Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Kiky-Suomi kulkee väärään suuntaan

Hallituksen budjettiriihi oli poliittista kaupankäyntiä parhaimmillaan. Mutta eikö Suomi pitänyt laittaa kuntoon? Voi puhua ennemmin lunastuskunnosta, kun työttömyystavoite karkaa, velka ja alijäämä kasvavat, talous ajautuu negatiiviseen kierteeseen ja budjetti budjetilta jatkuviin uusin sopeutustoimiin.

Perussuomalaiset saa oman poliittisen käyntikorttinsa, kun noin 5000 iäkästä pitkäaikaistyötöntä armahdetaan suoraan eläkkeelle.

Tämä on hyvää tarkoittava kertarysäys, joka tekee pysyvän karhunpalveluksen ikääntyneille työnhakijoille. Vai miltä sinusta tuntuisi kuulua vain ikäsi ja työmarkkinastatuksesi puolesta toivottomien tapausten ryhmään, joka vain odottaa seuraavaa eläkearmahdusta?

Perussuomalaisille tärkeämpää on se, miltä asiat näyttävät – ei se, että todellisia vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi korotetun palkkatuen tai työantajan eläkemaksujen alentamista, olisi pohdittu. Perussuomalaisten logiikka on ymmärrettävää, sillä kaikki puheet vähäväkisen kansanosan auttamisesta on vedetty vessanpöntöstä alas, ja jotain piti rakentaa kilveksi mätiä kananmunia vastaan.

Vastineeksi Kokoomus saa peruttua päivähoitomaksujen korotuksen, jota se itse vielä viime keväänä esitti. Keskusta puolestaan saa 50 miljoonaa euroa maatalouden kriisipakettiin. Huonoja päätöksiä on hyvä perua painekattilan soidessa, mutta hallitus voisi päätetään, pohditaan ja perutaan -linjan sijaan tutkia ja arvioida päätöstensä vaikutukset ensin ja päättää vasta sitten.

Kaikkein tärkein asia eli työllisyyspaketti jäi poliittisten lehmänkauppojen varjoon.

Hallitus valmistelee sitä yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa, ja valmista pitäisi tulla syyskuun loppuun mennessä. Aikataulussa tuskin pysytään, mutta ennen muuta epäilen, ettei työllisyyspaketti sisällä mitään uutta ja merkittävää. Luultavasti koko paketti pyörii työttömyysturvan uudistamisen (leikkaamisen) ympärillä.

Kaikki tämä siksi, että hallitus on maalannut itsensä kiky-nurkkaan. Kiky-sopimuksessa parasta oli, että neuvottelut lopulta saatiin päätökseen, ja pahinta se, että sopimukseen edes ryhdyttiin. Hallitus on käyttänyt kaikki pelimerkkinsä ja perustanut talouspolitiikkansa yhteen sopimukseen, jolla ei saavuteta sille asetettuja tavoitteita, mutta jolla verotulokertymä pienenee ja budjettialijäämä suurenee.

Pääministerin tulppa on nyt niin tukevasti kiinni kiky-paatin pohjassa, ettei mikään laaja rakenteellinen uudistus etene.

Hallituksen itselleen asettama työllisyystavoite ei toteudu. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on luvannut hallituksen puoliväliriihessä uusia leikkauksia, jos (ja kun) tavoitteesta jäädään. Pääministeri ja valtiovarainministeri ovat puhuneet epätoivoissaan 33 000 uudesta työllisestä vuoden aikana, ja asiaan vihkiytymättömät hallituspuolueiden edustajat toistelevat tätä höpötystä sen minkä kerkeävät.

Koko Suomen kannalta on huolestuttavaa, jos hallitus huomaa puoliväliriihessään, että työllisyystavoite on karannut, alijäämä ja velka jatkavat kasvuaan, rakenteelliset uudistukset ovat kiky-juntturassa ja uusilla leikkauksilla sammutetaan kotimaisen kulutuskysynnän tuoma pieni talouskasvukipinä. 

 

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Kaikkein tärkeintä olisi saattaa laajat rakenteelliset uudistukset käyntiin, ja sen jälkeen painaa elvytyskaasua jatkuvan talouden näivettämisen sijaan.

