Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Kiakkovieraat

Suurin osa mediaa seuraavista ihmisistä on varmasti kuullut Tampereen itsenäisyyspäiväjuhlien yhteydessä järjestetystä mielenosoituksesta, joka muuntui mellakaksi. Tässä vaiheessa on
vaikea tarkalleen ottaen sanoa, kuinka paljon eilisillan tapahtumat noudattivat
kiakkovierasjuhlan suunniteltua juoksutusta ja kuinka paljon taustalla oli yksittäisten,
mielenosoituksesta kimmokkeen saaneiden, humalaisten idioottien mellastusta.

Yritän aina ymmärtää myös sellaisia asioita, joita en hyväksy. En missään nimessä hyväksy väkivaltaa enkä ilkivaltaa, mutta ymmärrän syitä mellakoiden taustalla.

Ymmärrän sen, että kiakkovierasjuhlien tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä siitä, että median kautta ihmisille näytetyn kiiltokuvatodellisuuden ulkopuolella asuu ja elää väestön suuri enemmistö, jonka arkinen elämä ei näy eikä kuulu yhteiskunnallisessa keskustelussa eikä päätöksenteossa.

Ymmärrän ja arvostan sellaisia pyrkimyksiä, joiden tarkoitus on herättää ihmisiä ajattelemaan
vakiintunutta ja rutiininomaista arkea laajemmin.

Ymmärrän erittäin hyvin turhautumisen ja vihan tunteet yhteiskunnan eriarvoistumisen kasvaessa. Millaisia ristiriidan tunteita herättää katsoa yhteiskunnan kerman juhlintaa miettien samalla itsensä, ystäviensä ja perheensä jokapäiväistä selviytymistä vuokrista, laskuista ja leivästä. Varmasti monella herää kysymys, olemmeko todella samaa kansaa ja juhlimmeko samaa asiaa.

Pyrkimyksessä ymmärrykseen piilee myös toive. Toive siitä, että myös itse tulee ymmärretyksi.

Kun olen lukenut erinäisiä artikkeleita kiakkoviarasjuhlista ja selityksistä niiden takana, ymmärryksen ohella herää myös toiveita.

Toivon, että ihmisiä ei aliarvioida vain leipää ja sirkushuvia -yhteiskunnan paloiksi heidän arkensa ja elintapojensa vuoksi.

Toivon, että eri yhteiskunnallisten teorioiden kautta kumpuavat filosofiat sivistävät meitä ja tarjoavat mahdollisuuksia rakentavaan keskusteluun sen sijaan, että niiden kautta määritellään muille ihmisille, kuinka heidän tulee ajatella ja elää elämäänsä.

Itsensä nostaminen eettisesti ja moraalisesti korkeammalle jalustalle, yhteiskunnan arvioiminen ikään kuin siitä ulkopuolisena moraalisena auktoriteettina ja ihmisten jaottelu oman arvo- ja ajatusmaailman pohjalta eri lokeroihin on karhunpalvelus kaikkia niitä jaloja, hienoja sekä ylväitä ajatuksia kohtaan, jota toiminnan ja ajattelun taustalla mahdollisesti on.

Jokaisella on tietenkin oikeus suhtautua ympäröivään yhteiskuntaan, kuten haluaa. Jokaisella on myös oikeus muodostaa oma mielipiteensä ympäröivästä yhteiskunnasta ilman, että hänet murjotaan mielipiteidensä vuoksi.

Yhden kysymyksen ajattelin esittää loppuun. Eikö yhteiskunnassa kyteviä konflikteita voi tuoda esille rauhanomaisesti ilman kaikkea sitä väkivaltaa ja ilkivaltaa, josta olemme saaneet eilen ja tänään lukea? Jokainen poliisin käyttämä voimakeino tulee arvioida tarkasti ja liiallinen voimankäyttö on ehdottoman tuomittavaa. Mutta jokainen voi kysyä itseltään, olisiko poliisin täytynyt antaa mielenosoittajien marssia suoraan juhlavastaanotolle, jättää työnsä tekemättä ja katsoa vain sivusta, kun mellakka ympärillä yltyy. Poliisi tuskin heitti ensimmäistä kiveä.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

1:25 katso letkan viimeinen hevonen. Joku ihmisperse heittää kyltillä hevosta!

Sen jälkeiseen en ota kantaa.

https://www.youtube.com/watch?v=cZI5Ms27iQ0

Käyttäjän HeikkiFossi kuva
Heikki Fossi

Onko nykypäivänä tarpeellista käyttää eläimiä ihmistä vastaan?

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #26

Lyhyt vastaus: Ei ole.

(poliisi kevyissä varusteissaan näytti vähän naurettavalta komean hevosen selässä)

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto Vastaus kommenttiin #26

En osaa arvioida poliisihevosten käyttöä. Hyvä kysymys. Mutta esim. huumekoirat ovat todella suureksi avuksi, ja tämäkin voidaan ajatella ihmisiä vastaan tapahtuvana toimintana.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Ennen kuin edes katson tuon kohdan, jonka kyllä katson, totean, että käsittämättömän urpoa toimintaa. Sen lisäksi, että kyseessä on eläinrääkkäys ja puolustuskyvyttömän hevosen kimppuunkäyminen, kyse on myös aikamoisen vaaratilanteen luomisesta. Pillastunut hevonen on melkoinen riski kaikille väkijoukossa oleville.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Varmaankin olemme huolissamme myös poliisien turvallisuudesta.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Tottakai. He ovat tavallisia työtätekeviä ihmisiä perheineen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Aavistuksenkin pillastuneen hevosen riskitekijän huomaa heti pari sekuntia myöhemmin videolta. Törmäys johonkn mielenosoittajaan ja lumi punertuu nopeahkosti verestä. Eipä pahemmin tainnut käydä onneksi. Vaan ei tuotakaan olisi tainnut käydä ilman että joku lähtee idioottimaisesti heittämään tavaraa hevosen niskaan.

Taisin myös katsoa jonkun video-kommentin, jossa törmäykseen joutunut syytti poliiseja liiallisesta voimankäytöstä... vaan koko homma mielestäni lähti suoraan paria sekuntia aikaisemmin siitä että hevosen niskaan nakattiin tavaraa. Eli ei nyt hurjasti myötätuntoa liiennyt siihen suuntaan.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

On yhtä yllättävää, että coca-colassa on happoja kun että hevonen pillastuu kun sitä satutetaan. Ja tässä on kyse juuri siitä, että hevosen satuttaminen satuttaa samalla lähistöllä olevia ihmisiä.

Käyttäjän TuuliLaukkanen kuva
Tuuli Laukkanen Vastaus kommenttiin #24

Itselle tuntuu aivan käsittämättömältä, että joku joka osoittaa kuitenkin mieltään ihmisten toimia vastaan, satuttaa eläintä. Sinänsä ymmärrän hevosten läsnäolon, koska usein niin suuri otus rauhoittaa tilannetta jo läsnäolollaan. Voisi kuvitella että mielenosoittajatkin olisivat tajunneet, että hevoseen kajoaminen voi johtaa todella huonoihin seurauksiin.

Pillastuminen ei kyllä tuossa ollut lähelläkään - silloin hevosta ei olisi pidellyt mikään. Onneksi hevoset pillastuvat äärimmäisen harvoin, mutta tuollaista lievempää säikähtelyä ja säpsyilyä kyllä tapahtuu.

Joka tapauksessa pidän mielenosoituksen sanomaa tärkeänä: elämä ei ole pelkkää glamouria ja glitteriä. Keinot ja toiminta vaan olivat aivan täysin käsittämättömiä. Ehkä siellä ajateltiin, että mielenosoitus ei herätä huomiota, mutta mellakoinnilla pääsee kaikkiin lööppeihin?

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto Vastaus kommenttiin #36

Todella hyvin summattu. Allekirjoitan.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Varapuheenjohtaja Aalto kirjoitti (jälleen) erittäin viisaasti.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Tässä vaiheessa on vaikea tarkalleen ottaen sanoa, kuinka paljon eilisillan tapahtumat noudattivat kiakkovierasjuhlan suunniteltua juoksutusta ja kuinka paljon taustalla oli yksittäisten, mielenosoituksesta kimmokkeen saaneiden, humalaisten idioottien mellastusta.

Osalistujien kommenteista voi päätellä, että ainakin joillekin hankkeen päättyminen ikkunoiden rikkomiseen ja muuhun vastaavaan oli ikävä yllätys. Toisaalta näyttää ilmeiseltä, että kutsujat eivät järjestä tapahtumaa sattumalta kiakkoteeman ympärille, ja ota mukaan rekvisiitaksi jääkiekkomailoja. Ydinpoppoo on siis ilmeisesti suunnitellut tapahtumien kulun kutakuinkin tapahtuneen mukaisesti ennakkoon. Muut osallistuneet voivat miettiä ensi vuotta odotellessaan, haluavatko jatkossakin ottaa kiakko- tai pesäpallomailat mukaan, tai lähteä tukemaan läsnäolollaan muita kiakkoilijoita.

