Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Vihreän talouden kautta kestävään kasvuun

Euroopan unioni ja euroalue ovat peruskorjauksen tarpeessa. Lukuisia ongelmia ei voi kieltää eikä kritiikkiä juosta karkuun. Kysymys kuuluu, mitä pitää vaihtoehtoisesti tehdä. Pelkkä ylevä tavoite yhtenäisestä Euroopasta ei oikeuteta Euroopassa jylläävää talouskuripolitiikkaa, sosiaalista eriarvoisuutta tai ilmastonsuojelun viivyttelemistä.

 

Jotta yhä syvenevään sosiaaliseen kriisin ja etenkin nuorisotyöttömyyden piinaamaan Eurooppaan voi luoda uutta talouskasvua ja sen myötä työpaikkoja, tarvitaan koko unionin laajuista työllisyys- ja talousohjelmaa.


Seuraava parlamentti valmistelee tulevan monivuotisen rahoituskehyksen 2020-2027, jonka pohjalta vuosittaiset talousarviot tehdään. Yksi tulevan parlamenttikauden suurimmista taisteluista käydään tämän rahoituskehyksen suuntaviivoista.


EU:n budjetista (150,9 miljardia euroa vuonna 2013) täytyy jyvittää tulevaisuudessa enemmän varoja keskeisten vihreiden liikenne- ja infrastruktuurihankkeiden rahoittamiseen. Esimerkkinä mainittakoon Baltian ratayhteys, joka luo nopean ja yhtenäisen junayhteyden Tallinnasta Riikan ja Kaunaksen kautta Varsovaan ja sieltä Berliiniin asti. 


Euroopan ja koko maailman yhteiskuntarakennetta uudistetaan energiatehokkaaseen ja vähäpäästöiseen suuntaan niin, että uusia työpaikkoja syntyy samalla kun ilmastonmuutos torjutaan. Tästä johtuen myös EU:n kilpailukyky on riippuvainen panostuksesta energiatehokkaaseen ja uusiutuvaa energiaa hyödyntävää teknologiaan.


Tämä on myös suomalaisen teollisuuden ja työllisyyden etu. Suomen viennistä yli 50 prosenttia kohdistuu Euroopan unionin alueelle. Tästä johtuen Euroopan taloustilanteen kohentaminen ja kysynnän lisääminen etenkin ympäristöteknologian saralla vauhdittaa suomalaista vientiä, joka on tällä hetkellä Kreikan jälkeen heikointa koko Euroopassa. Mitä enemmän päästöjä pitää vähentää, sitä enemmän suomalaiselle osaamiselle, palveluille ja tuotteille on kysyntää.


Vihreään talouteen panostaminen on erityisesti Keski-Suomen etu. Maakuntamme kehittämistavoitteena on olla digi- ja biotalouden sekä paikallisia luonnonvaroja ja energiaa säästävän kasvun maakunta. Suunta on oikea ja nyt tarvitaan EU-tason päätöksiä ohjaamaan 500 miljoonan ihmisen yhteismarkkinoiden kysyntää meidän osaamisalueille.


 

(Kirjoituksen viimeinen kappale keskittyy Keski-Suomen tilanteeseen, mutta digi- ja biotalous ovat koko Suomen kannalta erittäin merkittäviä kasvualoja.)

 

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 10.4.2014

 

Tutustu Kohtuuden Eurooppa -vaaliohjelmaani kotisivujeni kautta sekä seuraa aktiivista keskustelua facebookissa ja twitterissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Matias Härkönen

Vihreä talous on ollut tähän asti vain päästökauppaa, lisäveroja ja rajoituksia. Jos samalla rahalla olisi investoitu tuotekehitykseen ja oikeanlaiseen teknologiaan, niin maailma olisi jo nyt paljon parempi paikka.

Vihreiden politiikka ei ole ollut kestävää kasvua. Teollisuus on vain ajettu muualle. Miten aiot muuttaa tilannetta?

