Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Suuri sote-sopu

Hallitus ja oppositio löivät tänään kättä päälle sote-sovun merkiksi. Yhteiset suuntaviivat löytyivät vihdoin. Pakon edessä. Kunnilta otetaan vihdoin sote-palveluiden järjestämisvastuu pois ja se annetaan viidelle sote-alueelle. Tämä on iso askel poliittisesti. Hallitus luopuu tällä päätöksellä hallitusohjelman yhdestä keskeisestä kirjauksesta, jonka mukaan sote-palveluiden järjestämis- ja rahoitusvastuu säilytetään kunnilla. Kun kunta-ankkuri on nostettu ylös, laiva voi jatkaa matkaa.

Tahdon kiittää kaikkien puolueiden puheenjohtajia rohkeudesta niellä oma ylpeytensä yhteisen hyvän vuoksi. Kaikki tänään järjestetyssä sote-sopu -tiedotustilaisuudessa käytetyt perustelut uuden sote-mallin puolesta ovat olleet tiedossa koko vaalikauden. Tarvittiin vain rohkeutta todeta omat virheet ja edetä asiantuntijoiden esittämällä tavalla.

Samaan lopputulokseen olisi voitu aivan hyvin päästä jo vaalikauden alussa , mutta sote-uudistus oli tähän päivään asti hallituksen keino saattaa pienet kunnat yhteen: kun suunniteltuja luonnollisiin työssäkäyntialueisiin perustuvia suurkuntia ei saatu aikaan, pyrittiin pienet kunnat liittämään yhteen lupaamalla yli 20 000 asukkaan kunnille oikeus perustason sote-palveluiden järjestämiseen.

Kun puhtaasti poliittiset lukot saatiin aukaistua, sote-mallista sopiminen oli helppoa. Ongelma ei ole missään vaiheessa ollut se, että tietoa tai erilaisia vaihtoehtoja sote-palveluiden järjestämiseksi ei olisi käytössä. Kyse on ollut poliittisesta arvovallasta. Toivottavasti tämänpäiväinen sovinto rohkaisee poliitikkoja laajemmin myöntämään tehdyt virheet. Näin aikaa, resursseja ja energiaa ei käytettäisi virheiden peittelyyn ja asioiden parhain päin selittelyyn vaan ratkaisujen etsimiseen laajan yhteistyön kautta.

Toivon todella, että sote-rakenteen uudistamisessa tehdyistä virheistä voidaan ottaa opiksi, sillä sote-uudistuksen toinen vaihe eli monikanavaisen sote-rahoitusjärjestelmän purkaminen tulee olemaan vähintäänkin yhtä haastava harjoitus kuin rakenteista sopiminen.

 

Jos haluat tietää laajemmin sote-uudistuksen eri vaiheista, suosittelen lukemaan aikaisempia kirjoituksiani Uuden Suomen blogissa sekä hyppäämään mukaan keskusteluun facebookissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Soten kanssa sottaamiseen on käytetty niin mieletön määrä tuloksetonta aikaa, että senkin valossa pitäisi harkita koko puoluejärjestelmän romuttamista. Vuonna 1969 säädetyn puoluelain jälkeen on ajauduttu yhä syvemmälle joutaviin kissanhännänvetoihin ja demokratian ääni/henkilö-ajatus on siirtynyt yhä enemmän ääni/euro-periaatteeseen.

Valitettavasti sote-sovun takaa paistaa myös eurovaalitaktinen asetelma, eli sen jäljiltä nähdään vielä lisää näytäntöjä. Aika näyttää, ovatko ne esittäjilleen eduksi vai edelleen puhtaasti poliittisen vallan kauppatavaraa.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Ymmärrän sekä jaan turhautumisen. Mutta tämänpäiväinen sovinto oli kuitenkin ison henkisen kasvun osoitus suomalaisille puolueille.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Saavutuksesta ilman muuta plussaa kaikille asianosaisille.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto Vastaus kommenttiin #8

Myös kiitosta pitää pystyä antamaan, jos aihetta on eli samaa mieltä :)

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Omasta mielestäni olisi voitu koko sote panna suoraan valtion (ministeriön) hoidettavaksi ilman ko viittä aluetta. Maakuntamallia pitäisin edelleen sikäli parempana vaihtoehtona jos siihen kytkettäisiin suoraan vaaleilla valittava väliportaanhallinto.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Vihreät ovat esittäneet vaaleilla valittua 20 terveyspiiriä, joissa vaaleilla valitut valtuustot. Toinen vihreiden malli on ollut tämän viiden miljoonapiirin malli. Tärkeintä on kokonainen integraatio ja laajat väestöpohjat.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Mietin, että kun peruskoulunkin järjestämistä on haluttu työntää valtiolle, niin pitäiskö kunnat sitten lopettaa kokonaan, tehdään peruskoulutusalueet, päivähoitoalueet, kirjastoalueet,,, voidaan siirtyä "perinnekuntiin", joille valitaan palkkaa nauttimaton kunniakunnanjohtaja avaamaan kesätorin ja joulukadun...

(ps soteuuudistus voi silti olla hyvä, kunhan vaan tässä...)

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Kuntien tulevaisuuden tehtävien pohtiminen on aiheellista. Vaikka järjestämisvastuu viedään pois, tuotantovastuu säilyy. Ja vähän voi tuoda huumoria mukaan, se on hyvä se :)

Toimituksen poiminnat