Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Keskustan kuntauudistus

Keskusta voisi reilusti jo myöntää, että 18 maakuntaa on vain poliittinen ja väliaikainen ratkaisu, joka ei kestä edes vuosikymmentä. Isoja uudistuksia ei voi tehdä vain seuraavia vaaleja, vaan tulevia sukupolvia varten. Siksi on syytä toteuttaa vanhan läänijaon mukainen 12 sote-alueen malli. 

Keskusta voisi reilusti jo myöntää, että se on nyt itse toteuttamassa vastustamaansa kuntauudistusta. Kun pienet kunnat menettävät toimintansa edellytykset, jää vain maakunta. Varsinainen suur-suurkunta. Tätä kehitystä jouduttaa se, että maakuntien päätösvalta keskitetään käytännössä maakuntien keskuskaupungeille.

Keskusta voisi reilusti jo myöntää, että kun rahat ja ohjaus tulevat valtiolta ja palveluiden tuottajat pakkoyhtiöitetään, kansanvaltaisuudelle voi jättää hyvästit.

Keskusta voisi reilusti jo myöntää, että valinnanvapaus johtaa samaan kuin kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen. Pienet kaupat häviävät ja palvelut keskittyvät kasvukeskuksiin.

Keskusta voisi reilusti jo myöntää, että poliittinen tavoite 18 maakunnasta oli huono vaihtokauppa sille, että palvelut keskittyvät, alueiden välinen eriarvoisuus kasvaa ja kansanvaltaisuus heikkenee.

Toivon, että keskusta valitsee 18 maakunnan ideologian sijaan ne tavoitteet, joita varten maakuntamalli alunperin luotiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Johan siihen on varauduttu että maakuntia on liikaa. Muutosten hintalappu vain puuttuu.

Hallituksen tarkentavat linjaukset

Maakuntalakiin ja sote-järjestämislakiin otetaan säännökset maakuntien arviointimenettelystä sote-järjestämiskyvyn vaarantuessa tai taloudellisten kriisimaakuntakriteerien täyttyessä. Mikäli taloudelliset kriisimenettelyn raja-arvot ylittyvät, eikä tilanne ole arvioinnin perusteella korjattavissa tai maakunta ei kykene huolehtimaan perusoikeuksien toteuttamisesta, käynnistetään maakuntajaon muuttaminen ja maakuntien yhdistäminen.

http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/sost...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Keskustan olisi ehkä hyvä myöntää myös, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen on jäänyt vähän tuon maakuntauudistuksen ja kokoomuksen ajaman yksityistämisen jalkoihin.

Helena Koskinen

Tämä on kyllä maailman korruptoitunein politiikan pelivoitto. Panoksilla ei väliä kunhan keskustan valta maalla säilyy.

Mitähän mahtoivat olla ne tavoitteet, niistä ei kukaan ole sanaakaan hiiskunut.

Toimituksen poiminnat