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Tulevaisuuden talouskasvun tulee kuitenkin vähentää Euroopan hiilijalanjälkeä ja pienentää luonnonvarojen kulutusta. Eli tekemällä tehokkaammin ja kuluttamalla vähemmän luonnonvaroja voidaan saavuttaa sekä luonnon että ihmisen kannalta kestävä lopputulos. Samalla lisääntynyt hyvinvointi tulee jakaa oikeudenmukaisemmin ja kansalaisten yhdenvertaisuutta tukien.

Ukrainan tilanne on osoittanut myös energiaomavaraisuuden ja huoltovarmuuden arvon. Suomen on syytä lisätä omaa energiaomavaraisuuttaan ja panostaa samalla koko Euroopan energiaomavaraisuusasteen kasvattamiseen. Näin vähennämme riippuvuutta tuontienergiasta ja lisäämme kotimaista energiakysyntää. Kotimaisten uusiutuvien energialähteiden käyttö ja energiatehokkaan teknologian käyttöönotto on samalla myös vientivaltti.

Seuraavat toimenpiteet tukevat kestävää talouskasvua, työllisyyttä ja kestävää kehitystä niin ihmisen kuin ympäristön kannalta.:

1. EU:sta hiilineutraali alue vuoteen 2050 mennessä. Kasvihuonekaasuja leikataan vuoden 1990-luvun tasosta 30 % vuoteen 2020 mennessä, 55 % vuoteen 2030 mennessä ja 95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä

2. EU:n on tuotettava puolet kaikesta energiasta uusiutuvilla energialähteillä vuoteen 2030 mennessä

3. EU:n on vähennettävä energian kokonaiskulutusta puolella vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä

4. EU:n on asetettava hiilidioksiditonnille 30 euron minimihinta ja päästöoikeuksien määrää on vähennettävä pysyvästi markkinoilla

5. EU:n on otettava avainrooli maailmanlaajuisen ilmastosovun neuvottelijana. Päästörajoituksen ulkopuolelle jääneiden maiden tuotteille on asetettava hiilitullit EU:n markkinoille.

6. EU:n tulee valmistella seuraavan rahoituskauden (2020-2027) painopisteet uusiksi niin, että vuosittaisten budjettien pääpaino on vihreiden infrastruktuurihankkeiden ja puhtaan energiateknologian käyttöönoton rahoittamisessa.

Matias Härkönen

Se että EU:ssa vähennetään hiilen käyttöä, tarkoittaa yleensä juuri sitä että teollisuutte siirretään itään päin. Siellä taas nämä seikat ei merkkaa mitään, joten kokonaisuuden kannalta jäämme tappiolle.

Mitkä on ne uusiutuvat energialähteet, jolla tuotetaan puolet koko mantereen energiatarpeesta? Jos et sitten tarkoita italian mafian eu rahoilla pyörittämiä tuulivoimaloita...

Nuo ideasi on kaikki ihan hienoja ja jaloja, mutta käytännön kannalta mahdottomia ja eurooppaa kurittavia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jatkuva taloudellinen kasvu ei ole mahdollista kun kulutus nyt jo ylittää maapallon resursseja. "Kestävä kasvu" on pelkkää retoriikkaa.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Jos jokin taloudellinen toimeliaisuus vähentää luonnonvarojen kulutusta ja kasvihuonekaasujen määrää ilmakehässä, on se kestävällä pohjalla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos lisääntynyt kokonaiskulutus ylittää joltain osin säästynyttä luonnonvarojen kulutusta se ei ole kestävää taloutta. Kulutamme nyt jo yli varojen, kasvun sijaan pitäisi vähentää kulutusta.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto Vastaus kommenttiin #8

Olennaista on vähentää luonnonvarojen kulutusta ja ilmastopäästöjä. Talouden keinoin voidaan saavuttaa tämä lopputulos. Materiaalinen kulutus ei ole ainoa kulutuksen muoto. Ja materiaalisen kulutuksen puolella voidaan tehdä paljon korkeamman jalostusasteen ja kierrätyksen kautta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

Kasvumittareita voidaan tietenkin kohottaa jo pelkästään rahoja kierättämällä pörssi- ym. peleillä. Mutta silläkin on rajansa.
Mitä varten tarpeellisten palveluiden tuottaminen lasketaan menoeräksi eikä
kestäväksi kasvuksi?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä sellainen taloudellinen toimeliaisuus on joka vähentää luonnonvarojen kulutusta?

