Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Talvivaaran alasylöskaivoksen tarina jatkuu

Talvivaaran kaivoksen tarina jatkuu. Pääministeri Sipilä kertoi Yle Uutisille kaivoksen saamasta jatkoajasta. Talouspoliittinen ministerivaliokunta oli siunannut päätökset tänään. Sipilän mukaan kaivokselle olisi löytymässä uusi ulkopuolinen rahoittaja.

Kaivos piti ajaa vielä alkukesän päätöksillä alas. Alasajosuunnitelma oli kuitenkin eriskummallinen. Kaivosta ajettiin ylös, jotta se voitaisiin ajaa alas. Nyt kaivoksen alasajosta on luovuttu ja kaivosta ajetaan taas ylös. Tässä 200 miljoonaa lisää maksaneessa vuoristoradassa on kansalaisten vaikea pysyä mukana.

Sipilän puheet antoivat joka tapauksessa odottaa paljon elinkeinoministeri Olli Rehnin tiedotustilaisuudelta myöhemmin tänään.

Ministeri Rehn kertoi tiedotustilaisuudessa, että hallitus lupaa Talvivaaralle 100 miljoonaa euroa lisäpääomaa, jotta se voi hakea parasta mahdollisesta neuvottelutilannetta ulkopuolisen rahoittajien kanssa. Neuvottelut lienevät vielä hankalassa vaiheessa, koska ulkopuolisesta rahoittajasta on yhtä epämääräisiä lupauksia kuin ennen valtion lisärahoitusta myönnettäessä. Kun kaivos tekee 10 miljoonaa euroa tappiota kuukaudessa, valtio voi varautua jo seuraavaan pääomitukseen. Ministeri Rehn viittasi myös ympäristöluvan mukaisten vakuuksien maksamiseen valtion pussista.

 

Auki jäi yhä ainakin seuraavat kysymykset.

 

1.      Miten kaivoksen toiminnasta saadaan markkinaehtoisesti kannattavaa? Nikkelin ja sinkin maailmanmarkkinahinnat ovat parantuneet, mutta monien talouden epävarmuustekijiöiden vuoksi jatkokehitystä ei ole minkäänlaista varmuutta.

 

2.      Toimivatko kaivoksella käytetyt prosessit yksin ja yhdessä ja miten ympäristöturvallisuus ja vesitaseiden hallinta on tarkoitus tosiasiassa hoitaa? Uusi vesienpuhdistustekniikka on vasta pilotointivaiheessa ja teollisen mittakaavan vesienpuhdistamoa voidaan joutua odottamaan pahimmillaan vielä useita vuosia.

 

3.      Vaasan hallinto-oikeuden tiukentamat kaivoksen lupamääräykset ovat voimassa vielä pitkään, sillä kaivoksen uusittaviksi määrätyt ympäristöluvat tullaan käsittelemään korkeimpaa hallinto-oikeutta myöten ennen kuin ne saavat lainvoiman.

 

4.      Kaivoksen väitetyt ympäristövaikutusten parannukset johtuvat lähinnä miljoonin kuutiometrien laittomista lisäjuoksutuksista, joihin valvova viranomainen ei ole puuttunut. Tiettävästi patorakenteiden turvallisuutta ja varoallaskapasiteettiä ei ole parannettu Terrafamen aikana.

 

Varmaa on joka tapauksessa se, että yhtiö on tullut maksamaan veronmaksajille yhteensä  vähintään 840 miljoonaa euroa jo ennen hallituksen uusinta 100 miljoonan euron lisäpääomitusta. Se ei riitä pitkäksi aikaa, kun kaivos tekee tappiota 10 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Oma kiinnostava kysymyksensä on myös se, että Terrafame Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoi yhtiön hakevan 150-200 miljoonan euron edestä lisärahoitusta. Jos kaivoksesta on tulossa Ratian mukaan kannattava jo vuonna 2018 (kassavirta positiivinen), kuinka suurta omistusosuutta yhtiöstä on enää tässä vaiheessa järkevää antaa ulkopuoliselle rahoittajalle, jos kyse on vain kohtuullisen pienestä lisärahasta suhteessa valtion tähänastisiin satsauksiin.

