Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Syysvaalit

Demareiden puoluekokous antoi istuvalle puheenjohtajalle sekä valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle lähtöpassit. Uusi puheenjohtaja Antti Rinne voitti puheenjohtajaäänestyksen äänin 257-243.

Demareiden puoluekokous äänesti samalla koko demareiden eduskuntaryhmää vastaan, jonka kansa on valinnut. Demareiden eduskuntaryhmä on seissyt Urpilaisen takana ja ottanut Rinteen iskut väärästä politiikasta vastaan.

Äänestystulos osoittaa hyvin, että demarit ovat jakautuneet kahteen eripuraiseen leiriin.

Urpilaisen leiri oli lähdössä pääministerin vaihdoksen jälkeisiin minihallitusneuvotteluihin vanhojen askelmerkkien pohjalta. Puoluekokouksen kääntäessä selkänsä demareiden eduskuntaryhmän ja Urpilaisen leirille, edessä on Rinteen tulikoe.

Jos Rinteen puheilla on katetta, demareiden linja muuttuu. Yksi puolue ei voi muuttaa koko hallituksen linjaa ja kokoomus tuskin haluaa muuttaa hallitusohjelmaa Rinteen mielen mukaisesti.

Tulevalla pääministerillä, kokoomuksen Jan Vapaavuorella, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin viheltää peli poikki. Keskusta tuskin tahtoo lähteä kokoomuksen kelkkaan demareiden tilalle, joten Rinteen linja tarkoittanee syysvaaleja.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Voi olla, että Touko on pohdinnoissaan pitkälti oikeassa. Aika näyttää.

Käyttäjän JaakkoSalomaa kuva
Jaakko Salomaa

Enää ei voi olla, koska perussuomalainen on sanonut että voi olla. En tiedä oletko huomannut, mutta _kaikki_ mitä perussuomalaiset sanovat on väärin.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Voihan käydä niinkin, että eduskuntavaalit ovat normaaliin aikaan ensi vuonna. Rinteen puheet oli mahdollisesti tarkoitettu lähinnä puoluekokousväelle, varsinainen linjan muutos tulee vasta ensi vuoden vaaleissa, kun puolueen eduskuntaryhmä on vakuuttanut Rinteen siitä, että ennenaikaiset vaalit olisivat huono ajatus. Uusi puheenjohtaja saa muutaman kuukauden rauhassa harjoitella puheenjohtamista ja ministerinä olemista ja kerätä kierroksia koneeseen. Eli Rinteen uusi linja tulee, mutta ei ihan vielä.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Olisi omituista, että Urpilaisen linja jatkuisi, kun se on äänestetty kumoon. Jos näin olisi haluttu, Urpilainen olisi yhtä hyvin jatkaa

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Rinteen valinta voi olla sekä sdp:lle että kokoomukselle oiva reitti katkaista kansalaisten silmissä monin tavoin epäonnistunut hallituskausi. Molemmat pääsevät vaaleiihn hyökkäysasetelmista, eivätkä niinkään puolustajina. Pitääpä blogata tästä.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Rinne ei saa mitään näyttävää aikaan loppukauden aikana ilman eduskuntaryhmän tukea. Kokonaan toinen asia on jos muut haluavat käyttää Rinteen valintaa tekosyynä ennenaikaisiin vaaleihin. Epäilen, että vaalit pidetään normaalissa aikataulussa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

15,5:llä ei uusia vaaleja demaritkaan halua. Sitten voi olla toinen asia, jos puheenjohtajavaihdos tuo kannatukseen piikkiä.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Demareille on myös sietämätöntä jäädä kokoomuksen jyrän alle vain sen vuoksi, että matala kannatus estää uusiin vaaleihin menemisen.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Täysin totta. Puoluekokous äänesti ek-ryhmää vastaan. Saatamme nähdä tilanteen, jossa demareiden puoluekokouksen linja ajaututuu ristiriitaan kansan valitsemien edustajien kanssa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Olen jo aiemmin ennakoinut tällaista tapahtuvaksi, vain tekosyy on ollut toistaiseksi hämärän peitossa. Riippuu Rinteen linjauksista tuleeko tästä sellainen.

Koko poliittinen kelkka nimittäin on ollut jo pidempään asia-argumenttien pohjalta tekemässä käännöstä pihalle ainakin eurosta, mahdollisesti myös EUsta. Siihen myllyyn saatiin kevättulva Liberan paneelista, jossa jo hyvin nimekästä kaartia ilmaisi euron olevan käytännössä saattohoidossa.

Kokoomuksella ei ole näissä oloissa muuta mahdollisuutta kuin saada helkkarin kiireellä EK-vaalit, jotta heidän myllynsä ei huuhtoudu kokonaan tulvaveden mukana.

Vuoden päästä Kokoomuksen kannatusluvut saattavat olla jopa SDPn alapuolella, kunhan todellisuus alkaa valjeta.

Nyt ainoa kysymysmerkki noudatetun politiikan jatkoajalle on se, mitä Draghin vetämä EKP tekee kesäkuussa. Suomi jatkaa joka tapauksessa jyrkkenevään alamäkeen, jos julkisen sektorin suunnitellut leikkaukset pannaan toimeen. Siinä taas ampuu omaan nilkkaan rahoitusasemamme väärentäminen vippaskonstein, joten "menestyvälle" Suomelle ei tukea heru.

Toinen valtapuolueiden pelastava tekijä ovat suomalaiset äänestäjät, joiden kiinnostus ja pokka tuskin riittävät täyskäännöksen vaatimiseen.

Jonne Sirén

Urpilainen jättäytyy rivikansanedustajaksi, Katainen läykkäisee Eurooppaan.

On se nyt yksi XXsarvipääXX jos tässä ei ole tarpeeksi aihetta syysvaaleihin, jos kahden päähallituspuolueen nokkahenkilöt vaihtuvat kesken hallituskauden. Muutenkin hallitus ei ole kovin paljoa loistanut toimintakyvyllään viimeisen puolen vuoden aikana.

Kuinka lammasmaisia suomalaiset äänestäjät lopulta ovatkin, jos ei tästä nouse vaateita uusille vaaleille?

(Saataisiinko tästä edes perustuslakiin muutos jolla estetään tällainen pattitilanne? Pressalle valta hajoittaa eduskunta, jos hallitus osoittautuu toimintakyvyttömäksi merkittävien henkilöstövaihdosten jälkeen?)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Arvostuksesta kertoo karusti kuntapäättäjien Hesarin kyselyssä Sote-uudistuksesta antama keskimääräinen arvosana 5+.

Kammottavaa sinänsä, että tällainen hallitus voi pysyä toimintakykyisenä ja jatkaa tuhon täydentämistä. Henkilövaihdoksilla ei linjaan ole luvassa mitään muutoksia.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Tämä ja hallituksen linjan tuleva ilmiriita ovat syy uusiin vaaleihin

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Veikkaan, että hallitusta johtaa Risikko ja Rinne. Ihme on, että hallitus on kasassa vielä joulukuussa.

Toimituksen poiminnat