Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Puheenjohtajapeli

Kokoomuksen puheenjohtajapeli näyttää ulospäin pirteältä ja energiseltä. Demareiden meno puolestaan vaikuttaa erittäin tuskaiselta ja haastavalta.

Jos Antti Rinteen puheilla on katetta, istuvan puheenjohtajan ja valtiovarainministerin vaihtaminen vaikuttaa väistämättä myös hallituksen toimintaan. Kyse ei ole pelkästä henkilövaihdoksesta, kuten kokoomuksen tapauksessa. Puhuessaan yhdellä suulla Kataisen työn jatkamisesta kokoomuksen puheenjohtajuudesta kisaavat Jan Vapaavuori ja Alexander Stubb ovat varmasti halunneet myös viitata demareiden sisäiseen myllerrykseen.

Ja demareiden pakka on totta tosiaan sekaisin.

Puoluekokouksella ei ole puheenjohtajavalinnassa kuin huonoja vaihtoehtoja. Jos Jutta Urpilainen valitaan jatkoon, puolueen jakolinjat ovat ja pysyvät ja Urpilaisen on erittäin vaikeaa saada himmentynyttä tähteään enää nousuun. Urpilaisen valinta jatkokaudelle tarkoittaa demareille historiallisen huonoa eduskuntavaalitulosta ja äänien virtaamista entistä enemmän perussuomalaisiin.

Jos Antti Rinne valitaan, puolueen jakolinjat ovat ja pysyvät ja demareiden on haastavaa saada uskottavuutta muiden puolueiden silmissä. Näin siksi, että Urpilaisen linja sekä toimintatavat tiedetään, mutta Rinteen kohdalla on vain iso liuta kysymysmerkkejä.

Rinteen ajaman muutoksen tiellä on kaksi seikkaa. Ensinnäkin puolueen linjan muuttuminen alleviivaa sitä, että Urpilaisen johdolla on tehty väärää politiikkaa. Toiseksi puolueen linjan muuttuminen tarkoittaa viiden hallituspuolueen kanssa uutta hallitusohjelmaa. Kokoomus tuskin katsoo hyvällä, jos demarit haluavat neuvotella keskeiset aikaisemmin sovitut linjat uusiksi. Pääministerin ja hallituksen kokoonpanon vaihtuminen tarkoittaa toki joka tapauksessa tiedonantoa eduskunnalle ja jonkinasteisia neuvotteluita hallituksen lopputaipaleesta, mutta vanhojen askelmerkkien pohjalta.  Isot ristiriidat aikaisemman linjan muuttamisesta johtavat lähinnä aikaistettuihin vaaleihin.

Ja sehän sopii puolestaan kokoomukselle. Puolue paistattelee mediassa useiden kärkinimien kautta päivittäin, luvassa on eurovaalivoitto ja Kataisen nimitys EU-huippuvirkaan. Rahaakaan ei pala kohtuuttomasti eurovaaleihin, kun koko ykkösnyrkki saa mediatilaa niin paljon kuin ikinä jaksaa ottaa vastaan, ihan ilmaiseksi. Kun isoja asioita ei ole enää päätettävänä hallituksen loppukautena, Katainen on saatettu Brysselin koneeseen, olisi sopiva aika viheltää peli poikki ja järjestää aikaistetut vaalit kun kokoomuksen hype on korkeimmillaan.

Rinteen valitseminen demareiden puheenjohtajaksi helpottaa vain kokoomusta tässä suunnitelmassa. Lihava riitä hallituksen linjasta on hyvä syy todeta, että hallitus ei pysty jatkamaan. Jos Urpilainen valitaan jatkokaudelle, kokoomus ei välttämättä löydä riittävän isoa ristiriitaa hallituksen hajottamiseksi, mutta vastineeksi se kiristää otettaan demareista. Tämä on mahdollista, koska demarit eivät missään nimessä tahdo uusia vaaleja nyt, kun gallup-kannatus on surkeaa ja puolue on kovissa sisäisissä ristiriidoissa. Demarit joutuvat maksamaan poliittisesti kalliin hinnan omasta sekavasta tilastaan.

Mitä tulee kokoomuksen puheenjohtajavalintaan, homma on täysin selvä. Jos henkilö on halunnut viimeisen vuoden aikana soittaa kokoomuksen puheenjohtajalle, puhelu yhdistyy Jan Vapaavuorelle. Hän on ollut kokoomuksen todellinen johtaja jo pitkään.  Siinä missä Stubb vasta omien sanojensa mukaan harjoittelee sote-kieltä, Vapaavuori on jo jyrännyt Petteri Orpon sote-ryhmän tekeleet ja vienyt viiden miljoonapiirin mallia eteenpäin. Stubb on fantsu-tyyppi, joka puhuu viittä eri kieltä, kuntoilee ja esiintyy Putouksessa. Vapaavuori on kokoomuslammen ainoa hauki, häntä pelätään ja kunnioitetaan, muut ehdokkaat ovat pelkkiä ahvenia.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Keskusta on gallupeissa sitkeästi suurin puolue. Kokoonuksen hype ei siis ole korkeimmillaan. Suurimman puolueen aseman menettäminen olisi yksiselitteisesti tappio ja todennäköisesti ovi oppositioon. Kokoomus ei hae uusia vaaleja nyt.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Kirjoitinkin tuossa tekstissä, että eurovaalien jälkeen, kun Katainen on saatettu Brysselin koneeseen.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Jos yrittää tehdä politiikkaa gallup-suosiota silmällä pitäen, hallitus on väärä paikka. Jos tahtoo saada jotain aikaan, hallitus on oikea paikka.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Hallitusohjelma on hyvin selkeä tässä asiassa. Ei uusia ydinvoimalalupia.

Juhani Kahela

Uusi ja uusiminen ovat kaksi eri asiaa. Uusimisesta ei käsittäkseni puhuta mitään.

Kun oman puolueen asiat ovat hunnungolla, niin lähdetään pesemään naapurin pyykkiä.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Kun laitostyyppi ja laitoksen toimittaja muuttuvat, kyse on uudesta luvasta. Kokoomuksen ja demareiden puheenjohtajavaihdokset vaikuttavat kaikkien puolueiden tilanteeseen, joten olisi omituista, jos ei asiaa seuraisi ja sitä ääneen pohtisi.

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #19

Tällä logiikalla minun tulisi hakea uutta ajolupaa, kun vaihdan 4-veto Poschen Ladaan.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #20

Mikäli tuo muutos on vapaaehtoinen niin ehkä ajoluvan uusiminen voisi olla paikallaan. Psykiatrisen osaston kautta :)

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #34

Hyvin oivallettu. Tuo muutoshan tapahtuu, kun patamusta porvari muuttuu punavihreäksi viherstalinistiksi,

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto Vastaus kommenttiin #20

Jos pitää uuden auton hankintaa samanvertaisena asiana kuin uuden ydinvoimalan rakentamista, sitten näin. Onnea tälle logiikalle.

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #38

Vihreillä logiikka vaihtelee asian koon mukaan. Virheillä lienee matikkakin on erilaista pienille ja suurille luvuille.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Touko, saisinko myös arviosi siitä, mitä tapahtuu, jos KD:n Päivi Räsänen päätyy europarlamenttiin?

Olen kanssasi samoilla linjoilla. Kuitenkin huomioisin sen, että Rinteen voittaessa SDP saattaa saada kannattajia niin perussuomalaisilta kuin vasemmistoliittolaisiltakin.