Onko tässä käymässä niin, että jos kaivoksesta tulisi kannattava, valtion maksaa viulut ja ulkopuolinen rahoittaja saa lottovoiton?

Koska kaivos ei ole ollut erityisen houkutteleva sijoituskohde, onko valtio lupaamassa ulkopuoliselle rahoittajalle oletettua suotuisempia ympäristölupamääräyksiä, kun jo Vaasan hallinto-oikeuden viimeisimpään päätökseen kohdistui jopa ministeritason julkista painostusta.

Terrafamen ympäristövastuullisuuden uskottavuutta parantaisi huomattavasti, mikäli yhtiö ei omilla toimillaan pyrkisi löysentämään ympäristölupaehtoja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pakko myöntää, tämä hallitus osaa lisätä julkisia menoja vaikka puheet ovat päinvastaisia.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Pettymys eikö jatkuu, tässäkhään päättävä eliitti ei kuule kansan ääntä eikä hättää!

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Tyhmyys jatkuu potenssiin 10.

Hyvää rahaa, taas 100 milj heitetään menetetyn rahan perään ja taas vaan tölkkiä potkitaan eteenpäin ja samalla ympäristö tuhotaan.

Lauri Ratia puhuu kuin Pekka Perä aikanaan, saadaanko tuota vastuuseen mistään jos hommat ei mene kuin puhuu!? (oma intressi jatkaa maailman tappiin)

Jopa Guggenheim olisi fiksumpaa juuri ympäristön vuoksi... vaikka rahat menisikin.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Rafael,
Asia on juuri näin. Komppaan sinua.

Käyttäjän JuhaniNorrkniivila kuva
Juhani Norrkniivila

Kyllä teki tämä Suomen hallitus taas viisaan päätöksen, sijoituksen pitkälle tulevaisuuteen ja nuorison työllistämiseksi. Tämä Suomen valtion sijoitus on pitkälle tulevaisuuteen vaikuttava päätös, josta tulee tuottoa vielä kolmenkymmenen vuoden päästäkin. Antaa työtä ja toimeentuloa Kainuulaisille, Pohjoissuomalaisille ja laajemminkin Suomalisille yli tuhannelle henkilölle. Valtio ja muut tulevaisuuden sijoittajat saavat hyvää tuottoa tästäkin kaivostoiminnasta vielä vuosikymmenien aikana. Ympäristöasiatkin näyttää olevan erittäin hyvin hallinnassa

Käyttäjän JuhaniNorrkniivila kuva
Juhani Norrkniivila

Nämä punavihreät kansanedustajat ne vaan jatkaa sitä samaa "paskanjauhamista", ovat saaneet hyvän koulutuksen yhteiskunnan maksamana ja osa ei ole vissiin tehnyt päivääkään "oikeita töitä", mutta suunsoiton ne on siellä yliopistossa ja korkeakouluissa kyllä oppinut.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Kaivosfirma työllistää alihankkijoineen tuhat henkeä (Terrafamen nettisivujen mukaan). Kaivos nielee verorahoja 10 miljoonaa kuukaudessa. Se tekee kymppitonnin kuussa per työpaikka. Eihän tuossa mene kuin muutama kuukausi niin on maisterikoulutuksen hinta ohitettu.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Loistava idea leikata koulutuksesta ja tunkea säästetyt miljoonat tappiolliseen kaivokseen. Totaalisen pähkähullua touhua.

Hannu Rautomäki

Tulevaa jättikuprua vain paisutetaan, eli ratkaisemattoman ongelman siirtämistä yli vaalien.
Talvivaaran sijoitushuumassa ja mediassa ei koskaan lähemmin tarkasteltu laitoksen tuotantomenetelmää.
Bioliuotus kasoissa bakteeritoimintona avoimen taivaan alla on käytössä vain muutamassa vastaavassa laitoksessa maailmassa, ja nekin lämpimässä ilmastossa.
Suomen kylmässä ilmastossa kyseinen menetelmä ei toimi tehokkaasti koskaan.
Valtiolle, eli veronmaksajille tulee myöhemmin lisäkustannus alueen ennallistamisesta ja maisemoinnista. Vasta sen jälkeen päästään laskemaan veronmaksajille syntyneitä kokonaistappioita.

