Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Pysyykö valtion piikki auki Talvivaaralle?

Hallituksen on määrä antaa esitys eduskunnalle toisesta lisätalousarviosta tämän viikon torstaina 26.5.2016. Valtioneuvoston tiedotteessa todetaan, että Talvivaaran lisärahoitusta käsitellään päivää aikaisemmin keskiviikkona 25. toukokuuta talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Hallituksen on siis määrä tehdä päätös, annetaanko Talvivaaran kaivokselle lisärahaa ylösajon jatkamiseen vai hallitun alasajon aloittamiseen. Jos kaivoksen ylösajoa päätetään jatkaa, veronmaksajille tuo tarkoittaa arviolta noin 200 miljoonan euron lisälaskua toisen lisätalousarvion yhteydessä. 

Tähän pisteeseen on tultu, koska hallitus päätti pitää Talvivaaran piikin auki vuoden ensimmäisen lisätalousarvion yhteydessä 38,5 miljoonalla eurolla. 

Juuri kun kritiikki piikin pitämisestä auki Talvivaaralle on lisääntynyt ja yhä useampi poliitikko eri puolueista on alkanut taipua kaivoksen hallitun alasajon kannalle, Terrafame tekee uusimman temppunsa.

Se nostaa arvionsa kaivoksen alasajosta aikaisemmasta noin 300 miljoonasta eurosta 500 miljoonaan euroon. Näin pyritään luomaan hallitukselle painetta pitää piikki auki Talvivaaraan ja taivutella epäröivät poliitikot tukemaan lisärahoitusta ja sen jälkeistä lisärahoitusta ja sen jälkeistä lisärahoitusta...

Olen käsitellyt asiaa täällä Uuden Suomen blogissani useita kertoja. Voit lukea täältä perusteluni sille, miksi olen esittänyt eduskunnalle jo vuoden 2016 ensimmäisen lisätalousarvion yhteydessä, että kaivos tulee ajaa alas hallitusti ja rahat täytyy käyttää Kainuun luonnon suojelemiseen ja tapahtuneiden ympäristövahinkojen korjaamiseen sekä alueen työllisyyden tukemiseen.

Palataanpa Terrafamen hallituksen puheenjohtajan Lauri Ratian kommentteihin Ylen Kova talous-haastattelussa. Hän toteaa, että kaivoksen alasajo voisi maksaa jopa puoli miljardia euroa aikaisemmin esillä olleen 300 miljoonan euron sijaan.

Ratia jättää luonnollisesti mainitsematta, että myös alasajovaiheessa olemassa olevat malmikasat hyödynnetään, jolloin saadaan arviolta noin 150 miljoonaa euroja myyntituloja alasajon kustannuksia kattamaan.

Ratian mukaan alasajon kustannusten pompsahtaminen 300 miljoonasta eurosta 500 miljoonaan euroon johtuu siitä, että alasajon yhteydessä joudutaan tekemään merkittäviä vedenpuhdistukseen liittyviä investointeja.

Hän jättää luonnollisesti mainitsematta, että nuo samat investoinnit tulee tehdä myös kaivoksen ylösajovaihtoehdossa varsinkin, kun olemassa oleva ympäristölupa vanhenee vuoden päästä.

Ratian puheesta voi saada sen käsityksen, että Terrafamen mielestä välttämättömät vedenpuhdistusinvestoinnit tulee tehdä vain alasajon yhteydessä tai ympäristöluvan pakottamana, ei muuten. Jos tämä on todella Terrafamen kanta asiaan, eivät asiat ole parantuneet Talvivaaran ympäristökatastrofista asenteiden tasolla.

Lisäksi normaalitilanteessa yhtiö maksaisi itse ympäristöluvan edellyttämät investoinnit malminmyyntituloillaan, mutta nyt valtiota huudetaan hätiin. 

Olennaista on se, että välttämättömät kustannukset tulevat eteen joka tapauksessa. Niille ei voi mitään. Mutta sille voidaan tehdä jotain, jatketaanko joka tapauksessa eteen tulevien investointien päälle kannattamattoman kaivoksen tukemista.

Kun joka tapauksessa tullaan siihen pisteeseen, että kaivos joudutaan ajamaan alas, kaikki ylimääräinen huonon rahan päälle laitettu hyvä raha on pois veronmaksajilta. Tuota rahaa tarvittaisiin kipeästi Kainuun työllisyyden tukemiseen ja ympäristövahinkojen korjaamiseen.