Sote- ja eläkeuudistusten ohella on toteutettava vero- ja sosiaaliturvajärjestelmän perinpohjainen remontti. Tarvitsemme lisäksi parempaa asuntopolitiikkaa, suorien yritystukien ja verotukien kohdentamista tutkimus- ja kehitystyöhön, perheenperustamisikäisten naisten ja ikääntyneiden ihmisten osallistamista työmarkkinoille, paikallisen sopimisen edistämistä työntekijät osallistavalla tavalla, leikkausten sijaan satsausta koulutukseen, tutkimukseen ja tieteeseen sekä fiksumpaa hankintapolitiikkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomi suorittaa verokokeilunsa loppuun ja sitten tulee muutos. Siihen menee aikaa yli kymmenen vuotta.

Velkapiikki on vielä auki.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kukan nuo blogistin suunnittelemat uudistukset sitten tekee? Vihreät on seuraavienkin vaalien jälkeen korkeimmillaan Suomen neljänneksi suurin puolue, joten teidän osanne mahdolliseen hallitukseen pääsyn jälkeen on taas kerran pelkkä nyökyttely.

Näin se homma etenee.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

"Mitä sitten pitäisi tehdä "

Velkaa tulee lisää, koska verotus ei kata kuluja, joita julkinen sektori aiheuttaa. Missähän vaiheessa hallitus oikeasti ryhtyy purkamaan Europan kalleinta möhömahaorkesteria ? ( verrattuna BKT 2014 )

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Suomessa on vielä sellainen valheellinen olotila, joka peittää alleen sen, missä tilanteessa oikeasti olemme. Keskituloinen ja muutkin työelämässä olevat eivät näe mitään suurta muutosta elämässään.

Työttömät, eläkeläiset ja sairaat ovat nyt se ensimmäinen aalto, joka tästä meneillään olevasta politiikasta kärsii, se on se hiljainen kärsivä ryhmä, jonka ääni ei kanna.

Meillä pitäisi olla oppositio vasemmistoliitto ja demarit etunenässä, joiden pitäisi haastaa oikeasti nykyinen kurjistava politiikka. Kumpikaan puolue ei muuta yhtään mitään suurissa linjoissa, vaan nykymeno tulee edelleen jatkumaan.

Vihreistä nyt ei ole minkään asian muuttamiseen, puheet ovat aina olleet suuria, mutta teot ovat itukasvuston luokkaa.

Suomen ja Suomalaisten pitää vielä mennä syvemmälle kurjuuteen, ennenkuin herätys ehkä tulee.

Me puhumme hyvinvointivaltiosta, jota ei enää ole, ei ilmaista koulutusta, terveydenhuoltoa, lääkitystä eikä vanhustenhoitoa. Nykyinen sana on asiakasmaksut, siinä meillä on hyvinvointia.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Olisi kyllä mielenkiintoista saada tietää blogistilta mikä olisi vihreiden elvytyslinja. Nähtävästi ottaa lisää velkaa rakennuttaa lisää tuulimyllyjä, saisivat siinä ulkmaiset veroparatiisi yhtiöt lisää rahaa.

Vihreät vastustavat Vuotoksen tekoallasta, siitä saataisiin työtä ja saasteetonta energiaa. Vihreille on pienikin ötökkä, perhonen ja orava tärkeämpi kuin kansantalouden kannattavaksi saattaminen, liito-oravan papanat ovat olleet vihreille ase ainakin ennen, kuinka lienee vieläkin.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kiky-sopimus on sisäisen devalvaation vastine ulkoiselle devalvaatiolle, jota ei voida tehdä. Suomen perusongelma on vahva euron haitta Suomen kansantaloudelle. Kaikki europuolueet ovat epäuskottavia Suomen talouden kilpailukyvyn nousuun. Sisäisellä devalvaatiolla eri muodoissaan on välttämätön, mutta vain kerran. Eurosta ero olisi parasta, mitä päättäjät voisivat tehdä kansalleen.

Jos bkt vuosikausiksi laskee 8 % ja palkkataso pysyy samana tai nousee, niin yhtälö yksinkertaisesti on kestämätön. Tämän ei pitäisi olla vaikeaa. Halu vain puuttuu ja verukkeita löytyy.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Blogisti kirjoittaa: "Kaikkein tärkeintä olisi saattaa laajat rakenteelliset uudistukset käyntiin, ja sen jälkeen painaa elvytyskaasua jatkuvan talouden näivettämisen sijaan."

Mitäs muuta tämä(kin) hallitus tekee kuin painaa elvytyskaasua (ei nyt saivarrella mikä on elvytystä ja mikä ei - valtio joka tapauksessa velkaantuu huimaa vauhtia).