Hiukan samankaltaisia tunnelmia henkii myös Vapaavuoren valinta. Sen sijaan on ainakin kaksi korttia kääntämättä. Oma suosikkini on Paula Risikko, joka toisi mielestäni hiukan uudenlaista sote-henkistä kokoomuslaisuutta puolueensa johtoon. Mikäli Risikko ei kisaan lähde, on Pia Kauma luultavasti ehdolla. Hän tosin on aika suuri tuntemattomuus.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Pienpuolueen puheenjohtajan ja sisäministerin vaihdos ei tässä rytäkässä paljoa paina. Olet aivan oikeassa siitä, että demarit voisivat saada Rinteen kautta uuden linjan ja uutta kannatusta.

Risikko lähtenee ehdolle. Siitä tuleekin mielenkiintoista. Risikko ja Vapaavuori ovat olleet sukset ristissä etenkin sen jälkeen, kun Vapaavuori oli valmistelemassa kokoomuksen sote-mallia ohi sosiaali- ja terveysministerin.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Ja Risikkohan lähtee. Nyt tulee mielenkiintoinen kisa.

Michael Perukangas

Jos Urpilaisen aikana demareiden kannatus onkin liuennut, niin pitkällä tähtäimellä Rinteen edustama maailma tulee katoamaan. En halua demareiden katoavan, vaikka heillä onkin omat kuolleet kulmansa, joille he ovat sokeita, sillä nykyisistä suurista puolueista lasken heihin viimeisen toivoni. Elleivät he sitten ehdi laskemaan sitä ennen hautakiveään ja kutistumaan vihreitäkin pienemmäksi, kuten riippumaton vasemmistokriitikko Tommi Uschanov veikkaa.

Demarit ovat ehkä sopimuksellisuuteen perustuvan hyvinvointiyhteiskuntamme kätilöitä, mutta - koska kyse on sopimusyhteiskunnasta - tähän saavutukseen on tarvittu myös ammattiliitot, mukaanlukien paha, paha elinkeinoelämä, eläkevakuutusfirmat, Kokoomus ja Kepu. Ei siis ole ihan oikein, että he ottavat kunnian itselleen hyvinvointivaltiosta, mutta kukas se kissan häntää.

Demarit ovat teolliselle yhteiskunnalle sama kuin Vihreät jälkiteolliselle yhteiskunnalle: heistä on tullut tarpeettomia, kun heidän epookkiansa luonnehtinut nimikkoprojekti on tullut valmiiksi, kun heidän patenttinsa on omaksuttu mainstreamiksi: Demareiden patentti oli sopimuksellinen hyvinvointivaltio, kun se taas Vihreillä oli kestävä kehitys. Nyt vaan Vihreiden pitäisi keksiä itsensä uudestaan. Demareilla se keksintäprojekti ei voi onnistua, jos sitä johtaa mies, jonka mielestä tuleva kasvu edelleenkin pitää rakentaa vientiteollisuuden varaan, kun pikemminkin Suomen erityisyys on sen sosiaalisissa innovaatioissa: kirjastolaitoksessa, äitiyspakkauksessa, kuivauskaapissa ja neuvolalaitoksessa. Kysykää vaikka Ilkka Taipaleelta, jos ette minua uskoa.

Poliitikot eivät ole kansansa edustajia, vaan näiden johdattelijoita. Siksi onkin tärkeää, että kansalla on itseään fiksummat johtajat. Tai siis olisi, mutta kun ihan kaikkein terävimmät kynät eivät hakeudu politiikkaan. Jos näin olisi, silloin meitä johtaisivat esimerkiksi Tommi Uschanovin ja Juha Siltalan kaltaiset historiallisia ja erikoisalat ylittäviä laajoja yhteyksiä havaitsevat näkijät. No joo, onhan meillä Soininvaara ja Relander, molemmat vihreitä keski-ikäisiä miehiä muuten.

