Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Koulutuslupauspuolue kokoomuksen omituinen seikkailu

Kokoomus lupasi ennen eduskuntavaaleja, että koulutuksesta ei enää leikata. 

Toisin kävi. Kokoomus petti antamansa koulutuslupauksen. 

Vihreät eivät hyväksy mitään kokoomuksen johdolla tämän hallituksen aikana tehtäviä leikkauksia koulutukseen. 

Vihreät ovat esittäneet vaihtoehtobudjetissa koulutukseen ja tutkimukseen noin 446 miljoonaa euroa enemmän kuin hallituksen budjetissa.

Koska raha ei kasva puussa, olemme tehneet arvovalinnan ja korvanneet koulutusleikkaukset karsimalla ympäristölle haitallisia tukia. 

Kokoomus ei enää edes yritä kiistää asiaa. Sen sijaan se on lähtenyt omituiseen seikkailuun. 

Valtiovarainministeripuolue sotkee valtion ja kuntien rahat hämmentääkseen keskustelua. Kun tosiasioita ei pääse pakoon, yritetään vaihtoehtoista reittiä. 

Kokoomus väittää nyt, että Vihreät hyväksyisivät kunnissa Sipilän hallituksen tekemien koulutusleikkausten takia tulevat säästöt. Tämä on pötypuhetta. Vihreät ei hyväksy yhtään Sipilän hallituksen leikkauksia koulutuksesta ja opiskelijoilta. Vaihtoehtobudjettimme edellyttää myös kuntia lisäämään 209 miljoonaa euroa koulutukseen. 

Kaiken kaikkiaan Vihreiden vaihtoehto panostaa koulutukseen 655 miljoonaa euroa enemmän kuin "koulutuslupauspuolue" kokoomus ja sen aisaparit perussuomalaiset ja keskusta. 

Perumme kokoomusministerin johdolla tehdyt jo tälle vuodelle tehdyt leikkaukset sekä ensi vuodelle suunnitellut leikkaukset. Lisäämme merkittävästi koulutuksen rahoitusta tästä vuodesta ensi vuoteen. Kokoomusministerin johdolla sen sijaan leikataan kertarytinällä etenkin ammatillisesta koulutuksesta,190 miljoonaa euroa ensi vuonna. 

Vihreiden vaihtoehto siis palauttaa sekä vuonna 2016 että vuonna 2017 kokoomusministerin johdolla leikatut rahat varhaiskasvatuksesta, peruskoulusta, toiselta asteelta, korkeakouluista, tutkimuksesta ja innovaatiotoiminnasta sekä opiskelijoilta. 

Vihreiden arvovalinta on pienentää ryhmäkokoja, palauttaa täysi päivähoito-oikeus, perua opintorahan leikkaukset sekä muut opiskelijoille tehtävät leikkaukset. Lisäämme rahaa peruskouluihin ja perumme ammatillisen koulutukset leikkaukset. Satsaamme ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin sekä tuemme tutkimusta ja tuotekehittelyä. 

Vihreät ovat sitoutuneet palauttamaan myös indeksileikkaukset. Indeksijäädytyksistä kertyvät menetykset korkeakouluille palautetaan kertaluonteisena tasokorotuksena. Sitoudumme myös hallituksen purkaman rahoituksen indeksisidonaisuuden palauttamiseen jatkossa. 

Hyvä puoli tässä kokoomuksen populismissa on se, että se paljastaa kokoomuksen politiikan vaikutuksen kuntiin. Tulevissa kuntavaaleissa on mahdollisuus äänestää kokoomusministerin johdolla toteutettavia "pakko"leikkauksia vastaan.    

Vihreiden vaihtoehto palauttaa kunnille ne tehtävät varhaiskasvatuksessa ja peruskouluissa (pienemmät ryhmäkoot, täysi päivähoito-oikeus) joista Sipilän hallitus on leikannut. Samalla palautamme näihin tehtäviin tarkoitetut valtion rahoitusosuudet täysimääräisesti, jotka hallitus leikkasi.

Esittämämme tehtävät tarkoittavat kuntien kannalta sitä, että palautamme ammatillisen koulutuksen (110 miljoonaa euroa) sekä varhaiskasvatuksen pienempien ryhmäkokojen ja täyden päivähoito-oikeuden palauttamisen (99 miljoonaa euroa) edellyttämät tehtävät kunnille.

Vihreiden arvovalinta on, että myös kunnissa panostetaan silloin reilut 200 miljoonaa euroa enemmän koulutukseen ja lasten hyvälaatuisen päivähoitoon.

Se on vihreistä oikein. Kokoomus nähtävästi haluaa pitää myös näistä kuntien leikkauksista kiinni. Esittämämme muutokset velvoittavat kuntia leikkausten sijaan tarjoamaan jatkossakin nämä palvelut. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän HeikkiKuuttiUusitalo kuva
Heikki Uusitalo

Heippa, tuotit juuri 376 sanaa lämmintä ilmaa. Kolme kysymystä: Kertoisitko, millä momentilla ovat varjobudjetissanne rahat yliopistoindeksin palauttamiseen? Kertoisitko, miten maksetaan loput 110 miljoonaa ammatillisesta koulutuksesta, mihin ette ehdota rahoja? Ja miten maksetaan 99 miljoonaa varhaiskasvatuksesta, jossa on myös aukko?

Toimituksen poiminnat