Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Sovintoesitys alkoholilainsäädännön uudistamiseksi

Ylen muutama tunti sitten tulleen uutisen mukaan suurin osa sosiaali-ja terveysvaliokunnan jäsenistä on sitä mieltä, että viiniä, vahvoja oluita tai limuviinoja ei tule tuoda ruokakauppaan.

Asiasta väännetään kättä hallituksessa. Kokoomus ja perussuomalaiset ovat valmiita höllennyksiin ja keskusta ei.

Minusta molemmat osapuolet ovat sekä oikeassa että väärässä.

Kokoomusta ei kiinnosta kansanterveys ja keskusta elää omassa todellisuudessaan. Kokoomuksen näkökulma näkyy myös sote-uudistuksessa, jossa kansanterveyden sijaan mennään bisness edellä. Eli haitoista ja ulkoisvaikutuksista viis, tehdään kuten elinkeinoelämä pyytää.

Minusta hyvä kompromissi olisi se, että sallitaan vahvempien oluiden tuominen myös ruokakauppaan. Mutta tehdään se niin, että luodaan eri vahvuisille oluille eri veroasteet.

Mellanööliä alemmalla verokohtelulla, keskaria nykyisellä verokohtelulla ja vahvemmat oluet 7,5 tilavuusprosenttin asti korkeammalla verokohtelulla.

Näin hinta ohjaisi ihmisiä ostamaan miedompaa olutta, keskaria saisi edelleen ja vahvempia oluita sitten ruokajuomaksi hieman kalliimmalla.

Näin voitaisiin estää riski kyykkyoluesta. Eli siitä, että tehdään surkeaa laatua vain sillä oletuksella, että ihmiset ostavat olutta sen korkeamman alkoholipitoisuuden vuoksi. Kutsun tätä "dokabiliteetti-kertoimeksi. Tarkoitan sillä sitä, että ihmiset etsivät korkeimman alholipitoisuuden ja halvimman hinnan yhdistävää tuotetta.

Näin voitaisiin taklata huoli saatavuuden lisäämisestä koituvista haitoista, sillä euro on hyvä konsultti. Ei kalliimpia laatuoluita laatikkotolkulla osteta ruokakaupasta. Ja samalla tuhdimman ruoan kaveriksi voisi ostaa tuhdimpaa olutta. Olut on ruokajuomista monipuolisin ja ehkä tällä tavoin olutkulttuuria voisi kehittää järkevällä ja vastuullisella tavalla.

Viinejä ja limuviinoja en minäkään ruokakauppoihin sallisi. Niiden paikka on Alkossa. Ja se on sitä paitsi myös tasa-arvokysymys. Alko takaa korkean laadun kohtuulliseen hintaa kaikkialla Suomessa. Ja asiantuntevan palvelun. Näen kyykkyviinit ja kapeat valikoimat ruokakaupoissa aitona ongelmana, samoin limuviinat.

Sallisin myös pienpanimo-oluiden suoramyynnin. Ei kaupunkien laidoilla oleville panimoille lähdetä myöskään ostamaan kallista erikoisolutta dokaamismielessä. Näin saatavuuden lisääminen ei tuo myöskään pelättyjä haittoja.

Pienpanimoiden suoramyyntioikeutta on vastutettu EU:lla. Sanotaan, että Alkon monopoli vaarantuu, jos pienpanimoiden suoramyyntioikeus hyväksytään. Perusteluna käytettiin sitä, että EU:n komissio ei olisi hyväksynyt tilaviinien ja sahdin myynnin laajentamista likööreihin, jos Alkon monopoli halutaan säilyttää Ymmärrän näkökulman. Mutta yrittäisin asiaa kuitenkin uudelleen oluen kohdalla. Kyseessä on kuitenkin erilainen ja huomattavati miedompi tuote. Tämä ei välttämättä riitä perusteluksi, mutta yrittänytä ei laiteta.

Kun taustalla on kilpailuneutraliteetti, en usko, että erikoisoluita valmistavat panimot Euroopassa paljoa piittavaat siitä, saako joku suomalainen pienpanimo myydä tuotteitaan suoraan panimolta. Ja kyseessähän on tällä hetkellä kilpailuneutraliteetin kannalta epäsuotuisa asema suomalaisille pienpanimoille. Eurooppalaiset kollegat saavat myydä sekä ulos että Suomen Alkoihin. Suomalaiset pienpanimot saavat myydä vain Alkoihin.