Persut ovat olleet innoissaan, kun yhteiskunnallisesti epäilyttävää ainesta löytyy myös vasemmiston ja vihreiden suunalta. Vasemmistoliitolla ja vihreillä on tässä hyvä tilaisuus ilmoittaa joko yksiselitteisesti tuomitsevansa kiakkovierastapahtuman tyylisen toiminnan, tai vaihtoehtoisesti voivat pyöritellä sanojaan, ja antaa näin tukensa kiakkovierastapahtumalle ja sen järjestäjille. Kumpaan suuntaan?

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Näyttää tosiaan siltä, että hankkeen ydinporukka on suunnitellut tempauksen hyvin tarkasti. Uskoisin, että suuri osa paikalla olleista ihmisistä ei olisi halunnut tapahtuneen kaltaista rähinää. Tämänkaltaiset mielenosoitukset houkuttelevat aina paikalle sekä humalaisia hölmöilijöitä sekä "ammattirähisijöitä".

Olisin kyllä hyvin tarkka noissa puheissa, joissa yhdistetään vihreät tai vasemmistoliitto puolueena tämänkaltaiseen toimintaan.

Tässä blogissa olen kohtalaisen yksiselitteisesti tuominnut kaiken väkivallan ja ilkivallan. Asioiden tuomitseminen ei valitettavasti auta mitään, jos ei edes yritä ymmärtää, mistä asioista on taustalla kyse. Ja yrittää puuttua myös niihin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Asioiden tuomitseminen auttaa siinä mielessä, että mellakoitsijat ymmärtävät, että ovat eri leirissä kuin ne puolueet, jotka eivät noita hankkeita hyväksy. Näin puolueet eivät vaivihkaa kannusta vastaavaa toimintaa tulevaisuudessa. Mellakoijien esiin ottamista asioista voi keskustella myös sen jälkeen, kun mellakoijien toimintatavat on tuomittu, eli heidät on toivotettu ei-tervetulleiksi ko. puolueisiin.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto Vastaus kommenttiin #22

Ja väkivallan ja ilkivallan tuomitsin täysin yksiselitteistesti. Ja tuomitsemisen ohella kiinnitän huomiota oireiden lisäksi ongelmiin eli mellakoiden taustalla oleviin syihin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #23

Onko sanavalinnoillamme joku hienosääteinen ero? Tarkoittaako tuo, että pojat ovat oikealla asialla, mutta ei pitäisi käyttää väkivaltaa? Entä ovatko tervetulleita puolueeseen, vaikka joskus maila eksyisikin käteen?

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto Vastaus kommenttiin #25

Mielenosoituksen syyt voivat olla hyväksyttäviä vaikka toimintatapa ei ole hyväksyttävä. En toivota ketään sellaista henkilöä tervetulleeksi puolueeseen, joka pyrkii edistämään vihreää politiikkaa väkivallan tai ilkivallan keinoin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #27

Hyvä, nyt olemme jokseenkin samoilla linjoilla. Suomi on kuitenkin sen verran rauhallinen ja toimiva maa, että tuollainen väkivaltaan kannustava väkivalta kannattaa lopettaa saman tien.

Järkeviä syitä en mielenosoituksen takaa ja sen aktiivien selityksistä löytänyt. Toki pitää olla varuillaan, ettei kansa jakaudu eliittiin ja muihin, mutta mellakan järjestäjien toiminta on selvästi enemmänkin yritys synnyttää järjestäjien kaipaamia kipeitä jakolinjoja (eliittiin ja muihin) kuin yritys poistaa sellaisia.

Käyttäjän pirkkomattila kuva
Pirkko Mattila

En juuri ehdi täällä vastaamaan, mutta tässä tilanteessa teen sen. Touko Aalto, vaalit ovat eräs tapa tuoda konflikteja esiin, ainakin jos viime aikojen vaaleja on uskominen tai tulkitseminen? Ja siinäkin tarkoituksessa laillinen tapa toimia?

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Kyllä, olen Pirkko aivan samaa mieltä. Mutta vaalit ja poliittisten puolueiden kautta toimiminen ei voi olla eikä koskaan tulekaan olemaan ainoa tapa kanavoida mielipiteitä ja tunteita yhteiskuntaan.

