Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

70´s show

Mikä on varmin merkki suomettumisesta? Se, kun jo seitsemänkymmentäluvulla toimineet konkaripoliitikot pillastuvat s-sanan käytöstä. Heidän mielestään mitään suomettumista ei ole koskaan ollutkaan, joten miten sitä voisi olla tälläkään hetkellä, jos heidän politiikassaan ei ole tapahtunut muutosta. Pettämätön logiikka. Nuoremmat poliitikot tyrmistyvät asiasta, koska kritiikki osuu ja uppoaa.

Fennovoiman ydinvoimahanke on loistava esimerkki siitä, että halutaan olla rähmällään Venäjän edessä piittaamatta Suomen kokonaisedusta.

Fennovoiman ydinvoimahanketta kannattaville poliitikoille on aivan sama, mitä Venäjä tekee kansainvälisessä politiikassa ja miten koko muu maailma reagoi Venäjän toimiin.

Fennovoiman ydinvoimahanketta kannattaville poliitikoille on aivan sama, kuinka järjettömästä hankkeesta on kysymys taloudellisesti. Suurin osa yksityisistä rahoittajista on kaikonnut hankkeesta. Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula sanoi tänään Ylen aamu-tv:ssä selvällä suomen kielellä, että Fortum ei olisi lähtenyt mukaan Fennovoiman hankkeeseen ilman laajaa kytkykauppaa.

Päätöksellä tukea Fennovoiman hanketta:

 

  1. Demarit kääntävät selkänsä suomalaiselle työlle

  2. Keskusta pettää lupauksensa biotaloudelle

  3. Perussuomalaiset tanssivat Putinin pillin mukaan

  4. Kokoomus hylkää markkinatalouden

  5. Suomi tekee aikamatkan 70-luvulle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Suomettuminen on kuin natsikortti, joka kiskaistaan aina hihasta kun muut argumentit loppuvat.

Voisiko blogisti kertoa, millä tavoin Suomen energiatarve hoidetaan tulevaisuudessa ilman (uutta) ydinvoimaa? Jospa tällä kertaa jätetään väliin epämääräiset horinat uusiutuvasta energiasta ja biotaloudesta, ja kerrotaan ihan konkreettisesti millä keinoin, ja mihin hintaan energia Suomessa tulevaisuudessa tuotetaan.

Siis keinot, tuotetun energian määrä, ja energian hinta per megawattitunti, kiitos?

Markkinatalouden hylkäämisestä ei varmaan kannata ihan kauheasti louskuttaa, jos oma vaihtoehto perustuu veronmaksajien kustantamiin risupaketteihin ja syöttötariffeihin.

Ai niin, ja olisihan sitä tälle Fennovoima/ Rosatom-ratkaisulle ollut vaihtoehtojakin, mutta kun ensin piti pelata Fortum ja TVO ulos.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tänä kommenttisi kuuluu siihen tyrmistymissarjaan. Kun Aalto sanoo Suomen olevan rähmällään Venäjän edessä, sinä rupeat kärttämään vastauksia jostain ihan muusta. Ei se mitään, suomettuminen oli jo 1970-luvulla hyvin hankala asia hahmottaa monelle suomalaiselle.

Ministeri Vapaavuori kierteli ja kaarteli tätä asiaa eilen töllössä. Se ei kestä päivänvaloa, mutta näillä mennään 1970-luvun sävelmien tahdissa. Vapaavuori vihjasi jopa siihen suuntaan, ettei Putin olisi enää vallassa kymmenen vuoden päästä. Yrittikö tuolla lohduttaa, en tiedä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Aalto kitisee suomettumisesta siksi että Aaltoa pännii ydinvoimalupa. Suomettumiskitinä sattuu vain sopimaan siihen siksi että laitostoimittaja on venäläinen Rosatom. Fortumin ja TVO:n lupien kohdalla piti keksiä jotain muuta kitistävää.

Edit* Lisätäänpähän tähän nyt vielä, että aina kun Aallon haikailemat ropelit seisovat tuulen puutteen takia, energiaa tuotetaan saastuttavalla hiilivoimalla, jonka raaka-aine tuodaan, yllätys yllätys, Venäjältä. Mutta tämä ei sitten olekaan suomettumista tai Venäjän kainaloon asettumista, koska Aallon sateenkaarimaailmassa hyvä tarkoitus riittää.