Ratian logiikka kaivoksen ylösajon viisaudesta ontuu. Hänen mukaansa kaivoksen ylösajo on viisaampaa, sillä silloin investointi voi teoriassa tuottaa pitkällä aikavälillä. Mutta kuten olen todennut, Terrafame ei ole pystynyt kertomaan, miten se pystyy saamaan kaivoksen kannattavaksi, jolloin asian pitkittäminen, ylösajon jatkaminen ja sen rahoittaminen vain lisää piikkiä. Tuo piikki on jo ennen toista lisätalousarviota 640 miljoonan euroa.

Koko kuvio muuttuu vieläkin erikoisemmaksi, kun Yle uutisoi tänään, että Kainuun ELY-keskus kieltäytyy antamasta Ylelle asiakirjoja, joissa arvioidaan valtion Terrafame-yhtiön pyörittämän kaivoksen mahdollista alasajoa. Ylen mukaan työ- ja elinkeinoministeriö on antanut toimitukselle vasta listauksen sen hallussa olevien asiakirjojen otsikoista.

Kaikilta kaivoksilta tulee vaatia realistinen alasajosuunnitelma sekä alasajon kustannusten rahastointi toiminnan aikana. Muutoin on vaarana, että toimintansa lopettava (ulkomainen) kaivosyhtiö ajaa konkurssiin tytäryhtiönsä, ja jättää alasajon ja ympäristövahinkojen korjaamisen kustannukset veronmaksajille sekä esimerkiksi vahingonkorvaukset maksamatta. Näinhän on käymässä Talvivaara Sotkamo Oy:n tapauksessa.

Ei se ole tyhmä, joka pyytää rahaa vaan se, joka antaa lisärahaa kerta toisensa jälkeen ilman käsitystä, miten kaivos saadaan kannattavaksi ja ilman välttämättömiä olemassa olevia asiakirjoja.  

Kun vielä tiedetään, että paljon puhuttu Nuasjärven purkuputki ei toimi ja ympäristöhaitat toteutuvat pelätyllä tavalla, ei kaivoksen toimintaa voi oikeuttaa millään.

Eikä asiasta tee yhtään sen hyväksyttävämpää se, että koko ongelman isä Pekka Perä nettoaa 26 000 euroa kuukaudessa tästä järjettömyydestä ja pääsee kuin koira veräjästä kaikista taloudellisista vastuista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tästä bloggauksesta on käyty keskustelua myös Twitterissä. Minä tviittasin Touko Aallolle näin: Vaikea päätös. Teit niin tai näin, jälkiviisaat voivat sanoa, että väärin meni. #Talvivaara katkolla siis huomenna?

https://twitter.com/ToukoAalto/status/734832647025...

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Juuri näin. Sitä alleviivaa se tosiasia, että investoitava on joka tapauksessa, ajettiin kaivos alas tai ylös. Voi ajatella niin, että mainitut alasajokustannukset tulisivat maksettavaksi siinäkin tapauksessa, että kaivostoiminta jatkuu. Toisaalta, jos on investoitava satoja miljoonia joka tapauksessa, eikö kannata saman tien yrittää saada joskus investoinneille tuottoakin.

Veikko Anttila

Pysyykö veronmaksajien piikki auki tuulivoiman tuelle? Talvivaaran tuessa on sikäli järkeä, että siitä voi saada kannattavan jollakin aikajänteellä. Tuulivoiman tuki on moninkertaisesti järjetöntä. Tuetaan investointia, jotta laitoksia voidaan rakentaa, kun ne ovat kannattamattomia ja sitten tuetaan käyttöä maksamalla yletöntä sähkön hintaa ja samalla aiheutetaan verkkohäiriöitä ja lisäinvestointeja, jotta edes se 20% nimellisestä kapasiteetista, minkä tuulivoima kykenee käytännössä tuottamaan, saataisiin verkon kautta käyttöön.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Talvivaaran tuessa on sikäli järkeä, että siitä voi saada kannattavan jollakin aikajänteellä."

Ensiksi pitäisi pystyä perustelemaan miten bioliotuksesta saadaan kannattavaa. Talvivaara ei ollut kannattava vaikka nikkelin hinta oli moninkertainen.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

kansan syvät rivit eivät halua,että talvivaaran tiimoilta yritetään kerätä irtopisteitä,tai että sitä käytettäisiin lyömäaseena suuntaan tai toiseen,-yritys työllistää ja menestyä kainuussa oli ihan oikein,nyt tilanne on kieltämättä hankala !