Yksi vaihtoehto on tietenkin se. että Talvivaara myydään nimellisellä hinnalla ulkomaisille sijoittajille, mutta se onnistuu vain, jos valtio ottaa kantaakseen käytännössä kaikki riskit, jolloin myöhemmin palataan kuitenkin edelläolevaan ruutuun.

Viite: http://hami.puheenvuoro.uusisuomi.fi/109259-%C3%A4...

Juhani Piri

Kummallista että kaivosyhtiö sysätään ulkomaalaiselle firmalle jos on "todennäköistä" että siitä tulee tuottava yritys. Tosin iltalehden tekstissähän sanotaan, että "kannattavalle kaivostoiminnalle on realistiset edellytykset". No miksi siitä sitten luovutaan jos siitä tulee kannattava? Ensin syydetään kansalaisten rahat kaivokseen ja myydään pois kun se alkaa kannattaa? Niinkö sitä yritystoimintaa harjoitetaan? Ihmekkään jos suomi oy ab on korviaan myöden veloissa.

Kyllähän Rehn taas taitaa pikkuisen koristella mutakakkua. 100 milj tarkoittaa 10kk jatkoa kaivokselle ja vuoden loppuun mennessä pitäisi olla uusi ulkopuolinen jatkorahoittaja tiedossa.

Huvittavaa vielä uutisessa oli, että ympäristöhommat oli hanskassa. Joo tosiaan. Ei tainnut paljon sadella ja vissiin jonku kerran taidettiin ylittää silti juoksutukset. Mitäs sitten kun sataa normaalisti tai sataa normaalia enemmän.

Laittais jo pakettiin koko pulju tai olis myymättä jos siitä tulee kerta kannattava (mitä suuresti epäilen). Sinne on mennyt jo niin valtavasti kansalaisten rahoja ja luontoa, että paskanpuhuminen vois loppua. Se ois saanu loppua jo heti ensimmäisenä päivänä kun perälandia perustettiin.

Noillakin rahoilla olis saatu melkoiset rahat esim terveydenhoitoon koko maassa eikä olis tarvinnut synnytyssairaaloita sulkea. Ois voitu tehdä aika paljon muutakin parempaa. Tuolla rahalla olis kainuussa tempputyölistänyt koko kylän melko moneksi vuodeksi haravoimaan vaikka pikkukiviä sivuteiltä.

Nyt pusketaan rahaa rahan perään että jos saataisiin tuhovaara ulkomaalaiselle firmalle ja on vissiin valtion kassasta vakuutettu ympäristötuhot teki ne tuhot kuka vaan. Suomalainen maksaa kitisemättä, tapahtui niin tai näin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kaivostoiminta on niin speciali-ala, etten usko yhdenkään kommentoijan ymmärtävän siitä yhtään mitään, en minäkään, vähiten vihreät.

Juhani Piri

Oli ala kuinka specialia tahansa, niin tämä ei ole oikea tapa toimia, ei lähellekkään.

Jos speciaali ei toimi, niin se ei toimi ja on aika lopettaa suomalaisten rahojen tuhlaaminen ja speciaalin tekohengittäminen kun lopputulemana on vain massiivista ympäristöhaittaa. Ei tarvitse olla vihreä, punainen, sininen tai paskanruskea tajutakseen tämän.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