Matias Härkönen

Tuo Vihreiden malli ei mitenkään ole realistinen. Tuulivoimalla ei suomi pyöri, ei liioin aurinkovoimalla eikä kumpaankaan voi luottaa. Energiatehokkuuden parantaminenkin noissa määrin on aika utopistinen ajatus. Se vaatisi miljardien investoinnit. Lähinnä tulee mieleen paskalaki, joka oli kallis ja turha.

Me tarvitsemme ydinvoimaa kaiken tuon lisäksi. Venäjän tilanteen takia, Vihreät on nyt vastustamassa ydinvoiman "venäläisyyttä". Oikeastihan te vastustatte vain ydinvoimaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, jostain merkillisestä syystä tuossa ei puhuta euroista juuri mitään, lukuunottamatta väitteitä kuten:

"Yksin tuulivoiman lisäämisen arvioidaan vähentävän Suomessa sähkön tukkumarkkinahintaa noin 2–3 €/MWh, kun hinta nyt on noin 38 €/MWh."

Niin että halvaksi tulee, kun maksetaan tuulisähköstä syöttötariffia, joka on yli kaksinkertainen markkinahintaan verrattuna.

Olisikohan se syy euroista vaikenemiseen juuri siinä, että tuo himmeli perustuu lähinnä subventioihin?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Kertoisitko, ketkä pelasivat Fortumin ja TVO:n ulos? En muista kuin ainoastaan Vapaavuoren epämääräisen sepustuksen TVO:n sitoutumattomuudesta tms.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Eikös siellä edellisessä hallituksessa ollut melko sujuvaa yhteistyötä risupaketteja omilleen järjestävien kepuleiden, ja tuulimyllytuliaisia järjestelevien (eräällä tuulivoimatukia vävypojalleen varmistelevalla kepulilla vahvistettuna) viheriäisten välillä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suomi on ollut suomettunut jo 200 vuoden ajan.
!800 luvulla emme olisi saaneet markkaa ei pitää omaa lainsäädäntöä ilman suomettumista.
Nykyinen historian uudelleen arviointi johtuu heikosta itsetunnosta mitä muut ajattelevat.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Energiakeskustelun perimmäisiä kysymyksiä.

Bernhard Shaw istui arvon ladyn vieressä illallisilla ja yllätti tämän kysymällä: "Olisitteko uskoton kanssani miljoonasta punnasta?"
Pienen hämmennyksen jälkeen lady hymyili lupaavasti ja kuiskasi: "Saattaisin olla, saattaisin olla..."

Tovin jälkeen Shaw pamautti: "Olisitteko uskoton kanssani yhdestä punnasta?"
Daami kiivastui: "Minkälaisena naisena Te minua oikein pidätte!?"
Siihen Shaw totesi lakonisesti: "Sen olen jo havainnut - nyt keskustelemme vain hinnasta."

Kyllä tällä joku yhteys on itse blogiin, mutta en selitä enempää. Keskustelkaamme siis hinnasta.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Puhuttaessa hinnoista ja ilmastonmuutoksesta, pitää hahmottaa pari asiaa: Ilmastonmuutoksen aiheuttamat uhat ovat niin hirvittävät, että maailmasta ei löydy niin suuri summia, ettei kannattaisi panostaa ilmastonmuutoksen hillintään. Tällä perusteella investoinnit "oikeisiin" energiantuotantomuotoihin ovat kannattavia, maksoivatpa ne miten paljon hyvänsä. Samalla logiikalla investoiminen ydinvoimaan on vähintään yhtä kannattavaa, mutta ydinvoima ei vaan käy.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämä on niin tätä vihreätä höttöä, kaikissa muissa taas on vika, mutta me pelastetaan maailma. Rasittavaa tekstiä ja tuo vihreiden energiaratkaisu on sellainen, ettei sitä voi kuin ihmetellä, että oikeasti ns. viisaat ihmiset uskovat itse tuollaiseen hölynpölyyn.

Kun niin viisaita olette, tuokaa nyt tähän malli, millä Suomessa, tammikuussa -20 astetta n. kuukauden ajan ajattelitte tuottaa tuon sähkön. Juu ei tuule, eikä paista, ja maaseudulla ilmeisesti pitäisi ruveta sitten remontoimaan tuhansien omakotitalojen lämmitysjärjestelmiä, kukahan nekin remontit maksaa.

No tästähän päästään toiseen hienoon vihreään ajatteluun, muutetaan kaikki kommuuniin lähelle Helsinkiä, silloin ei tarvita omia autoja ja voidaan halia toisemme lämpöiseksi. Näin se maailma pelastuu.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Toukon mielestä nyt siis koko Eurooppa kärsii suomettumisesta kun ostaa Venäjältä kaasua ja muuta energiaa..

Vihreiden ajattelu on kovin suppeata ja tarkoitushakuista, noloa siitä tekee sen läpinäkyvyys.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Madeiran aurinkoisessa lämmössä Camara de Lobos'issa on energiayhtiö, joka tuottaa sähköä öljystä, kaasusta, auringosta, tuulesta ja vedestä.

On syytä muistaa, että siellä tuulee aina, valoa ja aurinkoa on lähes aina, tankkerit tuovat öljyä säännöllisesti ja vesivoimaa virtaa 1800-metrisestä vuoristosta tälle 250 000 ihmisen saarelle, jonka pituus on n. 60 km.

Suomi on hieman eri juttu kokonsa, ilmastonsa, valonsa, tuulensa, vetensä, soidensa jne. puolesta. Nyt vain jalat maahan ja aivot takaisin narikasta.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Tässä on jälkiviisaita pointteja Vihreille suomettumis(kortin) heittelijöille: http://areena.yle.fi/tv/2523618

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Olematta vihreä ja olematta ydinvoiman kategorinen vastustaja mutta ollen energiatekniikan DI ja (nyt myöhäistä) erikseen Fennovoima-hankkeen vastustaja, tässä lukijoille mallia siitä, kuinka olla olematta suomettunut.

http://areena.yle.fi/tv/2160114 (ajankohdasta 33:05 eteenpäin)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ihailen, miten jotkut pystyy hytisemään joka vuosi tammikuussa -20 asteen pakkasissa, vaikka mittari näyttää yleensä tammikuussa nykyään +5... ...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No niin on taas etelän miehen puhetta, meeppä kertoon toi lämpötilaarvios niille ketkä asuu jyvskylän yläpuolella, juu sielläkin asuu ihmisiä

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Ydinvoimalaprojektin aikajänteet ovat aivan eri luokkaa poliittisiin ailahduksiin verrattuna ja Putinkin on jo saanut seuraajansa siinä vaiheessa kun Fennovoiman voimala tulee käyttöön.

Se kyllä pitää paikkanssa että ydinvoiman kannattajien vakiomantra, 'ei tarvitse tukiaisia', on osoittautunut ankaksi.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

70-luku oli hyvää aikaa.Ehkä oltiin hieman varovaisia naapurin suhteen, mutta samalla luotiin terveyskeskukset, peruskoulut, kehitettiin hyvinvointi valtiota ja muutenkin maa vaurastui.

Mutta sitä en ymmärrä, että miten jonkun voimalaitoksen tilaaminen jostain maasta liittyy 1970-luvun suomettumiseen.

Vihreää logiikkaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen Kiiskin kanssa samaa mieltä. 1970-luvun kehityshaluista ja -kykyistä aikaa ei pidä sotkea nykypäivän ydinvoimauskon puolusteluun.

Kiiskin listaan tuon vuosikymmenen hyvistä puolista voisi laskea myös kaikinpuolin tasokkaamman ja monipuolisemman yhteiskunnallisen keskustelun. Silloin keskusteluun mahtuivat aina eduskuntaa myöten niin Georg C. Ehnroothin kaltaiset fascistit kuin Taisto Sinisalon kaltaiset kovat kommunistit. Ei voi kuin haikeudella muistella niitä vapaampia aikoja.

Juhani Penttinen

Keijo Korhosen kommentti vuodelta 1972:

"..Yksi esimerkki tästä on vuoden 1972 tapahtuma, jolloin Korhonen vastasi ulkomaisten toimittajien kysymyksiin Königstedtin kartanossa Seutulassa. Saksalaisen Die Weltin toimittaja kysyi Korhoselta suomettumisesta kriittiseen sävyyn. Korhonen vastasi jokaisen maan valitsevan mielummin suomettumisen (finlandization) kuin saksoittumisen (germanization). Toimittajan kysyessä mitä saksoittuminen tarkoitti, Korhonen vastasi sen tarkoittavan maan miehittämistä ja kahtiajakoa. Tämä oli hiljentänyt toimittajan..."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Keijo_Korhonen

Matti Johansson

Moro vaan kaikille ja hyvää itsenäisyyden jälkilämpöä....Mielestäni Bloggaaja on oikeassa vihertävässä hämärässään ainoastaan yhdessä seikassa,joka kyllä kannattaisi huomioida erittäin tarkasti ja arvioida uudelleen...
Nimittäin siinä,että onko Rosatom se ainoa ja oikea voimalan toimittaja..??? Em.Yhtiöllä on ERITTÄIN HUONO toimitushistoria ja meriitit vähintäänkin kyseenalaiset ja nimenomaan kustannustehokkaana ja luotettavana yhteistyökumppanina....Olkoonkin Veli Putinin lähipiirin komennossa..tai ehkä juuri siksi...