Käyttäjän JuhaniNorrkniivila kuva
Juhani Norrkniivila

Kyllä on järkyttävää tämä punavihreiden politiikka, kun ovat ajamassa hyvin toimivaa Talvivaaran kaivosta alas ja tekemässä Kainuun korpeen toistatuhatta työtöntä lisää. Kaivoksia on nämä samat piirit aina vastustanut ja kaikkea järkevää teollista toimintaa, luuluulevatko ne, että pelkästään sosiaalitukien turvin Kainuussa voidaan elää. Kyllä suurimman osan punavihreistäkin pitäisi se ymmärtää, että kaikki ei Suomenmaassa voi jatkossa opiskella maistereiksi valtion tuella ja jäädä kuluttamaan aikaa mielenosoitus rettelöinneissä, estämässä työmailla järkevää työntekoa. Kyllä ihmetyttää Suomen valtion päättäjien toiminta jos ne evät anna rahaa kaivoksen toiminnan jatkamiselle vaan juoksevat punikkivihreiden esitysten mukaan. Kreikkaan on kyllä Suomen valtio sitoutunut jo nyt antamaan 4,5 miljardia euroa ja lisää menee josta ei saada todennäköisesti, todellisuudessa senttiäkään takaisin. Niihin rahoihin verrattuna kaivokseen sijoitettavat rahat jotka valtio saa vuosien kuluessa vielä takaisin mm. verotuloina, on olematon summa.

Pasi Harjamäki

"ovat ajamassa hyvin toimivaa Talvivaaran kaivosta alas."

Olet ollut ilmeisesti viimeiset viisi vuotta uutispimennossa, vai oliko tuo sarkasmia?
Valtiolle tulee halvemmaksi maksaa näille tuhannelle ihmiselle palkkaa kotiin, kuin pyörittää heidän työllistämiseksi tätä kannattamatonta, paisuvaa ympäristökatastrofia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Niihin rahoihin verrattuna kaivokseen sijoitettavat rahat jotka valtio saa vuosien kuluessa vielä takaisin mm. verotuloina"

Työntekijöiden verottamisella? Kyllä on älyttömiä nämä Talvivaaran puolustajat, pistäisivät miljardeja verorahaa pohjattomaan kaivoon, yksikään kaivoksen puolustaja ei ole edes yrittänyt perustella kaivostoimintaa järkiperäisesti.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pitäisi kysyä pysyykö valtion piikki auki myös Outokummulle. Valtio on pumpannut viidessä vuodessa Outokummun pinnalla pysymiseen 500 milj. euroa.

Viidessä vuodessa Outokummun kurssi on pudonnut 85 %. Outokummun osakkeen kaikkien aikojen korkein noteeraus on 77 €/osake vuonna 2008. Nyt kurssi pyörii kolmen euron tuntumassa. Kahdeksassa vuodessa Valtio on menettänyt Outokummussa 7,6 miljardia kurssilaskun johdosta.

Outokumpu on edelleen riskiyhtiö ja valtion piikki on jatkoa ajatellen myös edelleen tarvittaessa auki.

Tänään julkaistun tiedotteen mukaan toinen teräsyhtiö SSAB vahvistaa tasettaan osakeannilla. Valtio on sitoutunut merkitsemään osakkeita annissa esitetyillä ehdoilla 92 miljoonalla eurolla.

Valtio on omistajan mukana useissa pörssinoteeratuissa yrityksissä ja yhtiöissä lähes seitsemän miljardin euron kurssiarvolla.

Talvivaaran omistaminen on yksi osa valtion omistusta ja omistuspolitiikkaa. Yhden yhtiön taloudellinen epäonnistuminen ei voi olla perusteltu syy heittää kirvestä kaivoon pahimmalta näyttävällä hetkellä.

Valtion omistuksia pitää käsitellä kokonaisuutena jossa osa yrityksistä on erittän tuottavia ja osa tappiollisia. Taloudellisessa mielessä Talvivaaran valtion omistus on vielä suhteellisen hallittava verrattuna vaikka Outokumpuun.

Talvivaaran alasajoa vaativat näyttävät näkevän Talvivaaran ensisijaisesti ympäristökysymyksenä kuin pitkäaikaisena teollisena toimintana jonka toiminnan tulevaisuutta kukaan ei voi varmasti tietää.

Taloudellisesti on järjetöntä laittaa Talvivaaran alasajoon 500 milj euroa ja kaivos mahdollisesti alkaa myöhemmin toimia kannattavana uuden omistajan operoimana. Se nikkelihän ei sieltä maaperästä mihinkään katoa !

Valitettavasti valtion sijoitustoiminta on politiikkaa joka on johtanut valtaviin veronmaksajien syliin työnnettyihin tappoihin vuosien varrella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Valtiolla on ollut harvinaisen typerää omistajaohjausta 90-luvun alusta lähtien, kannattavat yritykset on pääosin myyty ja kuralla olevia haalitaan veronmaksajien kontolle. Outokumpu osti kaikki liikenevät terästehtaat juuri kun Kiina rakensi massivisen terästeollisuustuotannon ja kaiken lisäksi Outokumpu ei saanut edes lupaa omistaa parhaiten tuottavaa Inoxumin terästehdasta EU:n kilpailutusmääräyksestä mutta tappiolliset jäi käteen. Varsion tunteellinen höpötys Talvivaaran tulevasta noususta ei ansaitse tarkempaa analyysia.

