja. Tällöin sotetarjoaja Vileenin petos ja Vilppi Oy voi siirtää osakekannasta ulkomaiseen arvopaperikeskukseen. Kun tuo vielä sattuu osumaan maahan, jossa hallintarekisteri ei velvoita pitämään yksilöityjä tietoja, niin homma on hyvin piilossa. Sote-päättäjä voi omistaa hallintarekisterin kautta ko yritystä, jota suosii, olemattomalla kiinnijäämisriskillä.

Kauniisti luodaan kuvaa piensijoittajan eduista pörssissä, näihin kuvioihin heillä ei ole mitään asiaa.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Ei tuon takia tarvitse hallintarekisterilakia hylätä. Sote-palveluita tarjoavilta yrityksiltä voidaan ja tuleekin edellyttää yksityiskohtaisia omistajatietoja eräänä valintakriteerinä muiden joukossa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Se oli vain yksi esimerkki. esim rakennusalalla on järjestelyistä pitempi kokemus.

Ja soten vaatimukset ei kovin kummoisilta toistaiseksi vaikuta. Oikeinko tosissasi meinaat, että suuret terveysyritykset, joilla on ulkomaista omistusta, jätettäisiin pois ellei kaikkia omistajatietoja ole - en usko.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #5

Yrityksen on tiedettävä, ketkä sen omistavat. Muuten se ei voi maksaa osinkoja eikä järjestää yhtiökokousta. Olen varma, että sote-alan yritys, joka haluaa tarjota palveluitaan suomalaisille, järjestää sotealueen päättäjille yksityiskohtaisen omistajaluettelon. Jos ei onnistu, ei tule kauppoja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kertokaas viisaammat mitä tämä oikein tarkoittaa: "Ne omistukset, jotka jäävät vaille henkilötietoja tulevat sen lähdeveron piiriin, jossa työnimikkeenä on käytetty 30 prosenttia. Tämä valmistelu on nyt jo voimakkaasti liikkeellä, Orpo sanoi."

Mun logiikalla tämä väistämättä koskisi myös tuntemattomia ulkomaisia omistajia, sillä ei voida tietää onko kyseessä suomalainen vai ulkomainen?

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/219874-kova-vero-...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hallintarekisterin kritiikki sotii kovasti EU:n yhteisiä integraation pyrkimyksiä vastaan. Kuinkahan populistien suu sitten pannaan, kun integraatio on viety pistesen, jolloin aletaan puhua verotuksen ja sosiaaliturvan harmonisoinnista liittovaltion kehityksen takuuksi ?

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio

"Hallituksen esitys ei suoraan mahdollista hallintarekisterin käyttöä Suomessa. Se mahdollistaa omaisuuden piilottamisen hallintarekisteröinnin kautta suomalaisille sijoittajille ulkomaisissa arvopaperikeskuksissa."

Touko Aalto, siteeramani kirjoituksesi väite ei pidä paikkaansa. En nyt muuten ole asiasta niin hirveän kiinnostunut, mutta tässä asiassa esiintyvien suoranaisten epätotuuksien takia puutun keskusteluun. Jos politiikkaa tehdään, sen tulee perustua ja pysyä asiapohjalla ja tosiasioissa.

Miten on mahdollista, että tällainen perätön tieto voi elää vuodesta toiseen? Onko kyse tarkoituksellisesta propagandasta, jota asiasta tietämättömät sokeasti uskovat? Touko Aalto, toivon, että kohdallasi kyse on vain tietämättömyydestä.

Merkitseekö demokratia sitä, että agitoitu kansa ja sen valitsema kansanedustuslaitos tekee päätöksiä pohjautuen vuosia kestäneeseen virheellisen tiedon levittämiseen? Tämäkö on sitä sivistyneen maan eettistä toimintaa?

Tällä hetkellä kuka tahansa suomalainen voi käyttää ulkomaista arvopaperivälittäjää ja sen tarjoamaa hallintorekisteritiliä ja omistaa kaikkia suomalaisia Helsingin pörssissä listattuja osakkeita ja täysin laillisesti.

Tässä alla lausunto, joka kumoaa blogissasi esittämän väitteen.

http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tuomas-sa...

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Kyllä ne sen tietää. Ei ole vahinko.

Toimituksen poiminnat