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto Vastaus kommenttiin #13

Esimerkiksi sellainen taloudellinen toimeliaisuus, jossa asennetaan suodattimia päästöjä tupruttaviin tehtaan piippuihin tai kehitetään teknologiaa, jonka avulla energiaa kulutetaan vähemmän. Esim. Britanniassa on käytössä yli 15 000 yrityksen keskittymiä, jotka ovat muodostaneet yhteiset "jätemarkkinat", jossa toisen yrityksen ylimääräistä energiaa tai jätettä käytetään toisen yrityksen raaka-aineena. Kysymys on teollisesta symbioosista jargon-termein.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #18

"Esimerkiksi sellainen taloudellinen toimeliaisuus, jossa asennetaan suodattimia päästöjä tupruttaviin tehtaan piippuihin"

No mikä estää vai valtion tukiako odotatte?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

Ei se vielä vähennä luonnonvarojen kulutusta jos jätettä samalla tuotetaan entistä enemmän.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"No , olen varastanut. Opiskelijana kun vanhemmat eivät yhtään tukeneet minua(työttöminä,potkut saatuaan) ja opintotuki ja laina olivat keväällä lopussa, varastin kaupasta kauraryynejä ja terveyskeskuksen vessasta vessapaperirullia.
Toukokuun puolessavälissä ei ollut siisr rahaa enää senttiäkään ja eka tili kesätöistä tuli kesäkuun lopussa.Laihduin monta kiloa, kun söin vaan sitä veteen keitettyä kaurapuuroa. Roskiksesta löysin joskus jotain ruokaa.
Eka tili kun tuli , ruokkaupassa oli juhlava tunne kun pystyi ostamaan vaikka mitä"

Nuori Suomalainen 2014.Hyvinvointi EU:ssa 2014.Alle 30 kymppiset eläkkeellä mielenterveyden ongelmien takia,tuhansittain nousussa edelleen.Ei työelämään.Kuten 50vuotiaat kortistossa,ei työtä.65 vuotiaat masennuksen kourissa,ei työtä.Kuten väkijuomista ja masennuksesta seonneet,ei ikänä enää paluuta yhteiskuntaan.

1,3 miljardia menee huostabisnekseen,olisiko aihetta olla "huolissaan" aika kaivaa SITRAN huoliliput esiin..Tosin herättämään politiikot jotka näistä päättävät eduskunnassa.
Kriminaalit ja itsemurhakanditaatit muhivat laitoksissa joihin sosiaalivirkailijoiden avustuksella lapsia jopa aikuisikään asti sullotaan.Riippumatta onko aihetta tai ei.

Onkohan lait jo yhdenmukaistettu Saksan kanssa,siellä kun ei edes oma äidinkieli ole niin tarpeen ,kun vieraskielisten asioita "hoidetaan"

"(EN) Komissio haluaisi vakuuttaa parlamentin jäsenelle, että lasten oikeuksien suojelu on sen työssä ensisijaista. Komissio on sitoutunut suojelemaan lapsia kaikenlaiselta syrjinnältä ja eriarvoiselta kohtelulta Euroopan unionin perusoikeuskirjan, ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi tehdyn yleissopimuksen ja Yhdistyneiden Kansakuntien lasten oikeuksien yleissopimuksen mukaisesti.

Euroopan unioni on tietoinen vaikeuksista, joita voi esiintyä rajatylittävissä tapauksissa, ja Euroopan kansalaisten elämän helpottamiseksi unionin tavoitteena on ottaa perheoikeutta koskevissa asioissa käyttöön yhteiset säännöt Euroopan oikeudenkäyttöalueella. Asetuksessa (EY) N:o 2201/2003(1) vahvistetaan yhteiset säännöt tuomioistuinten toimivallasta avoliittoa ja vanhempainvastuuta koskevissa asioissa ja varmistetaan, että perheoikeudellisissa asioissa annetut tuomioistuinten päätökset tunnustetaan ja pannaan täytäntöön muissa jäsenvaltioissa"

Saksan malliko se laitostaminen onkin?