Hyvisten kanssa on helpompi tehdä yhteistyötä ja saada ujutettua omia tavoitteita toisten ohjelmiin. Maailma ei mene niin, että kun kaikkia toisia puolueita johtavat sellaiset henkilöt, jotka on helppo osoittaa pahiksiksi, niin kaikki maailman hyvikset yhtyisivät ja kokoontumisvapauden nimissä kerääntyisivät samaan puolueeseen. Maailma on kokonaisuutena parempi paikka, jos vastapuolueet muuttuvat vain toisiksi puolueiksi, ja niitä johtavat hyvikset linjaavat niiden linjaa hyvään suuntaan, aivan samoin kuin toiset kansatkaan eivät ole vihollisia vaan ainoastaan toisia kansoja.

Jos ei vielä ole tullut selväksi, niin kannatan Jutta Urpilaisen jatkokautta SDP:n puheenjohtajana.

http://furttis.blogspot.fi/2014/05/urpilainen-vai-...

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Michael, olipa kerrassaan hyvä ja punnittu puheenvuoro. Kiitoksia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hyvältä tuntuu, että yli puoluerajojen Kokoomuksen odotetaan nousevan suurimmaksi puolueeksi myös eduskuntavaalien kannatusmittauksissa . Europarlamenttivaalien kannatusmittauksissa kokoomus on sitä ollutkin.

Minulle tuossa on kuitenkin yksi kohta, jossa blogistin vauhti on ollut
välillä liian vauhdikas:

"Jos henkilö on halunnut viimeisen vuoden aikana soittaa kokoomuksen puheenjohtajalle, puhelu yhdistyy Jan Vapaavuorelle. "

Ainakaan sähköposteissa ei postini ole mennyt Vapaavuorelle tai avustajalle ja vastaus on tullut itseltään Kataiselta

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Seppo-Juha: Kyllä se virallisesti näin on ollutkin, mutta valta on siirtynyt tosiasiassa jo pidemmän aikaan Vapaavuorelle, joka vetää taustalla naruista samalla kun Katainen yrittää tasapainotella hallituksen sisällä.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Molempien sinipunapuolueiden puheenjohtajapeliä voi seurata kilpailijan asemassa rauhallisin mielin.

Kokoomuksen puolella ainoa vähän huolestuttava vaihtoehto pelasi itsensä ulos kisasta ja jälkellä on vain voimakkaita antipatioita herättäviä sekä puolueen suosiota laskevia. Kisaan tuskin voi tulla mustaa hevostakaan, koska loput vaihtoehdot ovat vailla mahdollisuuksia.

Demareilla taas ei ole uskallusta marssittaa esiin uskottavia vaihtoehtoja, vaan he itsekin tunnustavat että nyt äänestetään kumpi on huono ja kumpi on vielä huonompi. Puolue selkeästi valmistautuu oppositioon ja jopa ennenaikaisiin vaaleihin.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Jani, hyvin samanlaisia ajatuksia. Yksi mielenkiintoinen veto olisi kokoomukselta, jos puoluesihteeri Taru Tujunen lähtisi kisaan. Epäilen tätä paljon, mutta se olisi korvapuolueelta oiva taktinen veto.

Demareiden tilanne on toivoton. Oppositioon se näyttää valmistuvan, mutta sen kannalta olisi katastrofaalista joutua vaaleihin loppukesästä/alkusyksystä. Siksi se joutuu peesaaamaan kokoomusta entistä enemmän.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tujunen olisi muuten ollut OK, mutta ongelma on kansanedustajan mandaatin ja ministerikokemuksen puute. Ja hänhän jo itsekin kieltäytyi kisasta. Kokoomus tuskin muutenkaan käytännössä valitsee naista pj:ksi.

Se minua tässä kummastuttaa, miten demarit voivat isona eduskunta-ja hallituspuolueena edes kuvitella valitsevansa puheenjohtajaksi miehen eduskunnan ulkopuolelta. Pystymetsästä valtion rahakirstun vartijaksi?