Sen sijaan ne rakenteelliset uudistukset - mikään poliittinen hallituspohja ei ole niitä saanut aikaan tällä vuosituhannella. Mitkä siis olisivat ne puolueet, jotka voisivat sen ihmeen saada aikaan (huom: vaatii enemmistön eduskunnassa) ?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Ei muuta, kuin mennään kaikki vetämään nimiä Väyrysen pumakoihin. Jo alkaa tapahtua. Elämä muuttuu ainakin jännäksi ja sisältörikkaaksi Väyrysen joukkueessa.

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Niin kauan kuin eurossa roikutaan, ei olennaista muutosta liene mahdollista saada aikaan, kun ay-liikekin on vielä voimissaan.

Käyttäjän jokeinanen kuva
Janne Keinänen

Euroa on turha syyttää. Sehän on vain euroalueen valuutta, joka suuruutensa vuoksi luo vakautta niin hyvässä kuin pahassa. Meille opetettiin jo lukiossa ennen euroaikaa, kuinka Suomessa nousu- ja laskukaudet menevät n. 10 vuoden sykleissä. Kunnes tuli euro juuri ennen seuraavaa laskukautta. Tulikin vakaus, pienet korot ja siitä yhdessä muun maailman luottovakauden kanssa tuli huima nousukausi aina Lehman-veljesten kriisiin saakka.

Nyt kun sitä suurta lamaa ei tullutkaan em. kriisin vuoksi, eletään erittäin pienen kasvun aikaa. Tämä on myrkkyä sijoittajille, kun ei saadakaan heittämällä sitä haluttua 10-20 prosentin tuottoa. Sijoittajat ovat varovaisia rahojensa suhteen ja kun siellä liikkuvat isot rahat, se jarruttaa ja hidastaa koko taloutta ja sitä mukaa yritystoimintaa. Ts. jos sijoittajat eivät heittele rahojaan innoissaan ympäriinsä, verokertymäkin pienenee (tai ei välttämättä pienene, mutta sen kasvu hidastuu ja se tarvitsee kasvua julkisen puolen kasvavien kustannusten vuoksi).

Toukon kommentti työmarkkinaosapuolten veto-oikeudesta on osuva. Kun tämä "kolmijalka" ei löydä yhteistä tukipistettä, joku haraa vastaan. Jos valtiolla olisi viimeinen sana, se voisi olla tasapuolinen sekä työnantaja- että työntekijäosapuolille. Ongelmana onkin juuri se, että niin oikeisto- kuin vasemmistoleirissä on toinen jalka ay-liikkeissä tai yrityselämässä. Tällöin voidaan kyseenalaistaa valtion oikeus ja jääviys sanoa viimeinen sana, koska esim. nämä typerät nuoret kokoomuslaiset ovat loikkineet sote-valmistelun jälkeen yksityiselle th-sektorille. Sama mitä sanovat, näyttää ikävältä äänestäjälle.

Pieni kritiikki Toukolle: Suomi on jo nyt maailman ykkönen "tieteentekijöiden ja insinöörien saatavuudessa" (http://reports.weforum.org/global-competitiveness-...). Kuulostaa hyvältä, mutta mitä se kertoo siitä, kuinka paljon tieteisiin enää kannattaa lisätä resursseja? Vai olisiko nykytaso ok?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Touko Aalto "Kaikki tämä siksi, että hallitus on maalannut itsensä kiky-nurkkaan. Kiky-sopimuksessa parasta oli, että neuvottelut lopulta saatiin päätökseen, ja pahinta se, että sopimukseen edes ryhdyttiin. Hallitus on käyttänyt kaikki pelimerkkinsä ja perustanut talouspolitiikkansa yhteen sopimukseen, jolla ei saavuteta sille asetettuja tavoitteita, mutta jolla verotulokertymä pienenee ja budjettialijäämä suurenee."

Mitäpä sanoi emuun menemisestä eduskunnassa ex-ministeri ja -kansanedustaja Tuija Brax (vihr) jo vuonna 1997; "Yhteistä näille ja lukuisille muille näkemyksille tuntuu olevan vain se, että lähes kaikki uskovat, että Talous-ja rahaliitto ei ole vain talous-ja rahaliitto. Siitä seuraa suuria muutoksia. Historiasta ei löydy vastaavaa esimerkkiä, vastaavaa yritystä. Jo Talous- ja rahaliiton tekniseen toteutukseen liittyy monia riskejä. Mutta vielä arveluttavammaksi sen tekee se, että se on rakennettu huteralle pohjalle. Sen alle on haudattu ratkaisemattomia ongelmia, ja tavalla tai toisella ne tulevat esiin."