No eipä ole, jos euron tekemiseen menee kaksi euroa niin siitä ei saa kannattavaa millään. Yksinkertaista. Pikkasen vaan matematiikkaa ja maalaisjärkeä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ei se nyt niin hirveän vaikea ole. Tämän linkin takana on aika paljon tietoa siitä mitä tuon Talvivaaran tuotantoprosessin takana piilee. Muun muassa sellainen tosiasia ettei se tuota puhdasta nikkeliä vaan nikkelikobolttisulfidia jota jalostetaan Norilskin jalostamossa 24% hinnalla, Eli Norilsk perii 24% nikkelin hinnasta aina. Jos maailmanmarkkinahinta nousee niin nousee Norilskin jalostuslaskukin.

http://www.suomenluonto.fi/blogit/talvivaaran-kork...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ei se nyt niin hirveän vaikea ole. Tämän linkin takana on aika paljon tietoa siitä mitä tuon Talvivaaran tuotantoprosessin takana piilee. Muun muassa sellainen tosiasia ettei se tuota puhdasta nikkeliä vaan nikkelikobolttisulfidia jota jalostetaan Norilskin jalostamossa 24% hinnalla, Eli Norilsk perii 24% nikkelin hinnasta aina. Jos maailmanmarkkinahinta nousee niin nousee Norilskin jalostuslaskukin.

http://www.suomenluonto.fi/blogit/talvivaaran-kork...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Hallituksen päätös jatkorahoituksesta ei tullut mitenkään yllätyksenä, vaan se oli täysin odotettua. Talvivaarasta tulisi liian iso ruumis haudattavaksi, joten ”potilaan” tekohengitys jatkuu.

Geologian emeritusprofessori Matti Saarnisto on todennut julkisuudessa tv-haastattelussa, että Talvivaaran jälkihoito saattaa kestää jopa 100 vuotta. Sen maksavat nykyiset ja tulevat veronmaksajat. Oli todella mielenkiintoista katsoa aikanaan tämä haastattelu tv:stä. Siinä selvisi kerta heitolla koko kuva tästä kaivoshankkeesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kannatta mennä seuraaviin vaaleihin ehdokkaaksi, niin läpipäästessään voi siten viisaana kertoa, että miten nämä asiat oikein hoidetaan, kun täällä palstalla se viisaus kuitenkin aina on. :)

Käyttäjän JariNatunen kuva
Jari Natunen

Terrafame-Talvivaaran suurin kestävyysongelma pidemmällä tähtäyksellä ovat kaivannaisjätteet.
Tämä on iso kysymys erityisesti kainuulaisille ja yhteiskunnan kokonaisedun näkökulmasta valtiontaloudelle.

Mustaliuskeen 8 % rikkipitoisuus tarkoittaa 200 kg rikkihappoa, ja siten sulfaattia, jokaisesta tonnista louhittua mustaliusketta. Tarkoitus on nostaa malmin louhintamäärä yli ympäristöluvan 18 miljoonaan tonniin. Terrafame on joutunut nostamaan malmin cut-off arvoa,mikä tarkoittaa mustaliuske-sivukiven määrän nousua jopa kaksinkertaiseksi eli 18 miljoonasta 36 miljoonaan tonniin Muilla kaivoksilla happoa tuottava jäte pyritään stabiloimaan emäksisellä kivellä. Terrafamen suunnitelma on kapseloida jäte, mikä ei ole pysyvä ratkaisu. Muovi/geotekstiili ja moreeni/turve ei suojaa jätettä pysyvästi ilmalta ja vedeltä. Ilmeisesti Terrafame toivoo, että muovit kestäisivät 25 vuotta ja asian voisi sen jälkeen jättää kainuulaisten murheeksi.
Kun vesien suhteen arvioidaan ongelmia 10-20 000 tonnin sulfaattimäärän suhteen, niin vuosittain louhittavasta malmista seuraa 7-10 miljoonan tonnin vuosittainen aikaan vapautuva rikkihappo/sulfaatti-raskasmetallirasite. Asiaa on käsitellyt geologian professori Matti Saarnisto eduskunnalle annetussa asiantuntijalausunnossa, Saarnisto 2016.
Saarnisto 2016, Eduskunta 1.3.2016 https://www.riksdagen.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatiet...