Käyttäjän pirkkomattila kuva
Pirkko Mattila

Ei todellakaan, pohdintani oli enemmän taannehtivaa. Toivonkin sitä, etteivät kaikki yhteiskunnalliset vaikutus- ja keskustelukanavat politisoidu. Eikä toki niin käykään. Mutta jos hyväksymme yhden, millä perusteella rajaamme toisen ulos? Jos kaikki toimivat laillisesti? Tai ehkä, kuten nyt kiakkovieraissa, laillisuuden rajamailla? Ja minua pitkään piinannut kysymys - miksi olen ollut tulkitsevinani juuri vihreistä "itsensä jalustalle asettamista" - perussuomalaisiin nähden eritoten? Korjaa, jos olen väärässä, kiitos.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto Vastaus kommenttiin #11

Kysymys ei ole nähdäkseni siitä, minkä vaikutuskanavan hyväksymme tai mitä emme hyväksy. Kysymys on pikemminkin siitä, minkälaiset toimintatavat hyväksymme tai emme hyväksy. En hyväksy väkivaltaa enkä ilkivaltaa. Uskon, että moni muu ajattelee myös näin.

Itse en ainakaan pidä itseäni mitenkään parempana ihmisenä enkä osaa ajatella tällä tavoin. Mielestäni hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa. Yhteistyötä kannattaa tehdä aina, kun siihen on mahdollisuus. Ja jos ei saada aikaa yhteistyötä, kannattaa käydä ainakin rakentava keskustelua ja poistua viisampana :)

Käyttäjän pirkkomattila kuva
Pirkko Mattila Vastaus kommenttiin #13

En minäkään hyväksy väkivaltaa, en henkistä enkä fyysistä. Olisi karmeaa ajatella että lapsiani kiusattaisiin koulussa sen takia että äiti on PS. Opetammeko kaikki lapsiamme ja nuoriamme suvaitsevaisuuten, tarpeeksi ja rakennammeko yhteiskuntaa kaikkia varten?

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto Vastaus kommenttiin #15

En hetkekäkään ajatellut, että olisit hyväksynyt minkkäänlaista väkivaltaa. On todella karmeaa ajatella, että lapsia kiusataan koulussa vanhempien poliittisten mielipiteiden vuoksi tai ihminen joutuu vaikkapa pelkäämään kaupungilla turvallisuutensa puolesta, jos edustaa vaikkapa seksuaalista väkivaltaa.

Esität olennaisen kysymyksen. Uskon, että vihreät, perussuomalaiset ja kaikki muutkin puolueet pyrkivät tähän. Nyky-yhteiskunta todistaa päivittäin, että näin ei ole. Vain yhteistyön ja vuoropuhelun kautta voimme yhdistää voimamme paremman yhteiskunnan rakentamiseen.

Käyttäjän IiroAuterinen kuva
Iiro Auterinen

Suosittelen tutustumaan orginaaliaineistoon Tampereen tapahtumien hahmottamiseksi.

http://kiakkovierasjuhlat.noblogs.org/kutsu/

https://twitter.com/Kiakkovierasjuh

http://takku.net/article.php/201312012245325

http://kiakkovierasjuhlat.noblogs.org/post/2013/12...

https://www.youtube.com/watch?v=cZI5Ms27iQ0

Sisäasiasiainministeriöllä näyttää olevan oikea käsitys asiasta.
http://yle.fi/uutiset/anarkistinen_liikehdinta_oli...

Tuota taustaa vasten voi vain ihmetellä ja kauhistella operatiivisen poliisin tiedotuskieltä.

Hevosten kasakkamainen käyttö ei ole nykyaikaa. Jokainen hevosen alle jäänyt on kuitenkin kansalainen, jonka tulisi olla valtion suojeluksessa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tampereen Poliisi:

"Kyseessä oli selkeästi johdettu organisoitu rikollisryhmä"

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128862974956...

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

3 vaalikautta menny punalipun turvin.
Mikä helvata, (kun kirosanoja ei käytetä) on menny pieleen.
Samaa sosialisoimista tekee koko hallitus nyt.
Kokoomus on mukamas yrittäjäin puolue. Paskat on kuin osakkeiden omistajan takuumiehenä, jonka velat maksetaan me.

