Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Verokeinottelu kuriin yhteistyöllä

Suomesta karkaa veronmaksajien euroja pelkästään samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden välisissä liiketoimissa 320 miljoonan euron arvosta vuosittain. Verokeinottelun hintalappu koko euroalueelta on 1000 miljardia euroa. Tämä on enemmän kuin kaikkien EU-jäsenmaiden terveysmenot yhteensä. Yhdelläkään jäsenmaalla ei ole varaa menettää satoja miljoonia euroja verovuotona pois hyvinvointipalveluista ja työllisyyden tukemisesta.

Suomi ei pysty yksin estämään kansainvälistä verokeinottelua, mutta verovuoto vaikuttaa voimakkaasti Suomen veropohjaan. Tarvitsemme siis yhteistyötä muiden EU-jäsenmaiden kanssa.

Ensinnäkin EU:n on suljettava sen sisäiset veroparatiisit ja toimittava määrätietoisesti veroparatiisien sulkemiseksi maailmanlaajuisesti. Tehokas keino puuttua verokeinotteluun on asettaa EU-alueelle toimiville yrityksille maakohtainen raportointivelvollisuus maksetuista veroista sekä tilinpäätöstiedoista. EU:n tulisi ottaa käyttöön myös oma musta lista veroparatiisimaista, johon tulisi lisätä nykyistä laajemmin matalan verotuksen ja korkean salaisuusasteen maat ja alueet, jotka mahdollistavat laillisen verokeinottelun ja aggressiivisen verosuunnittelun.

Jotta voimme puuttua EU- ja euromaiden keskinäiseen verokilpailuun, yritysveroille on säädettävä vähimmäistaso EU-alueella ja verolainsäädännön yhtenäistämisen kautta tulee estää tytäryhtiöiden kautta tapahtuva verokeinottelu. Tämä edellyttää sitä, että EU:n päätöksenteossa siirrytään veropolitiikassa yksimielisyysperiaatteesta määräenemmistöpäätöksiin. Näin yksi Luxemburg ei pysty estämään muiden jäsenmaiden ajamaa sopua.

 

Touko Aalto

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu

Vihreiden varapuheenjohtaja

Eurovaaliehdokas

 

Teksti on julkaistu Keskisuomalaisessa 24.5.2014

Löydät Kohtuuden Eurooppa -vaaliohjelmani kotisivuiltani www.toukoaalto.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Matti Pulli

Mitä jos säätäisitte vain yksinkertaisesti kaikille yksilöille ja yrityksille sen 100% veron, niin verokeinotteluun liittyvät ongelmat olisi täydellisesti ratkaistu? Valtio keräisi kaikki rahat, ja jakaisi ne sitten oikeudenmukaisesti ihmisille, järjestöille ja valtion laadukkaille organisaatioille. Miksi ei? Kyllähän siinä tuottavuus tietysti saattaisi hiukan kärsiä, mutta nyt kun Vihreät ovat ajamassa suomalaista teollisuutta muutenkin alas, niin mitä väliä? Jokaiselle yritykselle pallo jalkaan, niin pidetään yhdessä huolta siitä, että Valtio ainakin saa omansa.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Raha liikkuu vapaasti sinne, missä se parhaan tuoton. Siksi tarvitaan kaikkia sitovia yhteisiä pelisääntöjä. Vihreät haluavat tukea suomalaista työtä ja teollisuutta.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Voitaisiinko nämä ympäristönsuojeluun liittyvät säädännökset saada samanlaisen kohtelun alaisiksi?

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

"Vihreät haluavat tukea suomalaista työtä ja teollisuutta."

Vapauden rajoittaminen ei pitkällä aikavälillä hyödytä muita kuin poliittista eliittiä, joten ei kiitos.

Pekka Iiskonmaki

Nyt verot ovat Suomessa 63%/BKT. Niiden tulisi olla 40%/BKT. Silloin verokeinottelu loppuisi.

Touko Aalto ei näe syitä, vaan seuraukset.

Käyttäjän rvuolle kuva
R. Paul Vuolle

Se juuri näin. Esim. Sveitsissä missä verotus (yritys, lahja, perintö, henkilö, jne) voi vaihdella Kantonista toiseen huomattavastikin on aiheuttanut sen, että kaikki Kantonit kilpailevat terveesti keskenään yrityksistä, henkilöistä. Koska kuitenkin kaikkialla Sveitsissä verot ovat kohtuullisella tasolla, niin ihmiset ottavat myös muitakin asioita huomioon asuin paikkansa suhteen.
Kyllä vero kilpailua pitää olla, myös valtioiden välillä. Ei veroparatiisit aiheuta vääristymistä, vaan valtiot jotka verottavat liikaa ja poliitikot jotka ovat kyvyttömiä kontrolloimaan kustannuksia.
Se että kansalaiset ovat epäsuorasti (koska äänestävät kyvyttömiä poliittikkoja) aiheuttavat sen että valtio ei säästä ja kunnolla!
Jokainen julkishallinnon työpaikka pitää laittaa "stressitestiin" ja kysyttävä mitä se tuo yksityisille sektoreille? Jos ei mitään suoraan lisäarvoa niin, saa mennä etsimään työpaikkaa yksityiseltä sektorilta. Varmasti aluksi vaikeaa mutta tämän rakenneuudistuksen kautta keskipitkällä aikavälillä tulee Suomeen varoja ulkomailta, sekä yritykset kukoistavat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei Ruotsi tarvitse EU:ta verokeinottelun estämieen, miksi näin ei tehdä Suomessa?