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Miten tämä kommentti liittyi itse blogi-kirjoitukseen. Käsittelet tärkeää aihetta, mutta nyt menee vähän aiheen vierestä. Yritän pitää blogin kommentit itse asiassa, muuten keskustelu leviää hallitsemattomasti eri suuntiin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Valitettavasti nämä kaikki asiat liittyvät työllisyyteen,työpaikkoihin koko yhteiskuntaan.

Kaikki mitä tässä maassa tehdään ja jätetään tekemättä(!) kytkeytyy kokonaisuuteen.Suomeen.

Tuollahan oli mainittu nuoriso työllisyys jne.Komissioko senkin rahoituksesta määrää kun ei pelitä Euroopan maissa,vaikka pitäisi.

Meinaako poliitikot että kun Suomi jaetaan kunkin poliitikon haluamiin aiheisiin ,joista he oman agentansa ja etunsa mukaista aatettaan korostavat maamme pelastuu?Mitähän jos kaikki ajattelisivatkin Suomen etua ja hyötyä?
5milj. kansan etua palkkansa eteen.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto Vastaus kommenttiin #14

Toki kaikki liittyy aina kaikkeen, mutta kaikkea ei oikein voi käsitellä yhdessä blogissa. Siksi kirjoituksia jaksotetaan eri teemojen mukaan. Tällä kertaa hahmoteltiin uuden kestävän talouskasvun mahdollisuuksia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Mihin sitä talouskasvua tarvitaan kun kaikkea on jo ihan riittävästi ja liikaakin?

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Vihreä talous on pahemman luokan kusetusta.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Kappas, argumentti-pajatso on tyhjennetty. Olisi joskus mukava kiittää asiallisesta keskustelusta.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen Vastaus kommenttiin #16

Eksää lukenut tuota Pentin linkissä ollutta juttua?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Et ole Touko maininnut yhtään esimerkkiä ns Vihreästä taloudesta, muuta kuin epämääräiset tötteröt savupiippuihin. Jos konkretia puuttuu, kysy siltä avannosta nousevalta Malmivaaralta, joka tiesi kaikkien tietävän tekniikan (aurinkoenergia) olevan olemassa ja jonkun pinta-alan (määrä meni ohi taustamelun takia) voivan tuottaa kaiken maailman sähkön ja pelkästään ihan vain Suomessa. WWF:n edustaja jorisi sentään maltillisemmin vieressä ja kaikki ihan Aamuteeveessä. Pirauta Malmivaaralle, se on ihan -------näköinen, mutta ei aivan Pääkkösen oppimäärässä maailman pahuudessa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

#4. Tässäpä todellinen ja hyvin konkreettinen ohjelma Euroopalle. Se tarvinnee vain hieman viilausta ja valmista on. Esimerkiksi Saksa rakentaa ruskohiilivoimaloita oikein urakalla, mutta niillä ei taida olla mitään merkitystä ilmastoon. Ruotsi, tuo muille maille aina hyviä neuvoja jakava maa, ei ole koskaan tuottanut sähköä niin paljon atomivoimalla kuin nyt. Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon epäloogisuuksista.

Suomi taitaa vastata EU:ssa noin 1 prosenttia aika lailla kaikissa tunnusluvuissa. Jo tämä seikka tekee Suomen hyvin merkittäväksi ilmastomuutoksen torjujaksi.

Suomesta on jo hävinnyt 100 tuhatta teollista työpaikkaa. Vihreiden linja jatkaa tällä tiellä. Verovaramme eivät riitä tukemaan kaikkia ajatuksia esim. tuulivoimasähköä ja erilaisia cleantek-hankkeita. Ne ovat pitkälti vain lausuttuja toiveita jostakin. Todellinen konkretia puuttuu. Toisaalta nopeat syövät taas hitaat. Ei muuta kuin tuulimyllyt pystyyn ja heti niin tuki virtaa. Näin tekevät mm. Mauri Pekkarisen vävy ja tytär.

Toimituksen poiminnat