Marjut Hartikainen

"Mielenosoittajat" oli kyllä unohtaneet mistä Itsenäisyyspäivänjuhlassa on kyse. He suureen ääneen toitottivat kuinka eliitti juhlii ja todelliset sankarit on unohdettu. En kyllä nähnyt yhtään veteraania barrikadeilla kaatamassa turva-aitaa mutta näin kylläkin juhlavastaanotolla ensimmäisinä kättelemässä presidenttiä. Jotkut itkee jälkikäteen, että Suomi on poliisivaltio. Hah, menkääpä tekemään samat temppunne Venäjälle tai vaikka ranskaan, emme varmaan kuulisi jälkilausuntoja teiltä enään. Täällä voi Pete PimeäPää vielä antaa haastatteluja lehdistölle kuinka tuli iso henkinen pipi kun poliisi vei putkaan ja juopottelukin jatkui vasta seuraavana päivänä. Mikä poliittinen puolue oikeasti haluaa ottaa tätä "ainesta" ristikseen? Ja mikä oli agenda? Nää persreijät on saanet kaiken, ja ilmaiseksi! Ruvetkaa vaikka yrittäjiksi, ehkä mieli muuttuu toisten omaisuuden särkemisestä. Ja, paskasakki oli vielä eläinrääkkääjiä, onneksi hevoset on säilyneet suuremmilta haitoilta mutta erittäin fiksuna eläimenä, todennäköisesti haavat on syvemmällä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Varsin ansiokas kirjoitus monelta osin, tosin muutama kulunut veivaus särähti pahemman kerran:

1) Media ei näytä mitenkään korostuneesti kiiltokuvatodellisuutta, vaan tekee hyvinkin monipuolisia dokumentteja sekä draamallisia kuvauksia niin vähäosaisten arjesta kuin erilaisista, ankaristakin elämänkohtaloista. Yleisradio on ollut tässä menossa tasajalkaa kaupallisten kanavien kanssa. On vain kulunut klisee, joka sekin pöllitty Amerikka-kuvitelmista että media näyttäisi yksipuolisesti jotain kuvaa ja sen sitten kaikki uskoisivat, minkä vuoksi tarvitaan lätkämailan kanssa kännissä huitova urpo muistuttamaan meitä todellisuudesta jonka unohdimme.

2) Vähäosaisista on keskusteltu jatkuvasti mediassa ja politiikassa, asioiden sujuvuuden eteen on myös tehty runsaasti uudistuksia alkaen 2007 ihan opiskelijoita myöten (heitäkin kun mellakkaan osallistui).

3) Ainoat jotka ovat tässä vaiheessa jääneet valtiolta paitsioon ovat tavallinen palkansaaja sekä pienyrittäjät. En tiedä heidän osuuttaan mellakoijissa, joskaan uutisten pohjalta ei ole tullut ilmi että heitä olisi huomattavaa määrää ollut edustettuna.

4) Ne jotka oikeasti sinnittelevät päivästä toiseen ovat harvemmin osana mellakoita. Vai uskooko joku että siellä useammassa duunissa "töihin kutsuttaessa"-sopimuksella olevia yksinhuoltajia oli ruuhkaksi asti? Tai paperikoneilta irtisanottuja perheenisiä? Tyypillinen mellakoija on hyvinkin keskiluokkainen, koppava teini joka on julmistunut lähinnä muiden elämää ja omaisuutta liikoina joutohetkinä kadehtiessaan. Nämä ihmiset eivät ole tyytyväisiä niin kauan kuin jollain menee paremmin kuin heillä, huolimatta siitä että muut tekevät asioita työelämässä ja politiikassa ja he eivät. Saati että muut ovat jaksaneet opiskella ammatin ja nähneet vaivaa siinä menestymiseen ja he eivät. Keskeisten vääryyksien ollessa tuota luokkaa olisi hyvä miettiä lähinnä sitä kuinka yrittäjämäisempi asenne saataisiin levitettyä läpi koko koulujärjestelmän. Jos naapurilla on urheiluauto, niin nämä mellakoijat ovat ihmistyyppiä joka yön tullen käy viiltämässä sen kylkeen pitkän naarmun tai potkaisemassa lommon oveen, sen sijaan että toteaisivat haluavansa urheiluauton ja alkamalla miettiä kuinka se olisi mahdollista.

