Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Talvivaaran purkuputki

Vaikka Terrafame sai tänään määräaikaisen luvan purkuputkelleen, ei tilanne ole paljoa muuttunut entisestä. Itse asiassa määräaikainen ympäristölupa purkuputkelle voi olla jopa ratkaiseva takaisku.

Syitä on kaksi.

1. Vaasan hallinto-oikeus tiukensi kaivoksen lupamääräyksiä. Tämä tarkoittaa taloudellisia vaikeuksia Terrafamelle.

2. Lupa on määräaikainen. Juoksutuslupa on voimassa vuoden 2018 loppuun asti, jos uutta lupaa ei siihen mennessä ole haettu ja saatu.

Olennaista on se, että uutta lupaa on haettava 31.8.2017 mennessä. Niin kauan, kun vuoden 2018 jälkeisen ajan toiminnan edellytykset eivät ole selvillä, nykyisenkaltainen epävarmuus kaivoksen jatkosta on ja pysyy.

Terrafame on sanonut, että purkuputkipäätös on merkittävä lukko yksityisten investointien saamiseksi. Kun tuo lukko on nyt jumissa vuoteen 2018 asti, yksityisten investoijien rahahanat pysyvät luultavasti kiinni, kunnes lopullinen varmuus purkuputkesta saadaan.

Kun edellä kuvattujen ongelmien lisäksi edellisen blogini päätelmät ovat edelleen voimassa, kaivoksen ongelmat pysyvät entisellään.

Siksi esitin eduskunnalle Talvivaaran kaivoksen hallittua alasajoa. Tämä Vihreiden kanta oli kaikkein tiukin kanta kaikista eduskuntaryhmistä. Olen sen takana edelleen. Tässä vielä lyhyesti perustelut miksi.

 

1. Yhtiö ei pysty vieläkään kertomaan, miten se pystyy toimimaan markkinaehtoisesti kannattavasti.
2. Sen tuotetta ei kannata edes myydä, koska nikkelin maailmanmarkkinahinta on niin alhainen.
3. Ei ole mitään vakuutta siitä, että Talvivaarassa käytetyt prosessit toimisivat yksin ja yhdessä.
4. Yksityisiä sijoittajia ei ole saatu mukaan.

Terrafame Oy perustelee yhtiön kannattavuutta sillä, että nikkelin maailmanmarkkinahinta nousee vuoteen 2020 mennessä 15 500 dollariin, ja että tällä hintakehityksellä yhtiö pääsee positiiviseen kassavirtatulokseen vuodenvaihteessa 2017-2018.

Jostain syystä markkinat tuntuvat olevan eri mieltä nikkelin maailmanmarkkinahinnan noususta. Vaikka yhtiön kassavirta saataisiin sen toivomalla tavalla positiiviseksi vuodenvaihteessa 2017-2018, se ei vielä kerro yhtiön tilasta paljoa.

Käydessäni läpi nikkelin maailmanmarkkinahinnan ennusteita en löytänyt vuodelle 2020 edes yli 10 000 dollaria per tonni -arvioita.

Positiivinen kassavirta ei kerro sitä, kuinka paljon yhtiöön on sijoitettu veroeuroja ja milloin yhtiö tuottaisi euroja takaisin veronmaksajille. Yhtiö on maksanut tähän asti tavallisille kansalaisille jo yli 640 miljoonaa euroa ja kesäkuussa se pyytää vielä 200 miljoonaa euroa lisää.

Yhtiö on ollut iloinen siitä, että sen pilottiprojekti on onnistunut oletettua paremmin saamaan rohkaisevia esimerkkejä siitä, että bioliuotusprosessi toimisi nyt paremmin. Yhtiö itsekin myöntää, että näin lyhyen aikajänteen jälkeen ei voida mennä takuuseen siitä, että bioliuotusprosessit toimisivat odotetulla tavalla jatkossa.

Tuotantotavoittetta on laskettu Talvivaara Sotkamo Oy:n ajoilta - 30 000 tonnista per vuosi - 2016 osalta 11 500 tonniin ja 2017 osalta 25 000 tonniin. Metallitehtaalle menevän liuoksen nikkelipitoisuudesta on esitetty toiveita aina 2,5 g/l, mutta toiveet siitä eivät riitä kääntämään kokonaisvaakaa hankkeen puolelle.

Yhtiö kertoo, että se on käynyt keskusteluita yksityisten investoijien kanssa. Silti se, että yksityisiä investoijia ei ole tähän mennessä saatu, kertoo omalta osaltaaan markkinoiden uskosta yhtiön toimintaan.

