Sote-esitys oli odotettu päiväperhonen

Esitystä sosiaali- ja terveydenhuollon uudesta rakenteesta on synnytetty jo yli vuoden päivät sosiaali- ja terveyspoliittisessa ministerityöryhmässä sekä toinen toistaan seuranneissa työryhmissä.

Petteri Orpon johtama työryhmä hitsasi tänään kasaan kompromissiesityksen. Siitä pidettiin tiedotustilaisuus tänään klo 16. Kokonaisuuteen kukaan ei ole tyytyväinen, mutta veneessä oli pysyttävä, koska toista vaihtoehtoa ei enää ollut. Kysymys oli ennen kaikkea arvovallasta ja kuntauudistuksen läpirunnomisesta, ei terveyspolitiikasta.

Sote-järjestelmän rahoituskysymykset jäivät auki, vastuukuntamallin perustuslainmukaisuudesta ei kellään tunnu olevan selvyyttä, liian pienet väestöpohjat (50 000 asukkaan kunnalla oikeus laajan perustason palveluiden järjestämisvastuuseen) johtavat palveluiden pakkoulkoistamiseen, erikoissairaanhoito sirpaloituu (sairaanhoitopiirien lakkauttamisen myötä) ja sote-palvelut rikotaan alun perin sovitun kahden tason sijaan 20 000 asukkaan kuntiin, 50 000 kuntiin, sote-alueisiin, erityisvastuualueisiin sekä yliopistosairaaloihin.

Mallia on markkinoitu sillä positiivisella asialla, että uudistuksen jälkeen 70 prosenttia Suomen asukkaista pääsisi yhdistetyn perus- ja erikoissairaanhoidon piiriin. Ongelma tässä on se, että jos sote-alueita tulee liian paljon, niiden välille syntyy kilpavarustelua mm. ympärivuorokautiseen päivystykseen saatavista erikoislääkäreistä, väestöpohjat jäävät liian pieniksi eivätkä integraation kustannushyödyt toteudu.

Hallitusohjelman kirjoittamisesta on kulunut kohta kaksi vuotta, vasta nyt päästään toteuttamaan itse uudistusta. Epäilen vahvasti, että uudistus jää vain päiväperhoseksi, josta jokainen ryhmä irtaantuu pikkuhiljaa eikä mallia ole edes aikomusta panna käytäntöön. Jotain piti kuitenkin saada kasaan ja tämmöinen siitä nyt sitten tuli.

Hallitus tarjoilee kultalautasella asiantuntijoille sekä oppositiolle mahdollisuuden ampua hallitusta seuraavat kaksi vuotta. Mikä hulluinta, hallitus on suuresta osasta kritiikistä varmaan vielä samaa mieltä, siis eri mieltä itsensä kanssa.

Tänään ratkesi myös eduskuntavaalien 2015 voittaja, keskusta. Hallitus nosti päätöksellään Juha Sipilän uudeksi pääministeriksi. Saamme seuraavat kuukaudet seurata yhteisö- ja osinkoverouudistukseen verrattavaa sote-farssia. Samalla Sipilä myhäilee ja esittelee kotikunta-maakuntamalliaan, jossa nykyjärjestelmän keskeiset ongelmakohdat on ratkaistu selkeästi, oikeudenmukaisesti ja demokraattisesti.

Tulevat hallituskumppanit voisivat olla vihreät, perussuomalaiset sekä vasemmistoliitto, jotka ovat ymmärtääkseni valmiita hyväksymään Kepun maakuntamallin sekä yksikanavaisen sosiaali- ja terveysjärjestelmän rahoituksen. Yli vuoden kestäneestä sote-keskustelusta on muodostunut kallis valmennuskurssi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmään, mutta toivottavasti se kantaa hedelmää seuraavalla hallituskaudella. 

Jään odottelemaan.

 

Sotekeskustelu jatkuu myös facebookissa ja twitterissä, hyppää mukaan keskusteluihin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu