Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Talvivaaran kaivos on suljettava

Kysyin tänään eduskunnan täysistunnossa sekä valtionvarainministeri Alexander Stubbilta että elinkeinoministeri Olli Rehniltä, miten he voivat vakuuttaa yhdenkään sijoittajan siitä, että Talvivaaran kaivos kykenisi tulevaisuudessa tuottamaan markkinaehtoisesti voittoa. En saanut vastausta, koska sellaista vastausta ei ole olemassa.

Talvivaara on käänteinen rahasampo, jonne on jo pumpattu, pumpataan jatkuvasti ja pumpataan myös tulevaisuudessa valtavasti rahaa ilman, että on mitään takeita siitä, että yhtiö voisi markkinaehtoisesti tuottaa voittoa.

Jos valtio päättää jatkaa Talvivaaran kaivoksen pyörittämistä, joutuu se yksin pääomittamaan uutta kaivosyhtiötä Terrafame Oy:n kautta ja toivoa kädet ristissä, että joku yksityinen yhtiö jossain vaiheessa ehkä saattaisi kiinnostua sijoittamaan uuteen kaivosyhtiöön.

Vaihtoehtoon, jossa valtio päättää sitoutua Terrafame Oy:n kautta pääomittamaan koko uuden kaivosyhtiön, liittyy kahden vuoden liiketoimintasuunnitelma. Liiketoimintasuunnitelma tarkoittaa kahta lisävuotta tämän hulluuden jatkamista, jonka jälkeen valtio ei sitten enää sitoutuisi uutta rahaa. Koko leikki maksaa tällä hetkellä noin 11-12 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Jos tähän uhkapeliin lähdetään, luulisi perusteluiden olevan kunnossa. Siksi kysyinkin Olli Rehniltä, että hän vakuuttaisi minut ja kaikki yksityiset sijoittajat siitä, että

1. Laskussa oleva nikkelin hinta nousee niin paljon, että yhtiön toiminnasta tulee kannattavaa eikä esim. Kiinan tuottama nikkelirautaseos häiritse nikkelin maailmanmarkkinahintaa
2. Koko kaivosala on päässyt yli vaikeuksista ja sillä pyyhkii hyvin
3. Talvivaaran huono maine on poistunut kaikkien mielistä
4. Talvivaara on saanut kaikki tuotantoprosessit toimimaan erikseen ja yhdessä
5. Kaikki kaupallisen toiminnan ehtoina olevat seikat, kuten Nuasjärven purkuputki, saadaan kyllä hoidettua.

Valitettavasti Olli Rehn ei pystynyt vastaamaan yhteenkään kysymykseeni. Eikä kukaan muukaan ole tähän pystynyt.

Mielestäni edessä on vain yksi valitettava vaihtoehto: Talvivaaran kaivoksen hallittu alasajaminen. Se on monen vuoden projekti ja maksaa arvioiden mukaan noin 300 miljoonaa euroa + ympäristöluvista koituvat kustannukset.

Mutta tuo päätös olisi edessä joka tapauksessa kahden vuoden päästä eikä Suomella ole varaa pitää ihmisiä jatkuvassa löysässä hirressä uskotellen, että kyllä tästäkin selvitään. Myös tämä päätös edellyttää lisätalousarvioon sisältyvää 112 miljoonan euron Terrafame Oy:n pääomittamista.

Ne rahat, joita ei tarvitse kahta vuotta pumpata Talvivaaran kaivokseen, tulee käyttää Talvivaaran pilaaman ympäristön kunnostamiseen, alueen asukkaiden kärsimien haittojen korvaamiseen sekä uuden yritys- ja elinkeinotoiminnan tukemiseen, jotta kaivokselta työttömäksi jäävät ihmiset saavat mahdollisuuden työllistyä, elää ja asua alueella myös jatkossa.

Talvivaaran hallitu alasajo on tässä tilanteessa veronmaksajien, alueen luonnon ja paikallisten ihmisten etu. On todella valitettavaa ja traagista, että olemme tässä pisteessä. Mutta vielä valitettavampaa ja traagisempaa olisi se, että kahden vuoden päästä toteamme, että olemme kyllä tienneet kaiken tämän jo kahden vuoden ajan, mutta emme ole viheltäneet peliä poikki.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Ihmisillä on tosiaan paha tapa ajatella että uponneet kustannukset olisivat peruste upottaa lisää rahaa. Näinhän se ei ole vaan tilanne pitää arvioida kulloisenkin parhaan tiedon valossa uudestaan. Huonoja sijoituksia tulee aina välillä ja kaivosalalla riskit ovat valtavat. Tämä on yksi syy miksi en kannata veronmaksajien rahoilla tehtäviä kaivoshankkeita kun kansainvälisiä, ammattinsa osaavia kaivosfirmojakin on olemassa.