Minusta asiaa voisi ainakin kokeilla. Jos tulee sanomista, tehdään sitten, kuten EU sanoo. Kaikessa tässä menisi vuosia ja näkisimme samalla pienpanimoiden ulosmyynnin vaikutukset.

Mitä tulee sitten ravintoloihin, siellä voisi myydä useammankin annoksen kerralla ja anniskelualuiden rajoja voisi hieman miettiä uusiksi. Jos olut on ostettu muovituopissa, miksi sen kanssa ei voisi poistua ravintolasta, jos terassiaitauksen toisella puolella ihmiset juovat, miten lystää.

Ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäverokohtelun voisi yhdenmukaistaa ruoan arvonlisäveroa vastaavaksi. Näin kannustetaan menemään valvottuihin tiloihin ravintoloihin kotona dokailun sijaan.

Voin laittaa nämä samat asiat myös virkamieskielellä ministeri Rehulalle, mutta voisivatko hallituspuolueet ajatella sellaista kompromissia, jossa järkevöitetään alkoholilainsäädäntöä kuitenkin kansanterveysnäkökulma vahvasti huomioiden.

Olen yrittänyt näitä asioita edistää vallan kammareiden ulkopuolella eduskunnan olutseuran puheenjohtajana. Tarkoitus on ollut se, että osallistetaan kaikista eduskuntaryhmistä asiaan vihkiytyneitä edustajia ja tunnustellaan, missä kohtaa menee raja. Kuunnellaan samalla sekä kansanterveyttä edustavia järjestöjä sekä panimoalan toimijoita. Tuntumani on se, että edellä kuvaamani asiat ovat sellaisia, joille olisi saatavissa eduskunnan enemmistön tuki. Joten ottakaa hallituspuolueet tästä koppi.

 

Cheers,

Touko

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Virosta ei juuri sympatiaa löydy Suomen muuttuvalle alkoholipolitiikalle ja ollaan sentään naapurivaltioita.

Annetaan vaan jatkossa Viron hoitaa Suomen alkoholinmyynti ja Ruotsi myy nuuskan.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Viron kanssa voitasiin jatkaa keskustelua siitä, miten voitaisiin löytää molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Viro on nostanut ja jatkaa alkoholiveron nostamista myös jatkossa. Samalla maahantuontia on rajattu. Ja nuuskahan voitaisiin myydä Suomessa vaikka Alkossa.

Käyttäjän J-pJylha kuva
J-p Jylha

Myös Suomi on jatkanut alkoholiveron nostamista ja tehnee sen myös jatkossa. Ero Suomen ja Viron välillä tulee siis mitä todennäköisimmin vain kasvamaan. Virossa on jo nykyisellään EU-maaksi kohtalaisen korkea alkoholivero (esim. olutvero on EU:n 10. korkein) ja oma ongelma halvan Balttian viinan kanssa. Miksi sen pitäisi veroa siis nostaa? Suomen mieliksi?

Maahantuontia ei oikeastaan ole edes rajattu, eikä siihen nykylaeilla edes pystytä. Tullivirkailija voi vain tentata vähän tiukemmin "ohjearvon" ylittävän määrän nautintoaineita maahantuovia kansalaisia. Hyvä vesiselitys ja matka maakuntiin jatkuu täydessä lastissa.

Korkeampi verotus vahvemmille oluille jatkaisi (etenkin) kotimaisten pienpanimo-oluiden epäoikeudenmukaista kohtelua jota Alkon joustamaton hinnoittelukerroin nykyisellään jo ansiokkaasti tekee. Alkossa jo lähtökohtaisesti kalliimpi tuote kallistuu kohtuuttomasti verraten lähtökohtaisesti halpaan bulkkituotteeseen. Laatu maksaa jo nykyisin aivan liikaa enkä usko sen ketään saati minkäänlaista kulttuuria palvelevan että kaupan hyllyt notkuvat runsasmakuisia, monipuolisesti eri oluttyylejä edustavia mutta valitettavan ylihintaisia pienpanimotuotteita.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

#2 Touko
Sitä vaan eletään niin aikuisten maailmassa, että pois tieltä. Ryypitään viintä ja kaljaa vain ruokailun ohessa pikkusormi tönössä.
Minä kun juon viinaa, missä muodossa tahansa, saavuttaakseni perskännin autuaan tilan.

Pyydän, lähtekää liikkeelle lasten tilanteesta. Miten he voisivat välttyä siltä, mitä me aikuiset juopot olemme. Äläkä vaan sano, että niitä pitää kouluttaa ja valistaa. Japaskat, kyllä ne itse opii ihan riittävän tehokkaasti ilman kurssitusta.

Ellet pääse Alkossa käymään, niin tyydy sitten nykyiseen markettitarjontaan, joka sekin on per...tä.

Pekka Iiskonmaki

Mitään radikaalia ei ole Virossa alkoholin hinnoille tehty.

Suomen pitää kiristää verotustaan, koska on todettu, että korkea alkoholivero leikkaa kulutusta. Suomalaiset olisivat muuten rapajuoppo nuuskaava kansa.

Nuuska taas voidaan helposti myydä Ruotsista Suomeen.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Ei toki radikaalia, mutta nousujohteista on verotus.

Jos nyt Suomessa liberalisoidaan alkoholipolitiikka kertarytinällä, minäkin pelkään yhden ikäpolven menetystä ja rankkoja ulkoisvaikutuksia. En voi sitä sallia.

Asteittainen hallitus muutos on ihan perusteltua, sekä elinkeinoelämän että kansanterveyden kannalta. Eikä pidä unohtaa ihan perinteistä valistustyötä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Ihan hyviä kompromissiesityksiä oluen ja ravintolamyynnin osalta, jos alkoholipolitiikkaa ei voi kertarytinällä siirtää vastaamaan Eurooppalaista tasoa.

Ihmetyttää kuitenkin tuo pelkosi yhden ikäpolven menetyksestä. Mikä olisi tuo ikäpolvi? Lapset, nuoret, työikäiset vai vanhukset? Miksi mielestäsi jokin noista ikäpolvista menetettäisiin?

Lapsia tuskin menetettäisiin, koska he eivät muutenkaan käytä alkoholia.

Nuoret käyttävät alkoholia jonkin verran, mutta eiväthän he saa muutenkaan itse ostaa alkoholia, joten sillä tuskin on merkitystä minkälaisia juomia kaupassa myydään.

Työikäiset kuluttavat leijonanosan kaikesta joudusta alkoholista. Kukaan ei kuitenkaan alkoholisoidu sen takia, että vahvoja alkoholijuomia saisi muualtakin, kuin alkosta. Työssäkäyvää alkoholin hankinnan rajoittaminen lähinnä vain ärsyttää, mutta ei sen hinta tai saatavuuden sääntely kenenkään juomista rajoita.

Vanhuksiin pätee samat asiat, kuin työikäisiin, joskin kulutus taitaa olla aika pientä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #7

#7
Eiköhän se huoli ole itsestä. Ei niinkään muista. Alkoholi on liian vaikea asia suomalaisten päättää ja hoitaa. Sen kanssa vatvoessa aika kuluu, eikä tarvitse pohtia vaikeampia asioita.

Viron valtiolle se on merkittävä tulo. Jatketaan niin kauan, kun Viro ohittaa taloudessa Suomen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En pelkää kyykkyoluita, mutta kylläkin kyykkyviinejä?! Joku muukin, Keskustan lisäksi, elää omassa todellisuudessaan.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Mielestäni koko lainsäädäntöhanke on melkoista näpertelyä, radikaalia olisi vaikkapa pohtia sitä sallittaisiinko marihuanan myynti lähikaupasta vai jostakin erityisliikkeestä. Alkoholin ostan itse mieluiten vaikka Tallinnan prismasta jossa oluiden ja viinien ohella voi poimia viskit samaan koriin ja vaivattomuuden sekä hinnan ohella bonukset ilahduttavat.