Jos jälleen kerran ko.laitoksen valmistuminen viivästyy aikataulullisesti vuosia, tai muuten puutteellisesti,niin kustannuksiahan ei voida edes kohtuudella arvioida.. SILLOIN ON MYÖS TURHA PUHUA ENERGIAN TARPEESTA JA SAATAVUUDESTA:???? Jäitä hattuun Poijaat..?Meitä kusetetaan taas kerran..

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niimpä eli jos ja jos ja jos ja jos....

Tulevaisudsta en osaa sanoa, mutta hauskaa on se, että jos tätä Ukrainan tilannetta ei olisi päällä, kukaan ei ihmettelisi Rosatomia toimittajana, nyt vaan ihmiset on niiiiin huolissaan ja tuohduksissaan että.

10 vuoden päästä voikin jo olla toinen komento ja tilanne päällä, katotaan vasta sitten näitä ennustuksia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Nimittäin siinä,että onko Rosatom se ainoa ja oikea voimalan toimittaja..???"

Ranskalainen Areva on länsimaisen luotettava.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minä ymmärtäisin vihreiden ydinvoiman vastustuksen jos se perustuisi ympäristö- ja talousarvoihin mutta tämä venäläisten demonisointitarve menee yli ymmärryksen.

Taloudesta, tekniikasta ja ympäristöstä löytyy ihan tarpeeksi riskejä joiden takia ydinvoima on hölmölöisten touhua. Sen sijaan 1970-luvun käyttäminen on jotenkin säälittävää, etenkin sen jälkeen kun vihreät ovat muuten vastoin periaatteitaan olleet hyväksymässä nykyisiä ja uusia ydinmiiluja.

Olen ollut huomaavinani jonkinlaisen uus-hautalalaisen misorussismin levinneen Vihreään liittoon sen everstintytär-siipeä laajemminkin. Onko kyseessä joku taktinen manööveri lähteä kalastelemaan PerSuleiden kanssa samoissa yhteiskunnan syvimmissä ja pimeimmissä pohjamujuissa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei Hautala venäläisiä vihaa. Juuri kaveerasi jossain kuvassa Mihail Hodorkovskin kanssa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, onhan Hautalalla Hodorkovskin kanssa syötyjä lounaitakin läheisempiä kontakteja venäläisiin. Hänen vihansa näyttäisikin kohdistuvan enemmän Venäjään kuin kaveripiiriinsä kuuluviin yksittäisiin venäläisiin. Heitäkin kun löytynee yksilöinä moneen junaan, siis myös Hautalan tarkoitusperiin kelpaavia.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

Ainoa lohtu tilanteessa on, että kuten ei suomalaisten 1970-luvun suomettuminen ja rakkaus Neuvostoliittoa kohtaan riittänyt pelastamaan savijalkaista jättiläistä, ei myöskään nykysuomalaisten harjoittama myötäjuoksu tule pelastamaan Venäjää seurauksilta, johon sen nykypolitiikka on sitä ajamassa. Siihen olemme, Luojan kiitos, aivan liian pieni maa.

Juhani Kahela

60-luvulla koulupoikina luettiin Kansan Uutisia parhaimpana pilalehtenä. Kun Kansan Uutisia ei enää ole, niin vihreät blogistit täyttävät suvereenisti sen huumoritarjonnan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kahelan toiveet eivät ole ihan vielä toteutuneet. Kansan Uutiset on vielä elossa: http://www.kansanuutiset.fi/

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Jos Fennovoiman ja Rosatomin suhde olisi "suomettunut", niin sehän tarkoittaisi sitä, että kun tulevien vaalien jälkeen hallitusta muodostettaisiin, niin hallituksen muodostajan pitäisi hyväksyttää hallituskokoonpano Rosatomin pääkonttorissa. Tuskin tilanne on nyt kuitenkaan sellainen, jota alla olen lyhyesti kuvannut.

Näinhän me jouduimme elämään YYA -aikakaudella, tosin silloin hallituskokoonpanoista ja sopivista ministerestä neuvoteltiin Tehtaankadun lähteystön ja Kremlin kanssa. Sellaista oli suomalainen itsenäisyys pakon sanelemana silloin.