Talvivaarasta tuskin me maallikot tiedämme tarpeeksi sanoaksemme Juu ta tai jaata siitä että pitääkö sinne vielä lapata rahaa. Työympäristönä se oli aika kaoottinen ja jos asiat eivät ole siellä muuttuneet, tuskin mitään hyvää on odotettavissa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... uponneet kustannukset olisivat peruste upottaa lisää rahaa. Näinhän se ei ole vaan tilanne pitää arvioida..."

- Helpommin sanottu kuin tehty! Ostin autoon renkaat - välttämätöntä. Huollatin sen - järkevää. Teetin ruosteenestokäsittelyn - kyseenalaista - ja hankin uuden stereon kaiuttimineen - turhuuden rajamailla.

Rahaa oli tässä vaiheessa mennyt jo toista tuhatta euroa, ja auton markkinahinta liikkui ehkä viidessä tonnissa. Ongelmia oli kuitenkin tulossa jäähdytinvauriona ja käyntihäiriöinä, joiden kimppuun kävin hammasta purren ja uponneilla kustannuksilla teoretisoiden: "Tää on maksanut jo niin paljon etten halua antaa periksi tässä vaiheessa!"

Katsastuksessa auto... hylättiin. Taka-akselin tuenta oli kulunut väljäksi myös oikealta - vastaava korjaus vasemmalle oli tehty pari vuotta aikaisemmin. Uponneet kustannukset pakottivat minut jälleen satsaamaan remonttiin, ja sain kuin sainkin katsastuksesta leiman ensi kesään asti. Olen tyytyväinen, periaatteessa. Nyt kaikki on hyvin, ja joka muuta väittää, on pölhöpopulisti, kuten Stubb sanoi Kreikan tilanteesta jo aikoja sitten.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Talvivaaran tekohengitys verrattavissa afrikkaan suuntautuneeseen kehitysapuun. Hyödytöntä.

Käyttäjän santerikirkkala kuva
Santeri Kirkkala

Huonolla idealla on lähes aina puoluekirja, joka on yleensä vihreiden tai vasemmistopuolueiden puoluekirja.

Talvivaaran kaivoksessa riittää kaivannaisia ainakin sadaksi vuodeksi eteenpäin. Jos kaikki rakennettu infra purettaisiin ja kaivosalue maisemoitaisiin ja puhdistettaisiin, olisi se turhaa työtä. Kaivostoiminta kuitenkin aloitettaisiin puhtaalta pöydältä jossain vaiheessa.

Luovuttaminen tässä vaiheessa olisi järjetöntä, koska silloin valtion investoinnit kaivokseen olisivat lopullisesti menetettyjä.

Onneksi Suomella on nyt hallitus, joka ei ideologisista syistä lyö hanskoja tiskiin, vaan yrittää ratkaista asian niin, että se johtaa toimivaan lopputulokseen.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Osaako Santeri vastata noihin kysymyksiin, joihin valtionvarainministeri ja elinkeinoministeri eivät osanneet vastata.

Oletko laisinkaan perehtynyt aiheeseen? Vaikka valtio haluaisi olla mukana tässä, se ei luultavasti ole edes mahdollista. Suosittelen perehtymistä aiheeseen.

Käyttäjän santerikirkkala kuva
Santeri Kirkkala

Osaa vastata ainakin kysymykseen, onko alasajo järkevämpää kuin kaivoksen pelastaminen. Miten sinä saisit muka nuo kaivostyöntekijät sitten työllistettyä?

Olen perehtynyt aiheeseen ihan mielenkiinnosta ja lukenut yhden kirjankin aiheeseen liittyen. Kirja on Marko Erolan teos Kirottu kaivos. Antaa vähän toisenlaisen kuvan kuin media on luonut. Kirjoittajan agendalla kun ei satu olemaan mitään sellaista, joka vaikuttaisi hänen objektiivisuuteen. Suosittelen sen lukemista sinullekin, jos et ole jo lukenut.

