Touko Aalto Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa

Kuntavaaleissa ratkaistaan palveluiden kohtalo

Kuntavaaleissa ratkaistaan palvelujen kohtalo. Näin arvioivat sosiaalialan professorit Ylen Aamu-tv:n kyselyssä (19.9.) Olen ehdottoman samaa mieltä. Näissä vaaleissa mitataan kansan sietokyky peruspalveluiden heikkenemiselle. Toivon, että jokainen vaaleissa ehdolla oleva henkilö osaa ja haluaa kertoa kantansa siihen, millä tavalla sosiaali- ja terveyspalvelut tulisi järjestää. Ihmiset haluavat vastauksia ydinkysymyksiin, ei hymyileviä kuvia lehtien sivuilla ja kädenpuristuksia kadulla.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kriisi ratkaistaan kuntien ja valtion yhteistyöllä. Valtion tehtävänä on viedä maaliin kunta-ja palvelurakenneuudistus, purkaa sosiaali- ja terveyspalveluiden monen rahoittajan malli sekä varmistaa tehokkaalla lainsäädännöllä, että yksityiset yritykset eivät pärjää palveluiden kilpailutuksessa veronkierron tai työehtojen polkemisen kautta. Vain tällä tavoin palveluiden järjestämis- ja rahoitusvastuuta voidaan selkiyttää ja palveluiden saatavuus voidaan turvata ihmisten taloudellisesta asemasta ja/tai asuinpaikasta riippumatta.

Kunnilla on se epäkiitollinen tehtävä, että niillä on kyllä järjestämisvastuu palveluista, mutta palveluiden rahoituksen kysymykset ovat suurelta osin valtion peukalon alla. Tämä on osaltaan johtanut siihen mielipuoliseen tilanteeseen, että useiden kuntien sosiaali- ja terveyspalveluista vastaaville luottamushenkilöille esitellään vaihtoehtoina joko hävyttömän kalliita keikkalääkäreitä tai terveyspalveluiden ulkoistamista.

Tässä vaiheessa on pakko puhaltaa vaihtoehdottomuuden peli poikki ja huomauttaa, että palveluiden järjestämisvastuu tarkoittaa palveluiden tuotantotavasta päättämisen ohella myös palveluiden kehittämistä ja kohdentamista, joten kuntapäättäjillä on muitakin vaihtoehtoja kuin ruton ja koleran väliltä valitseminen.

(Käytän seuraavaksi esimerkkinä kotikaupunkiani Jyväskylää, mutta sama viesti koskee kaikkia Suomen kuntia)

Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalvelut tulee hoitaa kunnan omana toimintana. Voimme ottaa opiksi muiden kuntien ja yksityisten yritysten hyvistä käytännöistä. Jyväskylä voi esimerkiksi hyödyntää palveluiden leikkausten ja keskittämisen sijaan vihreiden kampanja-avauksessa (18.9.) esille nostettuja avauksia siitä, että osa terveydenhoitajien tai mielenterveyshoitajien vastaanotoista voi olla terveyskioskeissa, ostoskeskuksissa tai työvoimatoimistoissa.

Terveysbussilla palveluita voidaan tuoda kirjastoauton tapaan kaupungin laitamille, josta olisi muuten kohtuuton matka ja huonot yhteydet terveyspalveluiden piiriin.

 

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 22.9.2012

 

Jos pidit tekstistä, hyppää Toukotöiden pariin myös facebookissa. Hyvää viikonloppua kaikille

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Olen Jyväskylän perusturvalautakunnan jäsen ja lautakuntamme ei hyväksynyt noita ehdotuksia. Kaupunginhallitus/kaupunginjohtaja saattaa tietenkin käyttää vielä otto-oikeutta asiaan, mutta lautakunta on jo linjannut nuo esitetyt älyttömyydet maanrakoon.

Toimituksen poiminnat