Niin, nyt kaikki se mistä monet edustajat tuolloin varoittivat ja joista varoituksen sanoista on enemmän luettavissa linkin täysistunnon pöytäkirjasta. Emuun mentiin hallituksen tiedonannolla, joka on ollut valmistelussa todella huteralla pohjalla jo tuolloin asiantuntijoiden lausuntojen perusteella.

Luulisi, että työmarkkinajärjestöt jotka olivat yhdessä työryhmässä antamassa emuun menosta lausuntoa, olisivat nyt tietoisia miten sisäinen devalvaatio vaikuttaa elintason laskuun. Muuta keinoa ei ole käytettävissä, joka oli jo tuolloin selvää. Siis palkkatason ja siten elintason lasku ainoa edellytys kilpailukyvyn patantamiseen avoimilla markkinoilla. Kikyn kaltainen pieni sorvaus ei muuta tilannetta mihinkään ja se ei ole hallituksen syy vaan työmarkkinajärjestöjen. Euro on liian kallis valuutta Suomen taloudessa.

Muuten ed. mainitussa puheenvuorossaan Brax sanoi myös "On kuvaavaa, että Ruotsissa Aftonbladet nosti juuri Rahaliiton epädemokraattisuuden keskeisimmäksi syyksi vastustaa Ruotsin jäsenyyttä."

Vihreiden lopullinen kanta emuun hyväksyttiin pöytäkirjojen mukaan enemmistön kannatuksin.
Myös Osmo Soinivaara (vihr) on arvostellut tuolloin kärkkäästi emuun menon haitoista, jotaka nyt ovat toteutuneet ja kovin vaikeasti korjattavissa olevia.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/poytakirja/Docum...

Jommasta kummasta on luovuttava, joko työmarkkinjärjestöjen ensisijaisesta sopimuskulttuurista tai sitten eurosta. On vain kaksi vaihtoehtoa, joilla Suomen talous voidaan saada kuntoon ja sekin tietää hallitukselta kovia toimia, ihan ilman minkäänvaltakunnan kiky-sopimuksia.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kyllä toukomiehen tuohikontista pitää löytyä enempi ytyä. Ei tolla ulostulolla mennä seuraavissa vaaleissa palkkasuhteesen eduskunnan palkeille.

Yksi A4 sivu muiden puolueiden mollausta ja 8 riviä mukauudistuksia.
Vanhaa monesti syötyä kauraa heität kehiin.

Kansanedustajan pitää tuoda uusia aloitteita ja ajatuksia kansakunnan eteenpäin viemiseksi. Ole hyvä vaan, Sinulla on etupelto.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"miltä tuntuisi kuulua ikäsi ja työmarkkinastatuksesi puolesta toivottomien tapausten ryhmään"

Noh noh, liioittelua.

"Perussuomalaisille [ei ole tärkeää] korotetun palkkatuen [pohdinta]."

? Perussuomalaisen työministerin johdolla palkkatukirahoja on lisätty. Jospa ne nyt riittäisivät vuoden, eli kaksinkertaistuisivat. Paljonko palkkatuen pitäisi olla? Nyt se on 30-50 % ja se on paljon. Kyllä sen pitää jo riittää.

"[Perussuomalaisten] kaikki puheet vähäväkisen kansanosan auttamisesta on vedetty vessanpöntöstä alas"

:) Puolue taistelee yksin kahta vastaan monissa kysymyksissä - ja on voittanut usein. Tässä vähäväkisten auttamista:

-Takuueläke nousee.
-Toimeentulotuella on indeksisidonnaisuus ja se siirtyy Kelan hoidettavaksi.
-Omaishoidontukea nostetaan.
-Peruspäivärahaa ei leikata työttömiltä.
-Arvonlisävero ei nouse, ruoka ja lääkkeet pysyvät alemmassa verokannassa.
-Yle-vero poistetaan 300 000 pienituloiselta, Yle ei saa indeksitarkistuksia.
-Paskalakia lievennetään huomattavasti.
-Työtulovähennyksellä huojennetaan pieni- ja keskituloisia palkansaajia 450 miljoonalla eurolla.
-Ulkomaisen työvoiman tarveharkinta säilytetään.

https://www.perussuomalaiset.fi/news/paa-pystyssa-...

Käyttäjän jokeinanen kuva
Janne Keinänen

Onko perussuomalaiset siis todella heikentämässä Suomen kilpailukykyä ja on näissä asioissa vasemmiston kanssa samoilla linjoilla? Jos katsoo jo aiemmin siteeraamaani globaalin kilpailukyvyn raporttia, Suomen ylivoimaisesti suurin ongelma on rajoittava työlainsäädäntö (http://reports.weforum.org/global-competitiveness-...).

Toimituksen poiminnat