Ongelmat lähti siitä, ettei bioliuotus toiminut halutulla tavalla, vesille ei ole riittävästi tilaa (ottaen huomioon myös kaivosalueelle tulevan veden, jota ei käytetä prosessissa.) Nikkelin maailmanmarkkinahinta laski. Toki myös johdon tekemillä virheillä on osansa.

Eikä muuten kannata edes odottaa, että nuori lukiolainen tietäisi valtiovarainministeriä tai elinkeinoministeriä paremmin heidän toimialaansa liittyvistä kysymyksistä. Sen lisäksi uskallan väittää perehtyneeni Talvivaaraan tarkemmin kun moni muu kansalainen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #13

Jos Talvivaara työllistää alle 400 kaivostyöntekijää ja siihen on laitettu veronmaksajien rahaa lähes puoli miljardia, työpaikat ovat järjettömän kalliita. Eiköhän Suomesta löydy halvempiakin tapoja työllistää. Jos antaisi jokaiselle kaivostyöntekijälle miljoonan kouraan, poistuisi sentään jatkuva tappion tekeminen ja merkittävä ympäristön saastuminen.

Jussi Rajaniemi Vastaus kommenttiin #20

Talvivaaraan on pumpattu ulkomaista rahaa reilulla miljardilla ja ne kaikki ovat jääneet tähän maaahan. Vihreiden ansiosta tuurivoimaan pumpataan 100 miljoonaa vuodessa ja käytännössä koko summa menee ulkomaille lyhentämättömänä. Se se vasta huono investointi on - ei työllistä mitään eikä tuota mitään muuta kuin ongelmia.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Kysykää, niin teille vastataan."

Se, että ao. ministerit eivät osaa vastata kysymyksiisi kertoo enemmän noiden ministerien pätevyydestä kuin Talvivaaran kaivoksesta.

TTalvivaaran ongelma oli Pekka Perä. Hän ei suostunut ottamaan yhtiöön HV-verkostolaisia, vaan halusi toimia ykstyisenä yrittäjänä, itsenäisesti. Vaikeudet alkoivat. Kaivosluvan mukaisesti Talvivaara EI saanut myydä kaikkia niitä arvometalleja, joita se tuotti. Niinpä arvotavaraa löytyy kaivoksen jätekasoista riittävästi voitolliseen toimintaan. Ja pysyy siellä, kunnes lupaehtoihin tulee muutos. Kaivoksen uraanituotanto, mm. on merkittävää, mutta joudutaan "varastoimaan" muun jätteen sekaan.

Talvivaaran malmiesiintymät kattavat kaksi monimetallista malmiota, Kuusilammen ja Kolmisopen malmiot. Malmi sisältää nikkeliä, sinkkiä, kuparia, kobolttia, mangaania ja uraania. Mineraalivarat on arvioitu 2 053 miljoonaksi tonniksi, jotka riittävät useiksi vuosikymmeniksi. Esiintymä on yksi Euroopan suurimmista tiedossa olevista sulfidisen nikkelin esiintymistä. Tähän mennessä löydetyn malmin metallipitoisuudet ovat: nikkeli 0,22 %, sinkki 0,50 %, kupari 0,13 %, koboltti 0,02 % ja uraani 0,0017 %. Malmivarojen arvioinnissa käytetty nikkelin rajapitoisuus on 0,07 %. Talvivaaran Kaivososakeyhtiö on arvioinut, että alueella on edelleen merkittävää malminetsintäpotentiaalia tunnetun malmion ympärillä.

Voitolliselle toiminnalle on siis selkeät edellytykset, heti, kun sitä hoitamaan löydetään "oikeat" ihmiset.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Rehn hoitaa tätä pikkasen kuten Kreikkaa, potkitaan palloa eteenpäin ja kulut vaan kasvaa. Valtion ainoa tavoite pitäisi olla kaivoksen hallittu alasajao ja ehdottomasti ainakin pysyä erossa uudesta louhinnasta, joka vain tulee kasvattamaan kuluja tulevaisuudessa.
Jos euron tekemiseen menee kaksi (ja samalla vielä turhaan luontoa turmellaan) niin kaupallista ratkaisua ei vaan ole olemassa. Toki nyt jo konkurssipesässä olevat haluaa jatkaa tätä rahastusta pidempään. Valtion piikki kun on auki. Työllisyysnäkökohdat bullshittiä, kannattaisi satasia ripotella Kainuuseen mieluummin. Nyt vaan on pakko tehdä sijoittajamielessä niinsanottu Margin Call, ketuiksi meni eikä tulevaisuutta ole.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Touko Aalto on oikeassa. Talvivaaran on ajettsva hallitusti alas.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Talvivaara on pohjaton kaivo rahalle, ei ole tehnyt voitollista tulosta koskaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tulee ihan mieleen Eric Blairin teos 1984 ja sen "njyyspiik"". "Pääomittaminen" on jonkin resurssin muuttamista pääomaksi, esim. korkovelkojen. Se ei tarkoita "pääomasijoitusta". Tämä on ihan juridista perustekstiä, ja herääkin kysymys, miksi "sijoituksesta" puhutaan nykyisin "pääomittamisena". Onko tarkoitus sama kuin mainitussa teoksessa?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Eiköhän vihreänkin kannata tunnustaa. Talvivaara yyes sakkakkaalttat nou. Tehtiin sutta alusta asti. Altaiden mitoitus pieleen, altaiden peittokyky se kalvo siellä pohjalla.