Lupaviranomainen Sami Koivula on sanonut, että vesijärjestelyt jatkuvat Talvivaarassa satoja vuosia.
http://yle.fi/uutiset/3-6139233
On siten ilmeistä Suomenkin viranomaisille, että Terrafamen suunnitelmien 25 vuoden tarkkailu on on vain yritys ongelman siirtämisestä kainuulaisten syliiin (vai Kainuun ELYn yritys pysyvään työllistämiseen alueella valtion loputtomalla kustannuksella, jos lain mukaan toimitaan?).

Viimeisessä vesi-ja ympäristöluvassa toiminnan jälkeiseen vesienpuhdistukseen on varattu 15 miljoonaa euroa, Terrafame on valittanut tästä sen 2015 raportissa kustannukset ovatpienemmät. Vuosikustannukset laajoilta jätealueilta ja luohoksesta ovat laillisesti toimittaessa väistämättä miljoona luokkaa ja kustannukset sadoista tai tuhansista vuosista ovat kestämätttömät.

Ruotsin valtiontililintarkastus on havainnut tämän ongelman ja huomauttaa, että sulfidirikkiä sisältävät metallikaivokset ovat tuhatvuotinen ongelma,joka uhkaa kaatua valtion syliin.
Riksreviosionen 2015, Ruotsin valtiontilitarkastus sulfidimalmien riskeistä
http://www.riksrevisionen.se/sv/rapporter/Rapporte...

Kysymys miten Terrafame on kestävästi ratkaisemassa mustaliuske sivukiven ja malmin noin 8% rikkipitoisuudesta seuraavat ainakin vuosisatonen kestävät suuret päästöt?
On ilmeistä, että kapselointi muovilla ja moreenikerroksella ei ole pysyvä ratkaisu.
Tai sitten: miten Terrafame tulee huoltamaan ja kunnostamaan kaatopaikkamuoveja ja eroosiosta kärsiviä moreenimaakerroksia, niin ettei reagoiva jäte pääse kosketuksiin ilman javeden kanssa?
Miten estetään puiden kasvu alueella, niin, että tuulen kaadot eivät tule paljastamaan muoveja?
Miten huolehditaan pysyvästi siitä, että pohjaveden virtaukset eivät pääse jäteläjityksiin?
Mitkä ovat toimenpiteiden kustannukset esim. seuraavilta tuhannelta vuodelta?

Jo myöskin louhoksen mustaliuske tulee aiheuttamaan veden pilaantumisen pinnasta vedellä täytettäväksi suunnitellussa avolouhoksessa. Vesien puhdistustarve on jo nykyisessä jälkikäsittely suunnitelmassa. Ei ole mitään syytä olettaa, että pilaantuminen ei jatkuisi vuosikymmeniä tai satoja.
Paljonko rahaa Terrafamen loppisijoitussuunnitelmissa on varattu vuosisatojen louhoksen pintavesien puhdistukseen ? (2015 Tilinpäätös -ei mitään?)
M.m. AVIla olevien muiden kaivosten tietojen perusteella louhosjärven pohjaa kohti pitoisuudet kasvaavat ja ovat erityinen uhka pohjavesille.
Tämä olisi Terrafamella vuosisatainen ratkaisematon ongelma.

Kestävissä kaivossuunnitelmissa kaivannaisjätteet stabiloidaan pHn suhteen kiinteiksi aineiksi louhokseen tavoitteena alkuperäistä kalliota muistuttava tila. Tästä tulisi Terrafamen ongelma mustaliuskeella erittäin suuret kustannukset, joien kanssa nykyiset epätoivoiset kannattavuus teoriat kaatuvat. Hapon suhteen stabiloiminen vaatisi hirvittävät määrät kalkkikiveä joka vuosi.
http://jarinatunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218871...