Mielenkiinoista muuten on, että keskustapuolueessa edelleenkin tunnutaan haikailtavatn tuohon "tuttuun ja turvalliseen" YYA -aikakauteen. Ne, jotka asiaa eivät muista tai halua muistaa, niin kehoittaisin lukemaan presidenttien Paasikiven ja Kekkosen päiväkirjat. Näissä selviää se raadollinen Suomen asema sodan hävinneenä valtiona yksin voittajavaltio Neuvostoliiton naapurissa. Lännestä ei Suomelle ollut saatavissa muuta kuin sympatiaa. Hyvä sekin, sillä länsi ei halunnut kuitenkaan provosoimalla niihin aikoihin vaikeuttaa enempää Suomen asemaa.

Osmo Kammonen

Loistava tulos,,, Nyt vaan räjäyttelemään voimalaitokset Kemijoesta niin Lohi pääsee nousemaan vanhoille kutupaikoille, jos sähkö ei riitä niin tehhään toinen mylly vaikkapa Kemijärvelle, niitten tuulihäkkyröitten tilalle joita on suunnuitteilla,,na eihän net kumminkhan pakkasilla pyöri..

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

Aikamoista irrottelua. Mutta mitä s-kirjaimen käyttöön tulee, niin kyllä se nykyään enemmän Saksaan viittaa. On vahvoja perusteita puhua jopa SS:stä, Saksan sätkynukesta. Enkä näin sanoessani viittaa Saksan energiapolitiikkaan, vaan totaaliseen, omien intressiemme vastaiseen talutukseen talouspolitiikassa.

Antero Moilanen

Sähkön futuurikaupaupasta, kymmenien vuosien päähän ulottuvien energia-alan päätösten kannattavuudesta ja voimalaitosten ajojärjestyksestä voi varmasti väitellä loputtomiin. Ja saada palkakseen tästä vain helvetinmoisen päänsäryn. Mutta Suomi ei näytä ainoalta "suomettuneelta" maalta Euroopassa, kun kyseessä on energia-asiat...

Vähän eri jutut kyseessä, kuin se että pääseekö venäläiset liikemiehet yksityisjeteillään liikelentoterminaalista eestaas ryssiin, sanoisin.

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula

ja 6. Vihreät vastustavat turvatakuiden hankkimista!
No se ei ehkä ole suomettumista vaan typeryyttä? Miten sen nyt tulkitsee.

Muuten olen kirjoituksen kanssa aivan samoilla linjoilla. Suomi jäi pois Lännen junasta Halosen ja Ahtisaaren presidenttikausina. Halonen varsinkin vastusti Natoa henkeen ja vereen. Nyt Suomi on Georgian, Ukrainan, Valko-Venäjän ja Moldovan kanssa yhdessä ilman turvatakuita. Lukekaa kirjailija Arno Kotron postaus. Loistava!

http://arnokotro.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181775-v...

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula

ja 6. Vihreät vastustavat turvatakuiden hankkimista!
No se ei ehkä ole suomettumista vaan typeryyttä? Miten sen nyt tulkitsee.

Muuten olen kirjoituksen kanssa aivan samoilla linjoilla. Suomi jäi pois Lännen junasta Halosen ja Ahtisaaren presidenttikausina. Halonen varsinkin vastusti Natoa henkeen ja vereen. Nyt Suomi on Georgian, Ukrainan, Valko-Venäjän ja Moldovan kanssa yhdessä ilman turvatakuita. Lukekaa kirjailija Arno Kotron postaus. Loistava!

http://arnokotro.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181775-v...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Hei Touko,

Hieno kirjoitus! En tunne sinua vielä henkilökohtaisesti, mutta eiköhän me pian nähdä. Minulla on vihreä sydän monessa mielessä. Olen jyväskyläläinen. Näyttää siltä että eduskuntavaalit odottaa sitoutumattomana. "Yhden miehen vallankumous" alkuun, johon haluan vihreät mukaan ensitilassa. E-liike ei ole keneltäkään pois. Hirvittävässä paineessa voi joskus syntyä jopa jotain yhteiskunnallisesti merkittävää..?

http://www.ambrosia.fi/images/eliikeagenda2015.pdf

Minuun saa olla jokainen yhteydessä joka haluaa rakentaa Suomesta onnellista isänmaata. Touko - soittele 0400 933284 tai laita postia Petri.Hirvimaki@gmail.com olisi hieno nähdä ja jutella asioista.Vaikka jo ensi viikolla.

t. Petri

Toimituksen poiminnat