Sellaisen signaalin kuunteleminen ja analysointi herkällä korvalla joka tuodaan esiin silmittömän väkivallan kautta on niiden halveksimista jotka yrittävät tuoda asiaansa esiin laillisin ja rauhanomaisin keinoin. Siksi nimenomaan Kiakkovieraita ei pidä kuunnella vaikka heillä jotain asiaa olisikin. Uutisissa on tosin nähty ettei heillä oikeastaan mitään asiaa ollut, ärsytti vaan kun menestyneemmillä ja enemmän elämäänsä panostaneilla oli bileet.

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Kiitos Ilkka erittäin ansiokkaasta kommentista.

1. Tarkoitus oli korostaa itsenäisyyspäivän aikana tapahtuvaa viestintää, joka tosin jatkuu keltaisessa lehdistössä ja viihdemaailman kautta suurelle enemmistölle päivittäin. Tämä kohta tekstissä olisi pitänyt avata tarkemmin ja tuoda varmasti esim. esille etenkin ylen rooli niin televisiossa kuin radiossa kulttuurin kuin asiaohjelmien tuottajana.

2. Vähäosaisista ei ole keskusteltu vuodesta 2007 lähtien vaan niin kauan kuin ihmisiä on tällä pallolla tallannut. Miten keskustelu välittyy ihmisille on toinen juttu. Välissä on kaupallinen media ja mainosmarkkinat, joiden viesti näkyy ja välittyy kun kävelee kaupungilla, lukee ilmaisjakelulehtiä tai avaa television. Ja miten ihmisten arjen huoli näkyy politiittisessa päätöksenteossa. Ihmiset ovat numeroita, ostovoimaa, työttömiä, syrjätyneitä, osa tilastoja, joista osa politiikoista on aidosti huolissaan, mutta kun katsoo päätöksenteon arkea lähellä, en voi kuin ihmetellä sitä ristiriitaa, mikä on kaiken sen päätöksenteon mahdollisuuden ja todellisuuden välillä.

3. Pienyrittäjät minäkin nostaisin siihen erityisjoukkoon, joka on jäänyt huomiotta. Sekä etenkin silpputyötä tekevät pätkätyöläiset.

4. Tästä kohdasta meillä on oikeus olla eri mieltä, osittain. Jos ihmisen arki on päivittäistä selviytymistaistelua, hän ei varmastikaan ole osana mielenosoistusta, mutta hänen ja monen muun tarina ja tilanne on se käyntivoima, joka saa mielenosoitukset aikaan. Tuo määritelmäsi tyyppillisestä mielenosoittajasta menee mielestäni aika pieleen ja on vahvasti tunnelatautunut.

Ja tästä olen vahvasti eri mieltä:

"Uutisissa on tosin nähty ettei heillä oikeastaan mitään asiaa ollut, ärsytti vaan kun menestyneemmillä ja enemmän elämäänsä panostaneilla oli bileet."

Ja se on ihan ok. Eri mieltä saa olla.

Käyttäjän HannuMyllynen kuva
Hannu Myllynen

Näitä mellakoitsijoita ei pidä vaivaa nähden yrittää puolustella ja tekojaan vähätellä.

Mitään muuta aihetta en ole minäkään saanut selville kuin seikkailun ja sekoilun halun julkisuudessa. Vaarana on , että sirolaoppien mukaan joukkoja kootaan minkä tahanasa aiheen alle ja sitten sopivassa tilanteessa vaihdetaan lippua.

Olen samaa mieltä kuin edellä osuvasti kommentoinut:

"Tyypillinen mellakoija on hyvin toisten varoilla elävä, vastuutakantamaton teini joka joutenollessaan kadehtii muiden saavutuksia ja ansaitsemaa omaisuutta. Joillain menee paremmin kuin heillä, huolimatta siitä että muut tekevät asioita työelämässä ja politiikassa ja he eivät. Muut ovat jaksaneet opiskella ammatin ja nähneet vaivaa siinä menestymiseen ja he eivät. On välttämätöntä miettiä kuinka yrittäjämäinen asenne saadaan koko koulujärjestelmään.

Uutisissa on nähty, ettei heillä oikeastaan mitään asiaa ollut"

Käyttäjän LauriSelenius kuva
Lauri Selenius

Entä jos minä, ja jokunen mun kavereista päättää marssia vastaan.
Ihan vaan ettei paskasakki kiukuttele turhasta... Kumpi on pahoinpitelyyn syyllinen, minä joka lyö (kyltilä) idioottia joka lyö (kyltillä) hevostaa?

Henk.koht mitta alkaa olla täynnä näitä "kuokkavieraita".

Ps. Kotikasvatus kunniaan.

Toimituksen poiminnat