Missä olivat vihreät kun päätöksiä piti tehdä.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Silloin kun päätöksiä piti tehdä, Vihreiden Ville Niinistö oli ympäristöministerinä. Sen sijaan, että hän olisi hoitanut ministeriönsä asiaan kuuluvat tehtävät, hän kokemattomana ja pelokkaana luikerteli, nöyristeli ja kiermurteli, eikä saanut mitään aikaiseksi.

Kari Penttilä

Vaik se kirpaisee, niin kylhän, jos louhiminen ylimalkaan on kannattavaa, se olisi hyvä saada vireille huomioiden myös ympäristö, jos jätetään nykyiselleen, vaik en oo paikan päällä käynyt:on vielä suurempi riski ympäristölle. Lyhyesti: valtion valvomat markkinavoimat pyörittämään yritystä, jo se on taloudellista ja ihmisille töitä, samalla luonnosta huo
lehtien.

Matias Härkönen

Vihreä, joka hokee "markkinaehtoisen voiton" perään... Mitenkäs sitten tuulivoimalat, aurinkovoimalat ja muut? Eihän nekään koskaan tule markkinaehtoisesti voittoa tuottamaan. Pitäisikö lopettaa kaikki nekin ja varsinkin niiden tukeminen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kaikki kannattamaton jolla ei ole yleishyödyllistä merkitystä (esim. sairaalat) pitää jättää tukien ulkopuolelle. Täällä jotkut haluavat jatkaa tämän kaivoksen tukemista mutta eivät perustele miksi?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Touko kiitos tästä. Ei Hirvimäkikään ehdi ihan joka asiaan paneutua joetn siksihän meillä on vihreät ja jokunen muukin... ;-)

Käyttäjän HannuRissanen kuva
Hannu Rissanen

Varmuudella tiedämme, että Talvivaarassa on ollut taitamaton johto ja managementti, sillä tiedämme 100 % varmuudella, että Suomessa osataan rakentaa noita altaita. Myös iso joukko kampittajia on ollut pilaamassa Talvivaaran toimintaa. On levitetty suoranaisia valheita yhtiön päästöistä. Äänekoskelle suunnitteilla oleva sellutehdas tulee päästämmän tuplasti juuri samaa ainetta kuin mitä Talvivaara ja silti ei kuulemma ole ympäristölle haittaa.

Talvivaaraan tulee asettaa oikeat osaavat tutkijat, ketkä arvioivat uudelleen prosessin kyvykkyyden. Jos kykyä löytyy kaivostoimintaa pitää jatkaa. Jos ei löydy oikeasti toimivaa prosessia; toiminta pitää ajaa alas maksoi mitä maksoi.

Talvivaaran kannattavuustarkastelu pitää tehdä valtion tasolla useiden kymmenien vuosien tähtäyksellä ja arvioda kokonaisvaikutus talouteen mukaan luetteuna työllisyys verotuottoineen. Jos selkeästi näkyy, että ei kannata ajetaan alas. Jos toiminta näyttää kannattavalta sitä vaan jatketaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Satavarmasti ei voi tietää minkäänlaisesta altaasta, olkoon terästä tai betonia, että se olisi turvallinen vedenjakajan laella. Sensijaan voi olla varma että ohut muovikalvo rakan päälle asetettuna repeää jossain vaiheessa.
Mielestäni viranomaiset, jotka ovat antaneet luvan tällaiseen viritykseen, jossa riskinä on suurimman osan Suomen vesistöjen saastuminen, ovat menetelleet rikollisesti.
Minulle luonto ei ole pelkkä "ympäristö".