Oluen prosenttien kanssa hääräily on myös melkoista sotkeutumista lillukanvarsiin - jo 4.7 %:n raja on vesittänyt koko suomalaisen olutkulttuurin. Mistähän mainittu 7.5 %:kin on repäisy kun monissa suosimissani doppelbockeissa, stouteissa tai porttereissa on isompia lukemia eisbier'stä puhumattakaan. Ja jos humalahakuisesta juomisesta puhutaan niin Lapissa asustaessani suosittua tähän tarkoitukseen oli Venäjältä rahdattu 98 %:nen hollantilainen pirtu jonka sai parhaiten kurkusta alas pakastelämpöisenä.

Pekka Pylkkönen

"Kokoomusta ei kiinnosta kansanterveys ja keskusta elää omassa todellisuudessaan. Kokoomuksen näkökulma näkyy myös sote-uudistuksessa, jossa kansanterveyden sijaan mennään bisness edellä. Eli haitoista ja ulkoisvaikutuksista viis, tehdään kuten elinkeinoelämä pyytää."

Onko teillä joku sääntö että missään asiassa ei voi puhua pelkästään asiasta vaan joku pikku lokakampanja on upotettava kaikkialle? Tai siis outoa puhetta puolueelta jonka perimmäinen tarkoitus on laillistaa lasten syöminen aamiaiseksi.

Antti Jokela

Olen kiinnittänyt huomiota samaan. Tekstin sekaan heitetään ikään kuin faktana halventava väite poliittisesta vastapuolesta - tietenkin ilman mitään perusteluja.

Ironista kyllä, blogistin oman profiilin sloganissa peräänkuulutetaan ennakkoasenteista luopumista:

    "Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa"
Käyttäjän Seppoyrvinen kuva
Seppo Äyräväinen

Anteeksi vaan, mutta veroportaat ovat mielestäni täysin älyvapaa idea. Oluen verotus perustuu jo nyt alkoholin määrään - toisin kuin viinien, joissa on tasavero per litra. Miksi toimivaa ja miedompien käyttöön ohjaavaa veroa pitäisi lähteä tekemään entistä hankalammaksi ja lisätä siihen omituisia portaita, jotka edistävät entisestään 1994 kumottujen veroluokkien muistelua ja oluen jakoa "keppanaan" ja "a-olueen" ja ties mihin.

Suomalaiset ovat jo oppineet, että oluita on kymmeniä eri tyylejä, ja että jokaiselle kuuluu oma luontainen alkoholiprosenttinsa. Kaikki keinotekoiset 4,7% tai 7,5% rajat ovat vain olutkulttuurin kehityksen tiellä, ja muistuttavat vanhasta ajasta, jolloin Alkossa piti pyytää tuotteet tiskin takaa. Alkon ongelma on, että se ottaa jokaisesta oluesta lähtöhinnasta riippumatta 1,7x katteen, eikä tästä jousteta. Tämä nostaa mm. pienpanimotuotteiden hinnat pilviin, joten kansa päätyy tuplapukkeihin (jos et usko, tarkista Alkon myydyimmät tuotteet).

Maitokaupoissa on jo nyt toisinaan tarjouksia laadukkaista pienpanimo-oluista, mutta ongelmana on 4,7%:n raja, joka sulkee pois yli puolet olutyyleistä. Maitokauppojenkin "erikois"oluet on hinnoiteltu pilviin, kun niillä kompensoidaan bulkkisalkkujen myyntiä alihintaan. Laadukkaiden erikoisolutmyymälöiden perustaminen taas on laissa kielletty, eikä nykyinen prosenttiraja sitä mahdollistaisi muutenkaan.

Jos eduskunnan olutseuran puheenjohtaja ehdottaa tällaisia ja vastustaa avoimesti viinien tuomista ruokakauppaan, näyttää kyllä todella surulliselta tämän maan tulevaisuus :(.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

(Tiedoksesi: mellanöl tarkoittaa keskiolutta.)

Esittämälläsi tavalla nimenoimaan aikaan saataisiin niitä kyykkyoluita, kun hintatasot olisivat perin juurin erilaisia. Ne halvimmat olisivat siellä alimman hyllyn uumenissa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Eikös se mellakkakalja ollut ruåtsalaisten juoma siinä keskarin ja höpökaljan välissä.