"Fortumin epäillään kiertäneen veroja konsernin sisäisten rahalainojen avulla. Ruotsin verottaja epäilee Fortumin kierrättäneen lainoja tytäryhtiöidensä välillä ja vähentäneensä lainakorkojen verot laittomasti Ruotsissa.
Ruotsin verottaja vaatii energiayhtiö Fortumille 415 miljoonan kruunun eli noin 47 miljoonan euron jälkiveroja. Suurin osa mätkyistä tulisi Fortumin ruotsalaisen tytäryhtiön Fortum Swedenin maksettavaksi. Asiasta kertoi ruotsalaislehti Svenska Dagbladet.

Mätkyt johtuvat Fortumin harjoittamasta verosuunnittelusta"

Käyttäjän sirpakauppinen kuva
Sirpa Kauppinen

Iso osa suomalaismepeistä on sentään taistellut veroparatiiseja vastaan parlamentin äänestyksissä. Perussuomalaiset ovat ainoa puolue joka on kategorisesti vastustanut aina veroparatiisien suitsimista.

Veronkiertoa ja veroparatiiseja koskevasta Kekuksen mietinnöstä äänestettiin 21.5.2013.

Kohta 24:

”kehottaa komissiota toteuttamaan välittömästi yritysten veronmaksun avoimuutta koskevia toimia velvoittamalla kaikki monikansalliset yhtiöt julkaisemaan yksinkertaiset ja selkeät luvut kussakin toimintavaltiossa maksetuista veroista”

Puolesta: Jäätteenmäki, Takkula, Torvalds, Essayah, Korhola, Pietikäinen, Jaakonsaari, Repo, Cronberg, Hassi

Vastaan: Terho

Poissa: Sarvamaa, Pakarinen

Kohta hyväksyttiin äänin 617-31

Käyttäjän sirpakauppinen kuva
Sirpa Kauppinen

Finnwatchin tutkimus toi esiin puolueiden kannoissa isot erot.

Mikäli veroparatiisit halutaan suitsia, tulee tehdä toimenpiteitä, joilla on vaikutusta. Esimerkiksi Kokoomus haluaa pitää salaisina yritysten maakohtaiset verotiedot, ja sosiaallidemokraatitkin haluavat edistää avoimuutta vain vapaaehtoisesti. Kuitenkaan vapaaehtoisesti veroparatiiseja ei olla saatu kuriin, vaan ongelma on vain paisunut.

Perussuomalaiset ja Kokoomus haluavat että vain yksityishenkilöiden verotiedot kulkevat maasta toiseen. Kenen etu on että veroparatiisit kukoistavat?

Osa puoleista ajaa siis lainsäädännöllisiä toimia vastuullisen veronmaksun toteuttamiseksi, kun taas toiset katsovat, ettei lakeja tarvita.

Eurovaaliehdokkaista verosääntelyyn valmiimpia olivat Vihreiden, Vasemmistoliiton ja SDP:n eurovaaliehdokkaat.

Myös RKP:n ja Kristillisdemokraattien vastanneet euroehdokkaat pitävät aggressiivista verosuunnittelua hillitseviä toimenpiteitä tärkeinä, mutta jostain syystä tyytyvät usein vapaaehtoiseen sääntelyyn tai asteittaisiin lainsäädännön tiukennuksiin sen sijaan, että porsaanreikiin puuttuttaisiin heti.

Kokoomuksen kannat ovat sanahelinätasolla sääntelyä puoltavia, mutta puolue kuitenkin vastusti tällä hetkellä keskustelussa olevia sääntelyuudistuksia ja niiden sitovuutta. Perussuomalaiset puolestaan vastustavat kategorisesti lähes kaikkia keskeisiä lainsäädäntöhankkeita veroparatiisien suitsimiseksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kuten esitin Suomi voisi verottaa näitä verosuunnittelijoita jo nyt mutta hallitus jossa on Kokoomus ja SDP estävät tämän verotuksen, siis suosivat verokeinottelua. Turhaa saivartelua ja asian kiertelyä vedota meppeihin kun verotus on kansallisen lainsäädännön alainen. SDP hyväksyi jo hallitusneuvotteluissa ettei harmaaseen talouteen puututa eli se hyväksytään veronkierron ohella.

Toimituksen poiminnat