Käyttäjän HannuRissanen kuva
Hannu Rissanen

Meillä on osattu rakentaa kaatopaikkojen alustat ja ne toimivat. Jos Talvivaara olisi käyttänyt samaa rakennetta ei vuotoja olisi päässyt syntymään.
Satavarmaa ei ole muu kuin vanhan kuoleminen, mutta silti elämä ja toiminta jatkuu. Satavarmuuden vaatiminen pysäyttää kaiken.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25

Kaatopaikat ei ole tapana rakentaa vaarojen laelle.
Pysähtyisikin edes hetkeksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Melko harvoin olen vihreiden kanssa samaa mieltä, mutta tästä seikasta olen. Kirjoitin samansisältöisen blogin muutama vuosi sitten.

Minulle on jatkoehdotus: talvivaaran alasajon jälkeen teollisuuskenttä sopii mainiosti biosellutehtaan sijoituspaikaksi. Valmiit junaratayhteydet ja kasojen tasoituksen jälkeen riittävästi alaa. Kuopio on aivan liian lähellä Äänekoskea ja kahden biosellutehtaan hankinta-alueet menisivät päällekkäisiksi. Sotkamo lienee parempi vaihtoehto.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eikö biosellutehdas tuota jätävettä melkoiset määrät? Eikö sekin ole riski vedenjakajan laella?

Käyttäjän velipekkamoisalo kuva
Veli-Pekka Moisalo

Valtion rooli on muuttunut entistä dualistisemmaksi. Nykyisen hallituksen perusajatus rakentuu uusliberalistiselle talous- ja yhteiskuntakäsitykselle. Sen mukaan yksilöt ovat mahdollimman pitkälle oman onnensa seppiä. Ne, jotka putoavat kyydistä sairauden, työttömyyden tai vastaavan syyn vuoksi saavat entistä vähemmän yhteiskunnan tukea.

Yritykset, jotka toimivat puhtaasti markkinoiden ehdolla saavat mennä selvitystilaan, jota yhteiskunta pitkittää. Epäonnistuneen ja huonosti hoidetun yritystoiminnan vastuut siirtyvät automaattisesti osittain yhteiskunnan eli veronmaksajien vastuulle. Vantaalainen kansaneläkeläinen maksaa muhkeasta eläkkeeastään Talvivaaran ympäristökustannuksia.

Koko yhtälössä ihmetyttää myös se, että mikä olisi minimivastuu, jolla Talvivaara saadaan kuopattua? Nykyinen hinta 300 miljoonaa euroa on ilmeisesti laskettu viimeisen päälle. Mikä on päätöksentekijöiden vastuu: sekä virkamiesten, ELY, TEM että poliitikkojen?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ihminen on yhteiskunnallinen eläin. Ilman yhteisöä ei olisi yksilöitäkään.
Yhteiskunnan tehtävä on huolehtia kaikista jäsenistään.
Ei valtiolla ole mitään roolia, se on valtaorganisaatio.
Rahan arvo on vain tilapäinen ja sopimuksenvarainen. Puhtaan veden arvo todellinen elämän ehto.

markku palonen

Poliitikot ovat sijoittaneet Talvivaaraan rahojaan , ei kai Paula Lehtovaaraakaan palkittu turhanpäin poliittisella työpailla, kun on sijoittanut 300 000 euroa Talvivaaraan ja sössi paskalain kansan maksettavaksi.
On se ihme kun valtion virkoja jaetaan täysin osaamattomien hallintaan.
Ei suomen kansa saa näin apua toimeen tuloon eikä se suosta nouse.

Käyttäjän MikaNiemi kuva
Mika Niemi

Kannatan kaivoksen alasajamista. Mitä nopeammin sen parempi. En halua että maksamani veroeurot menee tämän kaivoksen loppumattomiin kuluihin. Taas kerran on poliitikot täysin pihalla tilanteesta. Ei auta Sipilä eikä Rehn, kaivos on tuhoon tuomittu.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Epäilenpä vaan, että alasajokuopasta joku ulkolainen tolkun taho hankkii kaivoksen halvalla ja takoo itselleen rahaa samalla kun meillä (jälleen kerran) ihmetellään päätöksentekijöiden typeryyttä. Ruotsillakin on LKAB.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Toimituksen poiminnat