On mahdollista, että Ratia ei ehkä kalkkikaivostaustallaan? ymmärrrä metallikaivosten ongelmia. TEMin ja VM viranomaiset (valtiontieteen ja kauppatieten opinnoilla) Terrafamen johdossa eivät myöskään näytä ymmärtävän tai haluavan ymmärtää. Asian pitäisi olla täysin selvä Kainuun ELYn viranomaisille, mutta sitä piilotellaan tilauksen mukaan tehtyihin konsulttiraportteihin.
Yleisen julkisen kaivostiedon lisäksi ongelmat tunnetaan noin puolen vuosisadan perspekstiivissä Suomen suljetuilta kaivosilta, jotka onneksi ovat tyypillisesti kooltaan 100-1000-kertaa pienempiä ja usein tunnelikaivoksia. Esimerkkejä ovat Ylöjärven/Paroisten järven kaivos, Haverin kultakaivos, Hammaslahti, ?Kotalahti

Käyttäjän JariNatunen kuva
Jari Natunen

Professori Saarnisto kertoo perustavasta kaivosongelmasta, jota Suomen päättäjät eivättunnu ymmärtävän millään. Rikin määrän, Ruotsin valtion tilintarkastuksen ja esim. Rio Tinton perusteella nyt rakennetaan 1000-vuotisia ongelmia. Nikkelin hinta ja prosessin toimivuus on yksi hailea, niin kauan kuin rikkijätten ongelmaa ei ole ratkaistu ja siihen yksinkertaisesti nykyisin ole taloudellisen ratkaisua. Katso pidempi kommenttini.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Kun on kyse työttömien ja köyhien aseman parantamisesta, niin porvarihallitus sanoo ettei ole rahaa ja pitää sosiaaliturvaakin mukamas leikata. Kun on toisaalta kyse porvariston omaan hämärään agendaan sopivasta kaupallisesta kusetuksesta kuten talvivaarasta, niin samojen huijarien mukaan taikaseinässä riittääkin rahaa loputtomiin.

Suomessa ei muutenkaan nykyään osata tehdä enää mitää oikein vaan projektit hajoavat käsiin kuin korttitalot ja urakat annetaan kyvyttömille tunareille. Muita esimerkkejä on mm. ikuisuusprojektiksi muodostunut länsimetro ja Turun uuden sairaalan rakentamisessa on todistettu myös samanlaista tohelointia:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/20161111200026321_...

Suomessa ammattimokaajat eivät koskaan saa toheloinnistaan mitään todellisia rangaistuksia, joten sama meno tietty jatkuu ja jatkuu ilman mitään rajoja ja sitten pölkkypäät ihmettelevät miksi mikään ei toimi odotetusti.

Ai niin, ja näiden lisäksi on myös se guggenheimina tunnettu uusliberalistinen vedätys, jota kansanvaltaa vastaan vikuroiva porvarihallitus yrittää juntata Suomeen. Kuinkahan paljon siihenkin tuhlattaisiin suomalaisten aikaa ja rahaa? Sipilän hallitus on kansanvastaisin ja haitallisin hallitus ikinä. Tarvitsemme välittömästi uudet vaalit ja koko hallitus pitää laittaa täysin uusiksi jotta verorahojen tuhlaaminen loppuu.

Petri Väänänen

Tuo päätös on vain alue- ja sosiaalipolitiikkaa ja kepun kannatuksen tukemista. Busineksen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Jo pelkästään tämä uusin rahoitus 100 miljoonaa jos ihan perinteistä tuottoa sijoitetulle pääomalle odotettaisi n.8%, niin kaivoksen pitäisi tuottaa valtiolle 108 miljoonaa lähivuosina+enneestään sijoitetut rahat ja tulevat, niin ei tuosta tule +merkkistä sijoitusta 100 vuoteen. Siihen kun ynnää vielä ympäristöhaitat niin ei järjen häivää.

Televiossa jeppe puhui että kassavirta kääntyisi tasapainoon tammikuussa 2018 nykyisillä hinnoilla, mutta ei halunnut sanoa että kun hinta tulee houkuttelevaksi niin myös malmin TARJONTA LISÄÄNTYY ja HINTA joustaa alaspäin. Saman tuotteen perinteisiä kaivoksia on seisomassa ja odottelemassa hinnan nousua, yksityisillä kun ei ole vara pyörittää tappiolla loputtomiin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ainoa "lohtu" tässä surkeudessa on se kaamea tosiasia, että rahaa on tulossa roppakaupalla Kainuuseen; vuodesta toiseen, koska tämä Pekka Perän "bioliuotus" on pohjaton suo....