Pekka Iiskonmaki

#10
Minä suhtaudun suomalaisiin suurella ymmärryksellä. Ei saa vaatia kohtuuttomia.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Eli kunnon trappistin saisi mukaansa lähemmäs kympillä,mutta kun ostaa kymmenen pulloa keskiolutta samaan hintaan vähentää se taipumusta juopotteluun. HA HA HAA! Salli mun nauraa.
P.S. korjaan, eihän se olekaan mahdollista koska raja on vedetty 7,5 prosenttiin. Ihmettelen mikä suomalaisia päättäjiä vaivaa. Onko kansaa kyykytettävä tyhmillä päätöksillä aivan pakosti. Me emme kaipaa rajoitusta, se on mennyttä aikaa. Metsät, rautatiet, tiet, sähköverkko, vedet, maat kaikki vapautetaan ja yhtiöitetään/yksityistetään. Mutta ei missään nimessä alkoholi, Alko on se viimeinen linnake missä suomen päättäjä kykkii viimeisessä puolustuksessaan todellisuutta vastaan.
P.P.S. lisätään vielä ainakin taksit ja apteekit.

Käyttäjän VilleQvist1 kuva
Ville Qvist

Eikö alkoholin minimihintajärjestelmä olisi suoraan parempi systeemi? Ideana on siis se, että kaikki alkoholi on samanhintaista verotuksellisesti, mutta annosta (joku sovittu määrä puhdasta alkoholia) ei saa myydä alle tietyn hinna. Tämä kannustaa nostamaan tuotteiden laatua, sillä hinnalla ei voi enää kilpailla. Skotlannissahan tästä on säädettykin ja siitä käydään yhä oikeutta. Mulle asti tullut edellinen tieto (joulukuu 2015) sanoo, että tuo olisi mahdollisesti EUn kilpailulainsäädännön vastaista. Onkohan tämä asia edennyt nyt puolessa vuodessa?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kun aloitin ravintoloissa käymisen 80-luvulla, niissä juotiin A-olutta. Yhtäkkiä ihmiset vain siirtyivät keskiolueeseen. Mitään verotuksellista syytä en siihen muista olleen, ehkä tämä keskiolut R-kioskeihin kampanja. Oma ja ystäväpiirin syy taisi olla humalatilan ja krapulan välttäminen. Minusta viinitkin voisi jo vapauttaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pubeissa siirryttiin keskiolueen pitkälti 90-luvun laman myötä, kun keskaria alettiin myymään alennuksella asiakaskadon vuoksi.

Petri Hämäläinen

Dokabiliteetti-kerroin! Brillianttia! Respec!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tämä on taas näitä. Puolitotuuksia ja mallinuksia "mutu" periaatteella, Kansanedustajien ongelma on sinällään ymmärrettävä. Eivät oikeasti tiedä mitä työantajat, kansalaiset ovat asiasta mieltä. Kantti ei riitä esittämään aidosti erilaista ratkaisua koko alkoholihimmelliin.

Käytännössä helpoin ratkaisu on se, että järjestetään suora kansan äänestys siitä sallimmeko yleiseurooppalaisen vapaan ja vähemmän verotetun alkoholipoliitikan Belgian, Italian, Ranskan, Saksan, Hollannin, Espanjan ja mitä niitä onkaan malliin.

Kunnallisvaalien yhteydessä lienee paras hetki. Miksi tehdään asiat niin vaikeiksi?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tämä on taas näitä. Tulee tuplia tällä näppiksellä.

Risto Apajalahti

Pelkkää hölynpölyä tämäkin vihreiden ajatushautoma.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kannatan samanlaista alkoholipolitiikkaa kuin suurimmassa osassa EU:a eli kaikki alkoholipitoiset juomat myös ruokakauppoihin. Arvonlisäveron alentaminen ravintolan osalta on hyvä ehdotus ja olen sen kannalla itsekin. Suomalaiset pitää opettaa pikku hiljaa yleiserurooppalaisille tavoille alkoholinkulutuksessa, niin saadaan viinakuolemat vähemmäksi. Viina on viisasten juoma ja oikein nautittuna ihan ok.

Toimituksen poiminnat