Siitä olen yhtiön kanssa samaa mieltä, että jos Nuasjärven purkuputkelle ei tule myönteistä päätöstä, Talvivaaran tarina on loppu.

Olen esittänyt eduskunnalle, että hallituksen tulee aloittaa kaivoksen hallittu alasajo. Sekin maksaa - arviolta noin 300 miljoonaa euroa vuosien, jopa vuosikymmenten aikana. Summasta saadaan malmikasojen hyödyntämisen kautta noin puolet pois.

Sen sijaan, että pitkitämme kaivoksen terhokotivaihetta, tulisi huonon rahan päälle laitettavat uudet hyvät rahat kohdentaa alueen ympäristövahinkojen korjaamiseen, työllisyyden ja elinkeinoelämän tukemiseen sekä alueen asukkaiden auttamiseen.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Harvinaisen selkeä case, joka pitäisi mitä nopeammin ajaa alas.

Jos euron tekemiseen menee kaksi, ei toiminta ole kannattavaa mitenkään saati perusteltavissa ja samalla vielä tuhotaan ympäristö isosti.

Työttömyydestä kohkataan turhia, annetaan jokaiselle talvivaaran työntekijälle miljoona käteen (muillekin kuin nykyisille vetäjille, jotka tuon vuosi vaan yrittävät pitkittää) ja ajetaan kaivos alas, tulee silti halvemmaksi kuin jatkuva rahan kuppaaminen, joka siirrettiin valtiolle eli sinä maksat.

Käyttäjän JuhaniNorrkniivila kuva
Juhani Norrkniivila

Eihän toimintaa Talvivaarassa pidä missään tapauksessa nyt ajaa alas tässä vaiheessa, kun tuotanto on kuulemma tiedotusvälineidenkin mukaan hyvässä toiminnassa. Jos tehdas/laitos työllistää tällä hetkellä joko suoraan tai välillisesti toistatuhatta ihmistä. Valtion ja sijoittajien pitää investoida muutama satamiljoonaa vielä vesienkäsittelyyn ja muuhun tehtaan kehittämiseen. Metallurginen ja kaivosteollisuus on aina suuressa aaltoliikkeessä kannattavuuden suhteen, riippuen metallien maailmanmarkkinahinnoista, jotka nyt on alhaiset. Nikkeli on erikoisen suhdanneherkkä. Muutaman vuoden kuluttua Talvivaara on hyvin tuottava ja suuren joukon ihmisiä työllistävä kaivos / laitos, tämä on pitkäjännitteistä toimintaa tämä kaivostoiminta. Kyllä meillä näyttää olevan poliitikoita jotka eivät välitä työpaikoista ja työttömyydestä mitään, niille riittää kun eduskunnassa tulee se muutaman kymmenen euron palkankorotus aikanaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Muutaman vuoden kuluttua Talvivaara on hyvin tuottava ja suuren joukon ihmisiä työllistävä kaivos / laitos"

Talvivaara ei ole koskaan historiansa aikana tuottanut muuta kuin tappiota eivätkä nämä saataviksi muutu edes valtion tuella.

Käyttäjän JuhaniNorrkniivila kuva
Juhani Norrkniivila

Talvivaaran kaivoksen historia on varsin lyhyt ja on ollut vasta alkuvaiheen / rakentamisen aikaa, metallien hinnat alhaiset. Kaivos ja metallurgien teollisuus on pitkäjännitteistä toimintaa. Kaikilla kaivoksilla on aina alkuvaiheessa tämän tyyppisiä ongelmia. Tämä tiedetään menneiltä vuosikymmeniltä kun Suomessa kaivokset ja metallurgiset tehtaat, jotka olivat valtion omistamia ja joihin valtio oli sijoittanut pääomistajana runsaasti pääomaa. Tuottivat Suomenvaltiolle kohtuullisesti tuloja, sekä tarjosivat kymmenille tuhansille Suomalaisille työtä joko suoraan tai välillisesti, sinne eteläsuomeenkin. Kyllä Talvivaaran kaivos rupeaa tuottamaan kun valtio sijoittaa siihen vielä 200 - 300 miljoonaa €, että saavat laajennukset tehtyä ja vesiasiat kuntoon. Varmaankin ajan myötä ympäristö ja vedetkin puhdistuu ja laitos toimii kannattavasti, riippuen suhdanteista ja tarjoten suurelle joukolle hyvin palkattua työtä Kainuuseen.

Käyttäjän hannuhyvonen kuva
Hannu Hyvönen

Valtion omistama Terrafame pyrkii harhauttamaan eduskuntaa ja mediaa.
Kannattaa lukea stop talvivaara- liikkeen tämän päiväinen tiedote:

www.stoptalvivaara.org

Toimituksen poiminnat