Käyttäjän JuhaniNorrkniivila kuva
Juhani Norrkniivila

Vaikka valtio sijoittaisi kaivokseen lisää 300 miljoonaa , niin valtion sijoitus Talvivaaran kaivokseen jää alle miljardin. Se sijoitus on pieni raha, kun valtio saa sillä summalla hyvin toimivan kaivoksen / prosessilaitoksen jonka arvo on aivan eriluokkaa. Vaikka valtio joutuisi maksamaan vähän lisää myöhemmin. Onhan se valtio saanut jo merkittävät lisätulot kaivoksen suunnittelu ja rakennusvaiheen aikana, pelkästään työntekijöiden ja alihankkijoiden verotuloina, ympäri Suomenmaan, kohta kymmenen vuoden aikana, mutta niistäkään punikkivihreät ei kirjoita mitään. Koko ajan valtio saa yli tuhannelta ihmiseltä verotulot, jotka saavat palkkansa joko suoraan tai välillisesti Terrafame Oy:tä. On se ihmeellistä kun "purkuputkikaan ei toimi", Suomen luonnonsuojeluliiton Sotkamolaisten tutkijoiden mukaan ??? En tiedä on kaikki työtä pelkäämättömät Kainuulaiset jo töissä, että siellä ei tarvittaisi työpaikkoja. Nyt nähdään tämän tukipäätöksen tuloksena, onko meillä punikkivihreä eduskunta ja hallitus ??? Kaivoksen alasajo olisi, suorastaan hölmöläisten päätöksiä, joita tekevät pääasiassa Suomalaisen yhteiskunnan verorahoilla kouluttamat ihmiset, jotka eivät ole olleet koskaan päivääkään "kunnon töissä".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Koko ajan valtio saa yli tuhannelta ihmiseltä verotulot, jotka saavat palkkansa joko suoraan tai välillisesti Terrafame Oy:tä."

Yritäs arvata mistä Terrafame Oy saa tulonsa? Kaikki kunnon kommunistit tietää miten valtio tahkoaa rahaa maksamalla palkkaa josta saa verotuloja.

Käyttäjän JuhaniNorrkniivila kuva
Juhani Norrkniivila

Kaikki kunnon kommunistit ja punikkivihreät sen varmaan tietää, mutta kun en ole kumpiakaan niin en tiedä. Mutta sen minä kyllä tiedän, että kaivosyhtiöt Talvivaarassa on tehnyt merkittävästi tuloja kassaan vaikka ei riittävästi, kun osa tuotantotuloista on varmaan mennyt alkuvaiheessa investointeihin. Talvivaaran kaivos on toimittanut nikkeliä ja sinkkiä jatkojalostukseen, eikä ne niitä ole ilmaiseksi antanut, kyllä ne varmaan on saanut käyvän hinnan. Kaivoksen tuloista ja valtion sijoituksista ne palkat varmaan käynnistysvaiheessa on maksettava. Kyllä prosessityöntekijöiden ja toimihenkilöiden suurista palkoista on maksettu suuret verotulot valtiolle ja pakallisille kunnille. Punikkivihreät ne jaksaa ruikuttaa niiden vesistöjen saastumisesta. Mutta ne on varmaankin niitä hyväpalkkaisia kuntien ym. virkamiehiä jotka on aikoinaan koulutettu yhteiskunnan varoilla tai yhteiskunnankouluttamia työttömiä punikkivihreitä. Tuollaiset olemattomat saastumiset puhdistuu itsestään kun vesienkäsittelyn saavat toimintakuntoon ja virtauksia lisäämällä.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Jos lisäinvestoinnit kaivokseen olisivat liiketaloudellisesti järkeviä, niihin löytyisi yksityistä rahaa. Nyt valtio pistää rahaa hankkeeseen, jonka tuotto-odotus on erittäin epävarmalla pohjalla.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Talvivaaraa voidaan kai pitää Kepulaisen kaivospolitiikan taidonnäytteenä, ja monumenttinä, sillä monumentiksi se taitaa jäädä. Kepulainen ympäristön turmellus monumentti. Nyt kun Kreikalle taas lapioidaan rahaa olisikin tässä vaiheessa hyvä ja syytä kysyä että minkä kalliiksi Suomelle on tullut Kepulai-Kokoomukselais-Sosiaalidemokraattinen vallankäyttö?

Toimituksen poiminnat