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/124079-biol...

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/169949-talv...

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

TÄMÄKÖ ON REHNIN KEINOTTELUN ODOTUSARVO ... odottavat sellaista kuuta kiertoradalta
... yksityistä sijoittajaa, joka pelastaa kaivoksen
... tämä taho saa siis valtiolra eli meiltä oletettavasti vähintäänkin 10 milj./kk ensimmäiset 2 vuotta ilmaista ns. vilpillisenä investointitukena sijoittamatta itse mitään
... "investointikeinottelupaperilla" menee siis yhdellä eurolla taas ja Peränkö kavereiden varaan tulee käärimään keinottelurahaa kääntöpiirisopimuksilla ... rahahhahhaa pois Suomesta viisaudella
... Onko paljon metsässä Paula Lehtomäki, ruudinkeksijä, Olli Rehn. Juha Sipilä, Mauri Pekkarinen ja pettäjän tien konklaavi? – Lisäpanoksella keskustan kunnallisvaalin piilotuki -paljastumassa ... eli suuri kupla Pohjoiseen.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ja Rehni menee EKP:n Suomen sivukonttoriin hoitelemaan raha-asioita. Ei hyvältä näytä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ei raha hukkaan mene vaan kiertoon ja meidän oloissa raha ehtii kiertää alle kaksi kertaa, kunnes se on takaisin yhteiskunnan kirstussa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

... ellei sitten dumpperikuski Teemu mene ja lyhennä asuntolainaansa...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Talvivaaran kaivostoimintaa ei saada muuten kannattavaksi kuin siten, että maapallon akselin kallistuskulmaa Auringon suhteen saadaan muutetuksi. Tällä hetkellä se on 23º27'. Tämä aiheuttaa vuodenaikojen vaihtelut. Maan akselikallistuman takia vuodenajat ovat erilaisia eri leveysasteilla. Meille tämä aiheuttaa syksyn vesisateet ja talven pakkaset sekä lumisateet. Ne ovat bioliuotusmenetelmällä toimiville malmikasoille ongelmallisia. Vesitasapainoa on vaikea saada hallintaan rikkihaposta puhumattakaan. Leveyspiirillä 64 astetta pohjoista se ei onnistu. Google Earthista voi katsoa tämän massiivisen kaivoskompleksin mittasuhteita.

Mitkään järkipuheet eivät tule menemään perille ja vaikuta päätöksentekoon. Se on nyt nähty eli näillä mennään.

Käsitykseni mukaan tämä touhuilu tämän kaivoksen ympärillä vaarantaa jo maanpuolustusta. Rahat, jotka pitäisi käyttää puolustusvoimien asehankintojen päivitykseen, menevätkin nyt tähän Talvivaraan ”kaivoon”. Talvivaaraan on mennyt jo lähes 840 miljoonaa euroa rahaa, kuten Touko Aalto kirjoittaa.
Turvapaikan hakijoihin menevät kulut pelkästään tälle vuodelle ovat suunnilleen samaa hintaluokkaa. Tämä ei ole rasismia, vaan puhdasta realismia, joka perustuu tietysti faktoihin. Nämä menoerät tulevat valtion kokonaisbudjetista. Voi hyvällä syyllä todeta faktoihin perustuen, että priorisoinnissa nämä kaksi menoerää tuntuvat kulkevan maanpuolustuksen edellä. On maa mallillaan aikana, jossa Itämeren piirissä on huolestuttavia jännitteitä. Käsitykseni mukaan tarvitaan kaikki suikin liikenevä raha asehankintojen päivitykseen.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Vihreät ja talvivaara, aina niin suloisen säälittävää populismia.
http://www.talouselama.fi/uutiset/talvivaaran-purk...

Toimituksen poiminnat