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto Vastaus kommenttiin #17

Olet aivan oikeassa. Toisaalta Tujusella on kokemusta enemmän kuin monella ministerillä ja kansanedustajalla yhteensä. Ollut pitkään puikoissa ja mukana kaikessa keskeisessä päätöksenteossa.

Rinteellä ei puolestaan ole kansanedustajan, ministerin eikä puoluesihteerin kokemusta, joten aika pystymetsästä lähdetään kisaamaan.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Kokoomuksen puolella ainoa vähän huolestuttava vaihtoehto pelasi itsensä ulos kisasta ja jälkellä on vain voimakkaita antipatioita herättäviä sekä puolueen suosiota laskevia."

Niinpä, kokoomuksellahan ei ole muita kuin huonoja tai erittäin huonoja vaihtoehtoja puh.johtajaksi.

Olli Kankaanpää

Sdp:llä ei ole käytännössä muita vaihtoehtoja kuin valita Antti Rinne puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Hallituksen tulevaisuus on täysin toisarvoinen seikka puolueen kannatukseen nähden. Tiedossa on mielenkiintoisia aikoja.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Näin itsekin asian tulkitsen. Toivon kuitenkin, että oman puolueen kannatuksen nostaminen ei ole koko yhteiskunnan etua tärkeämpää.

Olli Kankaanpää

Kaikki suuret puolueet ovat yhteiskuntakelpoisia ja uskoakseni yksikään niistä ei halua viedä tätä maata täydelliseen lamaan. Linjariitoja on myös talouden asiantuntijoiden kesken ainoastaan niistä keinoista joilla tämä maa säilyy pinnalla, eikä kapteenin tarvitsisi jättää uppoavaa laivaa ensimmäisenä.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto Vastaus kommenttiin #24

Jos kaikki pyrkivät maksimoimaan oman kannatuksen, yhtään päätöstä ei saada aikaiseksi. Ja paras tapa kannatuksen kasvuun onkin tasapainottelu oman linjan ja yhteistyön välillä.

Olli Kankaanpää Vastaus kommenttiin #25
Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #25

Nykyjärjestelmä on osoittanut toimimattomuutensa. Jokainen halltuspuolue haluaa soutaa vuotavaa venettä omaan suuntaansa. Tulos. Vene uppoaa = työttömyys ja valtion velka kasvaa. Järjestelmäämme tulisi muuttaa siihen suuntaan, että kunnollinen äänikynnys ja voittajapuolue saisi neljäsosan eduskunta paikoista extraa. Jollakin tavalla presindenttivaalien tapaan kaksi äänestyskierrosta. Toiselle kierokselle pääsisi mukaan esim 4 suurinta puoluetta. Ei ole demokratiaa, että minimaalisen kannatuksen saaneen puolueen ministeri toteutta ideologiaa, jonka äänestäjät ovat hylänneet. Kun huipuksi laitetaan sitovat kansan äänestykset, niin demokratiassa on otettu huima askel eteenpäin.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto Vastaus kommenttiin #30

Myös Ruotsin blokkipolitiikka toisi poliittista kuluttajansuojaa

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämä mainittu Jutta-siipi voisi irtaantua omaksi puolueekseen, joka aina vaaliliittoutuu jäljellejääneiden demareiden kanssa. Jutta-siipi voisi nimetä itsensä vaikka Sisäisen Devalvaation Puolueeksi, jonka tavoiteohjelmaan tulee aina aika ajoin "herättää muut Suomen puolueet kriisitietoisuuteen".

=)

Olli Kankaanpää

Henri, taidat viitata Rkp:hen? Minusta on säälittävää, että suurin piirtein vain sinulla ja minulla on samankaltaiset näkemykset siitä, miten maamme talous saadaan korjattua.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Aika samoilla linjoillaa ollaan teidän kanssa kyllä täälläkin suunnalla:

http://toukoalto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165749-u...

Olli Kankaanpää Vastaus kommenttiin #29

Toimituksen poiminnat