Pääministerin ilmoitus

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpon johtaman työryhmän esitys sosiaali- ja terveyspolitiikan tulevaisuuden ääriviivoista julkaistiin viime viikolla. Kirjoitin siitä tuoreeltaan tässä Uuden Suomen blogissa:

Odottelen edelleen vastauksia vastuukuntamallin perustuslaillisuuteen, sote-alueiden liian pienten väestöpohjien ongelmiin, erikoissairaanhoidon sirpaloitumiseen sekä siihen, miten estetään täydellinen sekasorto sote-kentällä.

Oletin, että pääministeri Jyrki Kataisen tämänpäiväinen ilmoitus hallituksen sote-linjoista olisi viimeistään vastannut edes hieman näihin ongelmakohtiin. Pääministerin ilmoituksen piti olla kirsikka kakun päällä, mutta siitä tulikin lässähtänyt pannukakku.

Kuuntelin pääministerin ilmoituksen enkä kuullut sanaakaan näistä ongelmakohdista. Fantastinen linja jatkuu.

Kuuntelin myös pääministerin kyselytunnin 21.4.2013, jossa pääministeriltä meni palveluiden järjestäminen ja tuottaminen sekaisin.

Pääministerin haastattelutunnilla Katainen linjasi, että

1. Vahva peruskunta toimii jatkossa palveluiden järjestäjänä.

2. Kuntien lukumäärä ei voi olla 20-30

Pääministerin logiikassa on seuraavia ongelmia:

1. Kyse on ollut, kuten Orpon työryhmä esittää, sote-palveluiden järjestämisalueista, joita tulisi olla 20-30. Tämä ei tarkoita 20-30 kuntaa. Suuri kunta voi tosin olla sote-palveluiden järjestämisalue.

2. Itse palveluita voi sitten tuottaa pienkin kunta, kuntayhtymä, yksityinen yritys tai vaikkapa osuuskunta. Ei palveluiden tuottamiseen tarvita 200 000 ihmisen väestöpohjaa, mutta järjestämiseen tarvitaan.

3. Kuten Orpon työryhmän esitys selvästi osoittaa, ei sosiaali- ja terveyspalveluiden perus- ja erikoistason palveluiden yhdistämistä voi toteuttaa kuntapohjaisesti, jos kuntien määrää ei vähennetä 20-30:een tai kuntien järjestämisvastuuta siirretä 20-30:lle isäntäkunnalle tai kuntayhtymälle.

Jos pääministerin ilmoitus ei vastaa olennaisiin kysymyksiin ja pääministerin tietämys sote-palveluista on hyvin hatara, onko pääministeri tehtäviensä tasalla?

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu